SOPKAOSET: *Ruttna matrester *Bajspåsar *Glasflaskor – ”Vi åker förbi så ofta vi kan”

Överfulla soptunnor och återvinningsstationer som inte töms. Sopbergen blir högre på flera platser runtom på Hisingen.
— Fy fan. Inte konstigt att det blir så mycket råttor som springer överallt, skriver en användare i Facebookgruppen ”Vad händer på Hisingen?”.

Ansvaret för tömningen av de kommunala papperskorgarna ligger hos trafikkontoret, som ger Park- och naturförvaltningen i uppdrag att utföra det arbetet. På Backaplan, Myntgatan, Tunnbindaregatan och flera andra platser i Brämaregården är dock soptunnorna så överfulla att folk börjat slänga utanför och bredvid.

När Hela Hisingen kontaktar Park- och naturförvaltningen om de aktuella adresserna meddelar de att det är Trafikkontorets ansvar. Trafikkontoret har inte kunnat svara på frågor om soptömningen på Hisingen utan bett om att få återkomma.

Flera papperskorgar vid Ramberget är överfulla. Foto: Läsarbild.
Överfulla återvinningsstationen på Palmträgatan i Hisings Backa. Foto: Läsarbild.

Återvinningsstationerna överfyllda – ”Vad är det med folk?!”

Samtidigt fylls flera återvinningsstationer till bredden med hushållssopor. Då nedinkasten är överfulla, slänger folk sina använda blöjor, glasflaskor och papperskartonger bredvid på gatan. Vid Palmträgatan, mellan Sägengatan och Selma Lagerlöfs Torg i Hisings Backa, har sopor kastats bredvid i veckor.

Flera användare i Facebookgruppen ”Vad händer på Hisingen” har reagerat på problemen:

”Inte konstigt att det blir så mycket råttor som springer överallt”

”Fy fan”

”Vad är det med folk?!😡😡Ska det stå att man inte får slänga utanför??”

”Tyvärr vanligt 🙁 om jag går med återvinning och det är fullt så tar jag med det hem igen… sen går jag en annan dag… hos mig (kyrkbyn) så kommer folk med bil dagen det töms och samma när det gäller när containern kommer”

På Tunnbindaregatan/Hisingsgatan i Brämaregården slänger folk soporna bredvid. Foto: Läsarbild.

Har tidigare stängt ner en återvinningsstation i Lundby

Ansvar för landets återvinningsstationer ligger hos företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). För ett par år sedan tvingades de stänga ner en återvinningsstation i Lundby eftersom det var ett återkommande problem med sopdumpning.

— Vi och kommunen har försökt komma tillrätta med sopdumpningen på återvinningsstationen, men våra åtgärder har inte gett önskat resultat och vi är därför överens om att ta bort stationen, sa då regionchefen Magnus Örnborg.

Nu ser de ett liknande problem med stationen i Hisings Backa.

— På just Palmträgatan har vi ett jätteproblem. Det är en jättebra station men i grunden handlar problemet om att det finns en parkeringsficka precis bredvid där det står ”parkering 30 minuter”. Den är till för besökare som vill komma och lämna samt för tömningsbilen så kan vi tömma stationen, säger Magnus Örnborg och fortsätter:

— Men de senaste veckorna har det börjat ställa sig byggfordon där så när våra bilar kommer kan de inte tömma.

Det är så fullt i kärlen att människor som kommer dit dumpar sina sopor på gatan. Foto: Läsarbild.

”Vi skickar dit våra bilar om och om igen”

Enligt honom har de varit i kontakt med byggföretaget samt lämnat in ansökan om att flytta på 30-minuter parkeringsskylten – men inte fått respons.

— Vi har fått nej på att ta bort skylten. Så vi har försökt styra om tömningsbilarna till kvällstid. Vi är där hela tiden för att försöka tömma och städarna städar upp, men vi kommer inte åt att tömma. Vi är på problemet, men samtidigt fylls det på så mycket.

Vad ska man göra om man kommer dit med sina sopor och det ser ut så där?

— Ja, helst leta upp en annan återvinningsstation. Men det här är ett tillfälligt störningsproblem. Vi skickar dit våra bilar om och om igen. Vi får försöka åka förbi så ofta de kan så vi försöker lösa det.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: