Hisingsrapparnas debutalbum – ”Om hjärtesorg och romantiska ambitioner”

Woland & Hibiscus, hiphopduon från Göteborg, släpper nu sitt debutalbum med titeln “Mitt emellan”.
— Vår musik är definitivt grundad i klassisk Hiphop, men uttryckt från ett väldigt personligt perspektiv. Vi försöker visa en seriös respekt till genren vi älskar, men också våga uttrycka oss lättsamt, utan för mycket eftertanke, säger Hibiscus.

Woland & Hibiscus kommer från Hälsö och Majorna, men är nu båda stationerade på Hisingen.

— Vi bor mellan Wieselgrensplatsen och Bjurslätts torg. Vi är båda relativt nyinflyttade, men trivs väldigt bra. Vi bor gångavstånd från varandra så det är enkelt att ses, säger Woland.

Och det är härifrån som de nu har släppt sitt debutalbum med den senaste låten ”Dricka té”.

— ”Dricka té” är egentligen en låt om hjärtesorg och romantiska ambitioner, men som är förklädd i metaforer om tedrickande. Många rappare pratar om champagne och dyr alkohol, så det blev också lite kul att helt enkelt skriva om té i stället, säger Hibiscus.

Gör musik med inspirationer från både Håkan Hellström och Roffe Ruff. Foto: Fabian Choinski.

Var självklart att göra musik ihop – ”Vi lärde oss att producera via internet”

Deras sound är 90-tals boom bap förenat med vad de själva kallar för experimentellt nyskapande. Texterna kantas av melankoliskt djup, poesi men också mycket humor.

— Jag har alltid älskat musik, och hiphoppen blev som en ingångspunkt för mig. Efter några års aktivt lyssnande blev det naturligt att börja skriva själv, säger Hibiscus.

— Jag har alltid gillat att skriva. Och morsan lyssnade mycket på jazz när jag var liten. När jag gick i högstadiet var det inne med rap-musik och mina idoler var flera av dem rappare. När jag sedan träffade Gustav (Hibiscus reds. anm.) på gymnasiet blev det självklart att vi skulle göra musik ihop. Vi lärde oss att producera musik via internet egentligen, och så kände vi folk som proddade, säger Woland.

”Vi är båda relativt nyinflyttade, men trivs väldigt bra”, säger rapparna om Hisingen. Foto: Privat.

Debutalbum ute nu – skrev och freestylade tillsammans

Och det var bland annat via internet och deras gemensamma vänner som producerade som de lärde sig att skapa egen musik.

— De blev våra lärare tillsammans med youtube-videos. Och rappen lärde man sig på samma sätt, genom att skriva eller freestylea när man hängde med kompisar, säger Woland.

Tanken är att de vill göra något ”nytt med hiphoppen” med inspirationer från både Håkan Hellström och Roffe Ruff. Och nu är deras debutalbum ”Mitt emellan” ute på Spotify.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: