Här kan Hisingsborna testa sig för klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatiter – helt gratis

En rullande könsmottagning där man kan få testa sig för könssjukdomar, diskutera relationsfrågor, få gratis kondomer och mycket mer kring sexuell och reproduktiv hälsa. I höst gör SRHR-bussen flera besök på Hisingen:
— Syftet med vår verksamhet är att göra frågor om sexuell hälsa pratbara. Vi vill uppmärksamma att sexualitet och reproduktion handlar om mänskliga rättigheter och göra det tillgängligt, säger barnmorskan Sara Holm.

Tanken med SRHR (Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter)-bussen är att tillgängliggöra SRHR-vård till alla invånare i Västra Götalandsregionen. I bussen kan du bland annat att få hjälp med provtagning för könssjukdomar, cellprovtagning och preventivmedelsrådgivning. Alla besök i bussen är kostnadsfria. I höst gör bussen stopp på Wieselgrensplatsen på centrala Hisingen för att sprida information, svara på frågor, dela ut kondomer och göra test för könssjukdomar.

Kommande besök på Wieselgrensplatsen är 27 oktober 2022, 10:00-14:00 och 24 november 2022, 10:00-14:00. Utöver det kommer SRHR-bussen även att stå vid Lindholmen i höst och uppmärksamma World Aids Day. Vi ställde några frågor till Sara Holm, legitimerad barnmorska och del av SRHR-bussens team för att se vad man kan förvänta sig av ett besök vid bussen för sexuell hälsa…

Vad är vanliga ämnen som människor vill tala om som vänder sig till er?
— En kan komma till SRHR-bussen och söka för allt som har med sexuell hälsa att göra. Många har frågor om lust och relationer. Vi tar också gynekologiska cellprov och provtar för sexuellt överförbara infektioner. Behöver en preventivmedel av något slag så kan vi skriva recept för exempelvis p-piller.

Gratis kondomer till besökarna är ett sätt som SRHR-bussen bidrar till sexuell hälsa i Västra Götaland.

— Vi kan också hjälpa till med att sätta i och ta ut både spiraler och p-stavar. Med oss i bussen har vi en ”kondomeria” med olika kondomer och glidmedel som vi delar ut till besökare om de önskar. Alla besök i bussen är helt gratis – det ska vara lätt att få hjälp och stöd med sexuell hälsa, säger Sara.

”Sexualitet och reproduktion handlar om mänskliga rättigheter”

Vad för könssjukdomar kan man testa sig för hos er?
— Vi provtar för de sexuellt överförbara infektionerna klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatiter.

Vilka ämnen tycker ni är viktiga att tala om med Hisingsborna?
— Syftet med vår verksamhet är att göra frågor om sexuell hälsa pratbara. Vi vill uppmärksamma att sexualitet och reproduktion handlar om mänskliga rättigheter och göra det tillgängligt. Vår förhoppning är att invånarna skall känna att det är lätt att få kontakt med vården – vi vill skapa vägar in och underlätta.

Ser ni något som sticker ut här på Hisingen, jämfört med era kontakter på andra håll?
— Det är otroligt roligt att stå med bussen på Hisingen – det är mycket folk i rörelse. Klientelet är dessutom väldigt blandat här. Folk söker för högt och lågt och det känns som att det är en go öppen stämning. Riktigt många ”bra” göteborgsvitsar har vi fått med oss från Wieselgrensplatsen!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: