”Nationaldagsfesten”: Här är planen för Hisingens nya folkfest – på friidrottsarenan

Klassiska friidrottsklubben IF Kville vill locka hisingsbor och andra göteborgare ut till föreningens nybyggda friidrottsarena i Björlanda – även utanför kommande friidrottstävlingar. Därför planerar de nu att skapa ett stort event den 6 juni 2023:
— Vi siktar på att skapa en riktig folkfest med fri entré, säger klubbchefen Peter Karlsson om den så kallade ”Nationaldagsfesten”.

I år färdigställdes Hisingens nya friidrottsarena i Björlanda och i takt med att tävlingar kommer börja hållas där lär de (fri)idrottsintresserade göteborgarna hitta dit. Men IF Kville som driver sin verksamhet från arenan Björlandavallen vill att fler göteborgare ska upptäcka både den nya arenan och de härliga omgivningarna. Därför har man nu tagit fram en plan på ett stort event på nationaldagen 2023 som vänder sig till allt från barnfamiljer till pensionärer.

— Vi planerar en rolig och aktivitetsfylld dag för familjer både på och runt nya friidrottsarenan i Björlanda. Det kommer finnas färgglada hoppborgar, en fartfylld femkamp, underhållning i form av levande musik och konferencierer. Dessutom hoppas vi kunna kora Hisingens snabbaste, starkaste och uthålligaste män och kvinnor. Vi siktar på att skapa en riktig folkfest med fri entré och mycket kul att prova på mellan 10.30 och 16.00, säger Peter Karlsson, klubbchef i IF Kville.

Vem vänder sig ”Nationaldagsfirandet” i Björlanda till?
— Det kommer finnas roliga saker för alla i familjen, även mor- och farföräldrar kommer tycka det är roligt att vara med. Det finns inte bara tävlingar utan även andra lekfulla och underhållande aktiviteter. Man ställer upp i de aktiviteter man tycker passa bäst, vissa mer prestigefulla och andra mest för att ha kul, säger Peter Karlsson.

LÄS MER: Bildextra: Här är Hisingens nya friidrottsarena

IF Kville har studerat andra storfiranden inför planeringen av ”Nationaldagsfirandet”, bland annat har de sett på hur norrmännen firar sin natoinaldag – men även åkt på Midsommarfirande i Dalarna för att få inspiration:
— Vi tycker att det är svårt att veta hur man skall fira nationaldagen på ett bra och roligt sätt. Därför har vi hämtat inspiration från midsommarfirandet i Dalarna, men även våra grannländer för att få idéer om hur vi kan fira denna helgdag tillsammans, säger Peter Karlsson.

Björlandavallen (Björlanda Lexbyväg 2) blir inte bara Hisingens nya friidrottsarena – utan hem till eventet ”Nationaldagsfesten”. Foto: HELAHISINGEN.SE

”Det blir en dag med mycket att titta på och testa”

Friidrottsföreningen IF Kville har ett stort antal aktiva medlemmar med barn, ungdomar och seniorer som friidrottar, så att det blir en del friidrott under nationaldagen är naturligt. Men det blir ganska lättsamt den här dagen och tanken är att alla som kommer på eventet ska kunna prova på något – oavsett om det är idrott eller något helt annat…

— Det blir en dag med mycket att titta på och testa. Vi hoppas att alla provar på åtminstone någonting under dagen, även om det bara är en ny och kanske spännande matbit, säger klubbchefen.

Måste man vara friidrottsintresserad för att uppskatta det här eventet?
— Nej, det behövs inte. Även om Nationaldagsfesten arrangeras på en friidrottsarena, Björlandavallen, så är själva tanken att visa hur mycket möjligheter och roligt man kan hitta på när en arena byggs så väl som det gjorts i Björlanda.

— Vi vill bidra till att vi kan umgås över generationsgränserna på ett kul och underhållande sätt. Att kunna ha roligt tillsammans på ett sätt som gör att vi kan heja på varandra, glädjas tillsammans och inte minst skratta tillsammans, säger Peter Karlsson.

Peter Karlsson, klubbchef i IF Kville. Foto: IF KVILLE

Vad hoppas ni att detta ska växa till på sikt?
— Det viktigaste är att alla de familjer som kommer har en riktigt bra dag tillsammans. Arenan, som troligen är Sveriges största, kan ta mycket folk så vi är inte så oroliga att vi växer ur denna på ett tag.

Nationaldagsfesten håll på Sveriges nationaldag tisdagen 6 juni 2023. Tisdag? Ja, nationaldagen är ju som bekant en röd dag då de flesta har ledigt från jobb och skola.

HelaHisingen.se återkommer mer mer info i höst och vinter inför denna härliga folkfest!

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: