Så hedras de 63 som dog i ”Backabranden” vid Backaplan

Lokalen efter branden vid Backaplan. Foto: SVT

Varje år samlas anhöriga och vänner till de som omkom i den katastrofartade diskoteksbranden på Backaplan natten mellan torsdagen den 29 och fredagen den 30 oktober 1998. Årets ceremoni blir dock utan närhet och stärkande kramar – på grund av pandemin.

Backabrandens anhörigförening ”B.O.A.” skriver en uppmaning på sin Facebook-sida:

”I år kommer vi att göra det lite annorlunda med bakgrund av myndigheternas rekommendationer gällande social distansering. Även om vi längtat efter varandras kramar under hela året som gått behöver vi tyvärr avstå dessa för att göra vårt bästa för att minska risken för smittspridning”

B.O.A på Facebook

Här är uppmaningen i sin helhet:

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Backabranden

När: 23:42 torsdagen 29 oktober 1998 kom första larmet in om en brand vid Backaplan. Då tros det ha brunnit i tio minuter redan.
Deltagare: 63 personer miste sina liv och 214 skadades, av de cirka 375 ungdomar i åldrarna 12-25 som var på festen. Ett 60-tal personer räddades från byggnaden av räddningstjänsten och andra festdeltagare.
Dömdes: Efter en massiv polisutredning med som mest 100 poliser inkopplade på ärendet fälldes fyra unga män i tingsrätten 2000 för att ha anlagt branden. Orsaken uppgavs vara att en av dem nekats gratis inträde till festen och att man ville hämnas på arrangörerna.
Lokalen: Lokalen för ”Branden” som de flesta på Hisingen känner till händelsen stod i stort sett orörd fram tills år 2000 när en minneslokal invigdes på treårsdagen av den katastrofartade branden.
BOA: Föreningen Brandoffrens anhöriga, som bildades efter branden, utbildar unga i lokalen ungdomar om konsekvenserna av bränder. Efter branden har årliga minnesceremonier och flera fackeltåg anordnats. På tioårsdagen avtäcktes ett minnesmärke utformat av Claes Hake på gatan utanför huset med namnen på de omkomna barnen och ungdomarna som miste sina liv i branden.