JULQUIZ: Utmana familjen och kompisarna – Vem kan mest om Hisingen?

Nu är det jul här i vårt hus och vad passar inte bättre än några tankenötter om vårt härliga Hisingen? Här är vårt lilla julquiz där du kan ta reda på vem i er familj eller bekantskapskrets som har bäst koll på Hisingen!

Upplägget är enkelt: En kort beskrivning föregår en tydlig fråga som följs av fyra svarsalternativ. Frågorna är både historiska och nutida, samt spänner över vitt skilda kategorier som geografi, samhällskunskap, kultur och historia.

Länken till Quiz-facit ligger längst ner under själva quizet. Lycka till!

Fråga 1: Vad tillhörde Backa?

Att Hisingen är en delad ö känner vi till. Kvillebäcken/Kvillen delar den än i dag och för några tusen år sedan var Hisingen en ögrupp då vattendragen täckte över det som i dag är land – från alla håll. Hisingen är även delat mellan landskapen Bohuslän och Västergötland. Men vilken annat land, eller ”främmande makt” tillhörde Hisings Backa för några hundra år sedan?

Svarsalternativ:
A.) Danmark
B.) Sverige (detta är en kuggfråga)
C.) Norge
D.) Ryssland

Backa har en lång historia – men vilket annat land brukade området tillhöra?

Fråga 2: Vilken drottning namngav slottet?

Borgen Lindholmen låg redan på 1300-talet på den branta klippön Lindholmen (ja, det brukade vara en ö…) på norra sidan av Göta Älv i det som i dag är Göteborgs hamn. Kung Magnus Eriksson bodde växelvis här och på Bohus Fästning och skriver om ”in castro nostro Lindholm” (”i vår borg Lindholmen”). Senare fick en svensk drottning slottet i gåva och det döptes om efter henne i folkmun. Vilken drottning?

Svarsalternativ:
A.) Margareta
B.) Christina
C.) Silvia
D.) Blanka

Ruinerna efter borgen på Lindholmen. Foto: Wikimedia Commons

Fråga 3: När blev Torslanda del av Göteborg?

Mellan 1883 och 1974 inkorporerade Göteborg Hisingen steg för steg – för att skapa mer utrymme för att fylla behoven av ökad plats för industrier och bostäder. Västra Hisingen med Torslanda och Björlanda (som tillhörde Torslanda) är i dag naturliga delar av Göteborg, men när inkorporerades dessa Hisingsbyar i staden?

Svarsalternativ:
A.) 1963
B.) 1967
C.) 1971
D.) 1999

Hisingens tidigare sju ”stadsdelar”/byar/orter som en efter en inkorporerades i Göteborg.

Fråga 4: Vad döptes Säve flygplats om till?

Säve flygplats anlades under andra världskriget som en militär flygflottilj när denna verksamhet lades ner utökades landningsbanan för att kunna ta emot tyngre plan och kommersiell trafik. Luftfartsverket (senare Swedavia), Volvo och Göteborgs kommun tog då gemensamt över flygplatsen. Från början av 2000-talet och ett dussintal år framåt trafikerades flygplatsen främst av lågprisbolag som Ryan Air och Wizz Air. Toppåret 2013 passerade hela 863 140 passagerare flygplatsen. Men vad döptes denna ny-gamla flygplats om till av sina nya civila ägare?

Svarsalternativ:
A.) Gothenburg City Airport
B.) Göteborg City Airport
C.) Göteborg International City Airport
D.) Hisingen City Airport

Säve Flygplats under sina mest intensiva år i början på 2000-talet. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Fråga 5: Vad gör Hisingspolitikern?

Simona Mohamsson, Liberalerna, har en av de tyngsta politiska rollerna på Hisingen. Men vad är det för roll hon har inom politiken i Göteborgs stad?

Svarsalternativ:
A.) Ordförande i grundskolenämnden Hisingen
B.) Nämndeman för tingsrätten Hisingen
C.) Hederspresident av Hisingen
D.) Ordförande i socialnämnden Hisingen

Simona Mohamsson är inte bara liberal politiker i Göteborg – utan en hängiven BK Häcken-supporter. Foto: PRIVAT

Fråga 6: Bildfråga: Vem står framför publikhavet i Eriksberg?

När storvarven lades ner på Hisingen efter ”varvskrisen” på 1970-talet skulle det dröja flera decennier innan dagens bostadsområden hade växt fram. Under slutet av 1980- och början av 1990-talet genomfördes i väntan på de stora stadsbyggnadsprojekten utomhuskonserter med världsartister på området där Eriksbergsvarvet tidigare låg. Vilka är det som uppträder just där, på bilden här nedanför?

Svarsalternativ:
A.) Rolling Stones
B.) Madonna
C.) Michael Jackson
D.) Bruce Springsteen

Vilka uppträder på Eriksbergsvarvets område i det här fotot från 1990? Foto: Västarvet

Fråga 7: Vilken kyrka brändes ner 1993?

1993 totalförstördes en av Hisingens stora kyrkor i en mordbrand och tre år senare invigdes en ny kyrka på exakt samma plats, med exakt samma namn. Den nya kyrkan har däremot ett helt nytt utseende jämfört med den gamla kyrkan. Den nu nedbrunna kyrkan ritades av kommunpolitikern och arkitekten Adrian C Peterson och invigdes på Hisingen 1886. På bilden nedanför kan ni se kyrkan, som senare brann ned till grunden. Men vilken kyrka är det vi talar om?

Svarsalternativ:
A.) Backa Kyrka
B.) Brämaregårdens kyrka
C.) Lundby nya kyrka
D.) Lundby gamla kyrka

Kyrkan från 1880-talet brändes ner till grunden 1993 i en mordbrand. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Fråga 8: Vart ska Hisingspolisen flytta?

Polisen på Hisingen sitter sedan decennier tillbaka i Kvillestan vid Vågmästareplatsen. Det senaste året har de utökat verksamheten till bägge sidor av Hjalmar Brantingsgatan när de även flyttat in delar av sin verksamhet i Glasiären, kontorshuset i östra Kvillebäcken. Nu finns planer på att bygga ett nytt polishus på Hisingen dit polisen skall flytta 2024. Till vilken del av Hisingen flyttar Hisingspolisen när de lämnar Brämaregården om några år?

Svarsalternativ:
A.) Hisings Backa
B.) Eriksberg
C.) Lindholmen
D.) Biskopsgården

Hisingens nya polishus: Fyra våningar och underjordiskt garage ska vara redo att flytta in i 2024. Men var på Hisingen ska det ligga? Foto: Arkitektbyrån Design

Fråga 9: Vad byggs i Färjenäs?

Det ursprungliga Göteborg, även kallat ”Karl IX:s Göteborg” byggdes som ni säkert vet i Färjenäs på Hisingen (läs mer om det här annars…) innan det brändes ner av danskarna. Karl IX:s son Gustav II Adolf byggde sedan upp Göteborg längre in längs Göta Älvs mynning. Nu byggs det åter för fullt i Färjenäs, i dag del av området Eriksberg på södra Hisingen. Vad är det man bygger i detta område?

Svarsalternativ:
A.) Friidrottsarena
B.) Stadspark
C.) Bostäder
D.) Hisingens nya torg

En av många ritningar som visar hur Karl IX:s Göteborg hade kunnat se ut om stadens befästningar hunnit byggas klart.

Fråga 10: Vad är Klarebergsskolan?

På nordöstra sidan av Hisingen där dagens Kärra ligger fanns det på 1700-talet en gård som hette Berg. Men sedan köpte Magnus Lagerström, direktören för Ostindiska kompaniet gården 1735. Hans fru hette Clara och därpå döptes gården om till Clarebergs gård. Klareberg kallades området i huvudsak därefter, som till största del var jordbruksmarker. Klareberg tillhörde Säve socken fram till 1960-talet, då det inkorporerades i Göteborgs kommun. Klareberg är än i dag ett bostadsområde, en busshållplats, ett fotbollslag med mera. Men även en skola: Klarebergsskolan. Vad är det för slags skola?

Svarsalternativ:
A.) Fotbollsskola
B.) Ridskola
C.) Del av kommunala vuxenutbildningen
D.) Grundskola med förskoleklass till högstadiet

Vad är Klarebergsskolan för slags skola? Foto: GÖTEBORGS STAD

Utslagsfråga: Hur många bor på Hisingen?

Göteborgs stad gör varje år en statistisk genomgång av stadens områden och stadsdelar. Där har staden ett exakt invånarantal för Hisingen som ska gälla för 31 december 2020. Så hur många människor bodde på Hisingen då, enligt den officiella statistiken?

Svarsalternativ:
Här får ni inga alternativ – då det ju är er utslagsfråga. Den som kommer närmast vinner!


Sådär! Nu har ni tagit er igenom tio frågor om Hisingen förr och nu. Dessutom har ni fått svara på en utslagsfråga som förhoppningsvis ser till att ni som gjort quizet i grupp slipper hamna på samma poäng. Ta nu god tid på er att rätta quizet (se länken nedan) – så får ni gärna berätta för oss hur det gick på Facebook eller Instagram!

Här finns de rätta svaren till JULQUIZ: Utmana familjen och kompisarna – Vem kan mest om Hisingen?

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: