HelaHisingen granskar: Hyr lägenhet på 46 kvadrat – för 14 000 kronor/månad ”Drar nytta av den bostadsbrist som råder”

Dyra lägenheter som hyrs ut i andra hand är knappast ett nytt fenomen. Men just nu ligger några riktiga praktexemplar på Hisingen ute hos Blocket.se. Bland annat kan man hyra en tvåa på 46 kvadrat – för 14 000 kronor i månaden.

Extremt fräsch Lägenhet uthyres i Eriksberg från 26/10 i 1 år 
framöver. (med god möjlighet till förlängning). Lägenheten är 1.5 rok på ca 48kvm fördelat på 2 våningar 
i en modern etagelägenhet i New York warehouse stil.”

Så beskrivs en av de dyraste lägenheterna – kvadratmeter för kvadratmeter – som just nu finns att hya via Blocket på Hisingen.

46 kvadratmeter för 14 000 kronor per månad.

Och ett pris därefter. Den här tvåan i Eriksberg på 46 m2 hyrs alltså ut för 14 000 kronor/månad. För samma pris kan man hyra en fyra i Rambergstaden, på andra sidan Ramberget, som ligger ute på Blocket nu:

90 kvadratmeter för 14 000 kronor.

Med det exemplet får hyresgästen nästan dubbelt så många kvadratmeter för sina spenderade pengar. Det blir däremot ingen direkt närhet till Göta Älv, men lägenheten säljs däremot in av annonsören för närheten till Wieselgrensplatsen, vilket kanske inte är fy skam det heller.

Den dyraste ”lägenhet” som finns att hyra via Blocket på Hisingen just nu är…en villa! Den här villan, som listats under lägenheter till uthyrning, på 110 kvadratmeter hyrs ut för 19 800 kronor per månad. Men då får man i alla fall lite mer rymliga 110 kvadratmeter, en altan, en tomt och annat för sin hyra. Är det exempelvis 4 personer som delar på den här bostaden blir kostnaden under 5000 kronor per person och månad.

Blockets egen tjänst föreslår lägre priser

Blockets egen tjänst för att beräkna pris – som baserar pris på vad liknande objekt legat ute för, inte vad man får/kan ta i hyra för det objektet (en viktig definitionsskillnad) – föreslår däremot ett något lägre pris för villan i Jättesten, nära Biskopsgården.

Blockets beräkning av hyresnivån för liknande andrahandsbostäder.

Men vad säger då Blockets egen tjänst om att en tvåa i Eriksberg hyrs ut? Ligger den i nivå med vad motsvarande objekt brukar gå för? Nej, inte riktigt…

För samma pris som lägenheten i Eriksberg kan man alltså hyra en nästan dubbelt så stor lägenhet på andra sidan Ramberget. Att värdet på lägenheten, därmed även läget och områdets allmänna rykte påverkar priser för bostäder förstår nog de flesta.

Lagen tillåter höga andrahandshyror för bostadsrätter

Det är viktigt att påpeka att enligt lag får den som äger en bostadsrätt ta ut en högre hyra vid andrahandsuthyrning nu för tiden. Den tillåtna summan att ta ut baseras exempelvis på vad en bostadsrätt har för kapitalkostnad och driftskostnad, jämfört med att bruksvärdesprincipen som gällde tidigare. Lägenheter som köps för dyra summor och har höga kostnader får alltså kosta mer när de hyrs ut i andra hand.

Bostadsrättsmarknaden är egentligen inte Hyresgästföreningens arena – som jobbar för att hålla hyrorna nere för sina medlemmar i hyreslägenheter. Men de konstaterar samtidigt generellt att höga hyror och ockerhyror på bostadsrättsmarknaden i viss smittar av sig på hyresrättsbostadsmarknaden.

— Att vissa bostadsrättsinnehavare drar nytta av den bostadsbrist som råder är ju också tydligt. Dagens situation på bostadsmarknaden gör ju att människor är beredda att betala ockerhyror för att ha någonstans att bo. Dessa hyresnivåer innebär ju även att många hushåll inte kan efterfråga dessa bostäder av ekonomiska skäl”, säger Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Dyraste lägenheten – och villan – att hyra just nu

Den dyraste lägenheten – som faktiskt är en lägenhet med – av alla som just nu ligger på Blocket är en 130 kvadratmeter stor vindsvåning på tre plan i Kvillestan. Den kostar 19 000 kronor per månad.

Den dyraste villan som hyrs ut – riktat till privatpersoner – för närvarande är en sexrummare i Torslanda på 175 kvadratmeter. Den kostar 27 000 kronor i månaden. Utöver det finns även villor som hyrs ut för ännu högre hyror, men där uthyraren riktar sig i första hand till till företag.

Ett extremt exempel är den här möblerade 12-rumsvillan i Hisings Backa där uthyraren satt priset 56 000 kronor i månaden…

Dyraste bostaden att hyra på Hisingen via Blocket just nu.

HelaHisingen har sökt flera av uthyrarna i artikeln – utan framgång.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Har du drabbats av ockerhyror när du hyrt bostad? Eller har du exempel på hur bostadsmarknaden på Hisingen spårat ur? Hör av dig till oss på tips@helahisingen.se!

FAKTA: Hyra bostadsrätt i andra hand

  • PRIVAT BOSTAD: Privatägda bostäder syftar till bostadsrätter och villor som ägs av privatpersoner. Sedan år 2013 ser bestämmelserna i privatuthyrningslagen gällande skälig hyra för uthyrning av bostadsrätter och villor lite annorlunda ut, i jämförelse med reglerna för andrahandsuthyrning av en hyresrätt.
  • DRIFTSKOSTNADER: I detta driftkostnaderna ingår till exempel avgiften till bostadsrättsföreningen, hushållsel, vatten och bredband. Driftkostnaderna kan dessutom inkludera ett påslag om uthyraren hyr ut bostaden möblerad. I vissa fall har bostadsrättsföreningen rätt att ta ut en uthyrningsavgift, vilket då även räknas in som driftkostnad.
  • KAPITALKOSTNADER: ”Bostadens kapitalkostnad ska beräknas som en rimlig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Avkastningsräntan anses rimlig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta”, förklarar Privata affärer. Till skillnad från driftkostnaderna, som relaterar till de faktiska kostnader som den som hyr ut har, är kapitalkostnaden den uppskattade kostnaden för att ha kapitalet bundet i bostaden.

Källa: Privata Affärer

FAKTA: Hyra hyresrätt i andra hand

  • NY LAG: Hösten 2019 skärptes lagen om andrahandsuthyrning av hyresrätter. Nu förtydligar lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med maximalt tillägg för möbler på 15 procent. Utöver det får man ta betalt för faktiska kostnader för till exempel el och bredband.
  • FÖR HÖG HYRA? Om för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora kontraktet utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Förstahandskontraktets innehavare får inte chans att fixa till det, utan riskerar att bli av med lägenheten.
  • KRÄVA TILLBAKA! Andrahandshyresgästen kan även kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år som gällde tidigare.
  • TILLSTÅND? Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
  • FÄNGELSE: Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran dessutom är för hög, kan hyresgästen numera dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Hem & Hyra

LÄS MER:

LÄS MER: