Ida Redig i stor intervju om: *Hemliga projekt *Joel Alme-passningen *SM-guldsuccén *Liverpool-inspirationen *Nya ”sexiga” låten

Foto: HELAHISINGEN.SE/PRESSBILD IDA REDIG/JOHAN LINNÉR

Ingress

I fotbollens värld brukar man säga att ”bra lag har tur”. Begreppet avser att beskriva hur känslan är att domslut går med oftare än mot och bollen stolpe in oftare än ut, när det går bra för en ett lag. Ida Redig, 35, är artisten som tog klivet in från popens till fotbollens värld under 2022 och gjorde det med en sensationellt bra timing. HelaHisingen.se mötte henne på platsen där det magiska året kulminerade i en stor guldfest.

I vintras ringde BK Häckens klubbdirektör Marcus Jodin henne med ett unikt uppdrag: En ny Häcken-hymn.

Kort därefter skrevs ”Från Hisingen till framtiden” med Ida Redig både som producent och artist. Premiären för låten den 30 mars hade föregåtts av en iskall videoinspelning på ett vindpinat Bravida Arena.

— Det var så jävla kallt! Det är ett riktigt blåshål där och där satt jag i min glitterklänning inne på fotbollsplanen och frös, minns Ida.

Samtidigt larmade boende omkring Bravida Arena de lokala medierna: Ett konstigt ljud ekade omkring på centrala Hisingen. Det de inte visste då var att det som hördes var ett SM-guld i fotboll som börjat ge ifrån sig sina första läten – i form av Ida Redigs sångröst.

Drygt sju månader senare stod hon på scen under guldfirandet på Kvilletorget. BK Häcken hade för första gången vunnit allsvenskan och kunde resa Lennart Johanssons pokal framför tusentals fans på Kvilletorget. Det är här vi träffar henne.

— I slutet av säsongen har jag stått och sett publiken sjunga med…det blir nästan som att se en idrottspublik sjunga nationalsången. När man kommer hit (till Kvilletorget, reds. anm.) och får se alla sjunga med i min låt…ja, det är…

”Man hittar hem, hittar nya vänner”

Den verbala och självsäkra Ida har svårt att hitta orden när hon ska beskriva de häftiga, intensiva, känslorna av att få se BK Häckens fans sjunga hennes ”hymn” under guldfirandet på Kvilletorget i Brämaregården. Hon blickar ut över Hisingens äldsta torg och fortsätter:

— Jag är ingen fotbollstjej, musik är ju min grej. Det är först nu som jag förstått likheten mellan musik och sport. Det har alltid varit så att man undrat varför sport- och kultur-sidorna legat i samma del av GP. Men nu förstår man hur det hänger ihop, människor samlas kring musik och sport på ett liknande sätt. Det är en gemenskap, man hittar hem, hittar nya vänner. Man kan gå ensam lika gärna som med sin familj, det är precis på samma sätt faktiskt, säger Ida.

HelaHisingen träffar Ida Redig på Kvilletorget där hon fick framföra sin Häcken-hymn på guldfesten framför lyckliga fans.

Ida skrattar åt hur hon nu har fått frågan om ifall det var hennes låt som tagit laget ändra fram till SM-guldet. Självklart är det inte så, konstaterar hon.

— Så lång tid som de har kämpat. Alla från spelarna till Per Mathias Høgmo, till varenda eldsjäl som är engagerad runt klubben. Samtidigt har både spelare och ledare kommit fram till mig och påpekat att jag är en del av det här, att jag skulle känna det. Så det har varit otroligt roligt att vara med, säger Ida.

Under de sista omgångarna av herrallsvenskan hade Ida ”jouren”. När SM-guldet väl hade säkrats visste hon att det skulle uppträdas med låten på flera guldfester. Så när Häcken gjorde 0-2 och sedan 0-3 mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi så hon att det var dags.

Sent den kvällen stod hon – tillsammans med hela A-truppen och ledarna på en liten scen inne i Bravida Arenas lounge:

— Den är inte mycket större än två gånger två meter, haha. Men där stod jag med Per Mathias Høgmo, Malin Fahlén, Marcus Jodin, Martin Ericsson och alla spelarna, alltså den känslan var bara magisk. Det var ren eufori faktiskt, berättar Ida.

Passningen till Joel Alme: Hans låt har inte vunnit SM-guld

Och därefter fortsatte guldfirandet för laget och även Ida Redig, den nya musikaliska frontfiguren för BK Häcken. Först helgen därefter var serien färdigspelad och det blev planstormning på Bravida Arena, fest på Kooperativet på Lindholmen och sedan en stor torgfest med fansen på Kvilletorget kvällen därefter.

— Skillnaden är vinst, det finns inte i musikvärlden. I viss mån i Melodifestivalen men det är ändå inte samma. När jag släppte låten i våras var det mycket snack om den i förhållande till andra inmarschlåtar och hymner. Den kallades för ”Topp tre” men folk frågade om den är bättre än Joel Almes, men nu har vi fått svar på det för han har inte vunnit SM-guld men det har jag, haha, säger Ida Redig och fyller på:

— Det är inte ofta man vinner SM-guld i musik.

Joel Alme, som skrivit Blåvitts hyllade inmarschlåt ”Snart skiner Poseidon”, får sig alltså en liten gliring. Men det är en stor portion humor och värme. När är Ida skrivit ”Från Hisingen till framtiden” pratade hon med en av Sveriges mest kända kompositörer, Lasse Holm, om hur melodin skulle få rätt tonart för att funka som allsång.

— Lyssna på ”You’ll never walk alone” sa han bara, berättar Redig och fortsätter:

— Joel Almes låt var den enda fotbollslåten jag kände till, men för mig är det viktigt att inte gå och lyssna på annat inför att man skriver en låt. Jag gör ofta beställningsjobb och då kan man inte lyssna på annat som första steg, utan göra sin egen låt. I andra steget kan man gå och analysera låten…som en fotbollssång måste passa väldigt många olika slags människor. Lasse (Holm, reds. anm) och jag känner varann så vi pratade om det, hur en låt ska passa både barn och gamla, säger hon.

Ida Redig berättar om hur ”Från Hisingen till framtiden” kom till och hur hon frågade Lasse Holm om råd efter att ha skrivit texten.

Vad hade du för relation till fotboll innan du fick den här frågan om att göra BK Häckens nya ”hymn”?
— Nej, men alltså ingen alls. Jag kollade på VM-finalen ungefär. Men jag är en person som bara gör saker som jag kan gå in för till 100 procent och det här var ett spännande jobb att ta sig an. Men vissa jobb gör man för att få mat på bordet, medan andra jobb känns jättekul. Och det var ett sånt uppdrag, det kände jag direkt för jag hade liksom inget favoritlag…

Så om Gais hade ringt med uppdraget hade du lika gärna kunnat bli Gaisare?
— Haha, nej de har ju redan Håkan Hellström. Det som klickade för mig var att BK Häcken är som de är. Det var kärlek från första ögonkastet. Hur de jobbade med barn-, dam- och herrlag. Alla var bara spelare i Häcken. När jag skulle spela upp låten för spelarna i klubben för första gången blev det lite stel stämning när jag sa att ”Jag gillar att BK Häcken inte har några kvinnliga fotbollsspelare”. Men de har bara fotbollsspelare. Och jag själv som jobbar som producent får ofta frågan om hur det är att vara kvinnlig producent och mitt svar är alltid att jag har ingen aning, för jag vet inte var en ”kvinnlig producent” är. Ingen skulle ställa frågan: ”Hur är det att vara manlig producent?”. Det är ingen petitess i det stora hela, säger Ida Redig.

När Ida läste på om BK Häcken kändes det som en lyckoträff att hon hade fått frågan. Här fanns många värderingar som hon delade, ansåg artisten som kommit att bli så starkt förknippad med ”Bollklubben” från Hisingen under 2022.

— Det är så ball att de gick och vann! Det hade inte kunnat bli bättre på något sätt och nu blev det historiskt. Låten blev odödlig, BK Häcken blev odödliga, det är nästan en TP-fråga över det hela. Nu kanske jag också är odödlig, då. I alla fall på Hisingen, haha.

Det är bara att konstatera att även bra artister har tur.

”Jag kanske hade fått skulden för att det gick dåligt”

Premiäråret för ”Från Hisingen till framtiden” blev alltså en osannolik framgångssaga. Men hur blir det att vara artisten som frontar laget när motgångar väl kommer?

— Alla vet ju att Häcken inte kommer vinna varenda allsvenska som kommer framöver. Men låten har ju satt en känsla av vinst nu, det är en positiv känsla kring låten. Hade det varit tvärtom att de gjort väldigt dåligt ifrån sig i år hade kanske frågan kommit ”Var det rätt att ta in den här låten?” och jag kanske hade fått skulden för att det gick dåligt. Men det är i med- och motgång, vilket låten även handlar om. Det är som livet, vilket jag ofta sjunger om i min musik, om kärlek, lycka, motgång och sorg, det behöver inte vara svårare än så, säger Ida Redig.

Redig skriver ofta om människorna i sitt liv, om sina känslor. Nu när BK Häcken är en del av hennes liv utesluter hon inte att de gulsvarta getingarna kan komma att bli omnämnda även i framtida låtar.

— Min grej är ju att skriva om kärlek. Och nu har jag en enorm kärlek till Hisingen och BK Häcken, men jag vet inte vad det blir framöver även om jag inte stänger några dörrar. Men det blir nog ingen renodlad fotbollslåt. Nu hoppas jag att den här låten kommer vara med tills jag dör i alla fall, säger hon.

— Nu tar jag med mig alla de fantastiska människorna jag har lärt känna i BK Häcken och det varma sätt som de välkomnat in mig där, både från klubbledningen och bland supportrarna, det lever verkligen kvar i mig.

”Alla kunde den och sjöng med”, minns Ida Redig från den stora SM-guldfesten på Kvilletorget.

Ida Redig är från en liten håla utanför Kungälv och flyttade in till Göteborg som tonåring. Som ung bodde hon ett tag på Hjalmar Brantingsgatan mitt emot Brämaregårdens vårdcentral, innan flyttlasset gick vidare över älven.
— Jag bodde i tredje hand där så jag har varit Hisingsbo. Sen hade jag en vän som bodde här så jag har varit här en hel del. Men nu känner jag mig verkligen som en del av Hisingen, säger hon och syftar på sin musikaliska kärleksaffär med BK Häcken.

Upplevelsen att stå framför BK Häckens fans på Kvilletorget är ett minne som hon aldrig kommer glömma. HelaHisingen.se träffar Ida Redig på samma plats där den stora guldfesten gick av stapeln för ett par veckor sedan.

— Den här kvällen visade det sig att låten verkligen hade satt sig hos alla med. Alla kunde den och sjöng med. Inför att jag ska uppträda är jag alltid väldigt fokuserad, det är många delar att tänka på och hålla koll på. Men här var det bara ”Fy fan vad kul” och körde. Det var en stor fest och alla var så glada, från minsta barn till alla vuxna. Den blandningen av fans omkring Häcken är så himla härlig med. Jag tänkte på det både här som när planstormningen var på Bravida Arena, när föräldrar sprang in med sina barn på axlarna att det är så härligt att det är en så bred och blandad mix av människor som är fans till Häcken, säger Ida.

Släppt ”sexiga” låten ”Kyss mina röda läppar”

Nästa år släpper hon en ny fullängdsplatta och inför det hade hon nyligen singelsläpp av låten ”Kyss mina röda läppar” som nu finns att lyssna på bland annat på Spotify och You Tube.

— Det är en klubbig känsla på låten, men ändå tillbakadragen. Jag älskar den här låten och sitter just nu med ett sjukt roligt projekt som är hemligt. Men det kommer en liten ”twist” kring den låten snart, kan man säga. Jag satt i studion i morse och skrattade för mig själv för det var så jävla bra, säger Ida Redig.

Är det uppmaning till en person, med ”Kyss mina röda läppar”?
— Ja, självklart!

Vem är den personen då?
— Haha, jadu….det handlar om att förmedla en känsla. Man hör låten, sätter upp en scen i huvudet. För mig är det en jätteintim låt, en slags sexig känsla, säger Ida Redig.

Just nu sitter hon med ett ”hemligt projekt” i studion som ska släppas redan före årsskiftet som Ida beskriver som väldigt spännande – men exakt vad det är låter hon vara osagt. Samtidigt har hon även lanserat en You Tube-kanal i dagarna…

Sin senaste låt marknadsför hon med bilder där hon är iklädd en baddräkt med texten ”Troublemaker”. Men är hon därmed en bråkmakare?
— Det tog ett tag för mig att kunna ställa mig i ett rum och säga ”det här vill inte jag” framför andra människor. Men nu är det en viktig del av mig, av mitt liv. Nu har jag svårt för människor som inte kan ta konflikter. Det är inte alltid så kul att säga ”det där gjorde du inte bra”.

Troublemaker – är budskapet när Ida Redig marknadsför sin nya låt ”Kyss mina röda läppar”. Foto: @idaredig på Instagram

Du har tidigare berättat om att din familj bröt med dig när du satsade på musiken, har det spelat in?
— Man måste ”stand your ground” på något sätt. Och då, i slutändan, spelar det ingen roll vad det handlar om. Om man vill göra saker som känns rätt för dig och känns bra, då måste du också våga ta steg som inte alltid är så himla roliga. Det är inte bara motgångar som är inspiration till min musik utan även medgångar, men livet vore ju jävligt tråkigt om det bara var lagom hela tiden, säger Ida.

— Det handlar inte alltid om att bråka med människor, utan jag värdesätter lojalitet högt. Men är det människor som inte står på min sida så vet jag när det är dags att sätta ner foten och låta dem försvinna ut ur mitt liv. Lojalitet värderar jag högt både bland vänner och i arbetsrelationer så…ja, man märker om människor går bakom ryggen på en och det har jag inte plats för i mitt liv.

Ser sig som punkare i grunden: ”Jag gör väl vad jag vill”

Troublemaker känns rätt punkigt, inte minst med tanke på det gamla göteborgska punkbandet ”Troublemakers” – men även för att Idas första band som tonåring hette ”Velvet Underpants”. Inspirationen till det namnet kom naturligtvis den amerikanska experimentella rockgruppen The Velvet Underground.

— Jag skulle nog säga att jag är en gammal punkare i själen. Mitt första trumset byggde jag av plåtburkar och köpte min första elgitarr av pengar jag hade sparat ihop och lyssnade på Dead Kennedys och The Clash. Jag har alltid bara förespråkat att gå sin egen väg. Alldeles för många människor lever sitt liv utifrån vad alla andra ska tycka.

— Och det är så jävla tråkigt bara.

Som artist och producent ger hon tipset till andra människor som vill jobba med musik: Lyssna inte för mycket på de som tycker att ”de vet bäst” och att stå på sig om det man tror på kring sin musik.

— Oavsett om det är en låt som du vill släppa som är kontroversiell eller om det är en nakenbild som du vill lägga ut för att ”ja, jag gör väl vad jag vill” så handlar det om att våga ta risker och se dem som chanser i stället, säger hon.

Men själv har hon samtidigt omgett sig med människor som ger henne motstånd – för det tycker hon är mest utvecklande:
— Jag har plockat bort alla ja-sägare, att omge sig med nej-sägare kan vara skitjobbigt för då får jag strida för det jag tycker. Men det skapar mycket bra diskussioner om allt man gör.

— Det går inte att bara omge sig med människor som lyfter en och säger ”åh du är så bra” för det ger en inget. Det kan inte vara lagom hela tiden, säger hon.

Lanserar en spontan idé: Egen spelning på Kvilletorget

Idas låtar är kända inte ”bara” från hennes aristeri utan som producent och låtskrivare har hennes låtar synts i allt från profilerade reklamfilmer till kända tv-produktioner. Hennes hit ”God Morgon” var en känd reklamlåt för ett sängföretag och en av de senaste årens största dramaproduktioner i Sverige har en introlåt som Ida legat bakom.

— Jag jobbar på min musik hela tiden och hoppas att folk ska tycka om den. En dag vore det ju grymt att sälja ut Ullevi. Eller jag kanske ställer mig här på Kvilletorget och har en egen spelning om något år! Sen skulle jag jättegärna komma in i tv-branschen mer, berättar Ida.

Ida Redig sjunger ”Från Hisingen till framtiden” på BK Häckens stora guldfest på Kvilletorget. Foto: JOHAN LINNÉR

Drömmen om Ullevi är ofta omnämnd bland svenska artister som ser Håkan Hellströms återkommande succésomrar där. Även göteborgska sångfågeln Laleh bokar spelningar på Ullevi – men det är få andra artister som kan fylla en så stor arena. Men ett steg mot ett sådant mål skulle kunna bli en ny spelning på Kvilletorget, den här gången utan BK Häcken…

— Vi får väl se hur Hisingsborna kommer ihåg mig nästa år. Är man fortfarande odödlig då kanske det blir läge att prata med mitt bokningsbolag om att styra upp en konsert på Kvilletorget. Och de som bor här och tycker det skulle bli stökigt? Jag tror inte de flesta skulle göra det, men jag får väl boka hotell till de som tycker det, säger Ida halvt skämtsamt och halvt på allvar.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Fakta: Ida Redig

Ålder: 35
Familj: ”Ja.”
Världens bästa låt: ”Bitter sweet symphony” får mig alltid på bästa humör.
Sin egen bästa låt: ”Kyss mina röda läppar”, för man är ju inte bättre än sin sista låt.
Favoritplats på Hisingen: Rambergets utsiktsplats. Där man kan stå och se ut över hela staden, det är magiskt.
Starkaste egenskap: Jag är väldigt bra på att veta när något är riktigt bra. Att ”kill your darlings”. Att hitta det som är bra och gå vidare från det som inte känns bra. Att anförtro åt mig själv att veta när något är bra eller dåligt.
Drömmer om: ”Göteborg är min hemstad men jag jobbar hårt i dag för att kunna ha råd att ha ett hus i Spanien och kanske ett i Trysil i Norge, jag älskar ju att åka skidor.”
Vill resa till: ”Island tror jag där, har jag inte varit. Det är naturen där som lockar och bad i de varma källorna. Men det kanske bara är min romantiserade bild av Island som lockar. Det kanske är grått och kallt bara egentligen. Men sen skulle jag gärna återvända till Australien med som jag älskar.”

LÄS MER: