Här ska världens största orienteringstävling arrangeras – kommer till Hisingen 2026

O-Ringen 2022:Åsa Cliffordson, Tolereds AIK på O-ringen. Foto: Jonas Rothén, Tolereds AIK

2026 hålls världens största orienteringstävling i Göteborg – mitt på Hisingen. Mitt under sommaren kommer flera tusen orienterare att tävla i olika klasser runt om i staden. Tävlingens centrum, O-Ringenstaden, kommer att vara placerad på Stora Holm mellan Tuve och Säve.

— Äntligen kommer O-Ringen till Göteborg 2026! Vi hoppas att både deltagare och besökare ska kunna kombinera härliga tävlingsdagar med det breda utbudet av restauranger och upplevelser som Göteborg också har att erbjuda, säger Magnus Hallberg, vice vd och evenemangschef på Göteborg & Co i ett pressmeddelande.

O-Ringen lockar varje år runt 18–20 000 orienterare i alla åldrar inom grenarna orienteringslöpning, mountainbikeorientering och precisionsorientering. När O-Ringen gick i Uppsala 2022 deltog strax över 20 000 personer, från elit till nybörjare. Nu är det klart att det blir Göteborg som står som värdkommun 2026 och att det blir en ”O-Ringenstad” på Stora Holm norr om Tuve på Hisingen.

— På Stora Holm, får vi en samlad O-Ringenstad som erbjuder lantlig idyll men med korta avstånd till både tävlingsområden och storstadens puls. Förutom att vi kan bygga upp en camping som ligger ostört och naturskönt erbjuder också platsen mycket bra förutsättningar gällande infrastruktur och logistik, säger O-Ringens logistikchef Conny Gunnarsson.

”O-ringenstaden”: En massiv camping med tusentals boende

”O-ringenstaden” är den gigantiska camping- och husvagnspark som växer fram i anslutning till tävlingen. Här bor många tävlande i tält, husvagnar och husbilar som kommer från hela Sverige och övriga världen för att delta i O-ringen.

Det blir tredje gången som O-Ringen hålls i Göteborg, senast var 2004, före det 1990. Under tävlingsveckan hålls totalt cirka 125 klasser, däribland Elittour, 5-dagars, 3-dagars, Etappstart, Ungdomsstafett och Träningsbanor med tidtagning. Senast O-Ringen arrangerades var det i Uppsala 2022 där O-Ringenstaden växte fram vid Ultuna.

O-Ringen Tolered-Utby OL: Foto: Jonas Rothén, Tolereds AIK

I området på Hisingen kommer det även att finnas olika aktiviteter, ett mässområde med många utställare av friluftsrelaterade aktiviteter och ett stort sportförsäljningstält där alla leverantörer av orienteringsutrustning marknadsför och säljer sina saker.

Campingen kommer att ligga på Stora Holm där halkbanan är och på ängarna runt omkring densamma. De som inte bor på Campingen kommer troligtvis leta boende runtom på Hisingen och i övriga staden. 

Skulle ha hållits 2024 – sköts fram på grund av pandemin

Tävlingsområdena är ännu inte klara men tanken är att man kan ställa bilen under veckan och åka buss eller ta cykel till de flesta ställen. Avslutningsetappen vill man gärna ha så nära O-Ringenstaden som möjligt men det krävs ett tillräckligt stort skogsområde för detta. Troligtvis kommer någon eller några etapper hamna på Hisingen.

Bild O-Ringen 2022. Foto: Åsa Cliffordson, Tolereds AIK

Planeringen har pågått i flera år då O-Ringen i Göteborg från början var tänkt att hållas 2024 men har skjutits upp två år på grund av Covid-19 pandemin. Förutom traditionell orientering så kommer man även att kunna tävla i mountainbike-orientering och Precisionsorientering.

Det kommer att finnas banor som passar de allra minsta från 1 år (miniknat) och upp till minst 95 år. Det kommer även finnas möjlighet för allmänheten att springa enskilda etapper om man är nyfiken på hur det fungerar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: