Kartan: Här lanserar mobiljätten 3 höghastighets-5G på Hisingen

Nu lanserar mobiloperatören Tre höghastighets-5G i Göteborgs centrala delar och stora delar av centrala Hisingen och Avenyn. Redan nu täcks Kville och Backaplan-området in i nätet – men i slutet av 2021 växer det norrut, men framför allt västerut på Hisingen.
— Vi brukar likna vårt 5G-nät med en trafikerad motorväg, där Tres kunder har en egen och väldigt bred fil, där man slipper trängas med andra och kan blåsa på, säger Per Stigenberg CTO på Tre Sverige.

Tre är tidiga ut med att lansera höghastighets-5G i Göteborg, som är en stad med gynnsamma tekniska förutsättningar där Tre snabbt har kunnat bygga ut sitt 5G-nät. Exempelvis har konkurrenten Telia ännu ingen täckning för 5G utanför Skövde – där man börjat utbyggnaden – i Västsverige.

På Telias täckningskarta är det tomt i Göteborg.

Men hos konkurrenten 3 ser det ut så här på Hisingen. Det lite mörkare vita området (omkring Backaplan och Kville) markerar där 5G byggs ut under kvartal två av 2021, medan den större och lite ljusare vita zonen (som går till Eriksberg, Bräcke och Biskopsgården i väster och Brunnbso, Aröd och Kärrdalen i norr) är där 5G ska växa fram under fjärde kvartalet 2021.

Här lanseras mobiloperatören 3:s nya höghastighets-5G under 2021.

Tre har mycket så kallat höghastighetsspektrum per användare och har köpt mest 3,5 GHz-spektrum per kund, där kombinationen av 2100 MHz- och 3500 MHz-banden ger Tre möjlighet att bygga ett snabbt och stabilt nät, skriver de själva i ett pressmeddelande.

— Vi brukar likna vårt 5G-nät med en trafikerad motorväg, där Tres kunder har en egen och väldigt bred fil, där man slipper trängas med andra och kan blåsa på. Tre har en stor kundbas i Göteborg, där vi har sett en ökning i mobildataanvändningen. Därför känns det extra roligt att som första storstad, kunna erbjuda Göteborg vårt höghastighets-5G, säger Per Stigenberg CTO på Tre Sverige i pressmeddelandet.

Startade utbyggnaden av 5G-nätet i våras

Efter Post- och telestyrelsens 5G-frekvensauktion tidigare i våras startade Tre utbyggnaden av 5G-nätet i Stockholm, Göteborg och Malmö. I dag täcker Tre omkring 16% av befolkningen med 5G och 2023 kommer majoriteten av kunderna ha tillgång till höghastighets-5G, menar företaget. Under 2021 bygger Tre först ut i stadskärnorna Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Norrköping och Helsingborg, därefter byggs det i första hand ut i städer med fler än 20 000 invånare.

— Tre Sverige har valt Ericsson som partner till sitt 5G-radioaccessnätverk och 5G-corenät och vi är mycket glada över att genom vårt samarbete kunna stödja Tre i sina ambitioner med 5G. Att tillsammans göra en bred utrullning av 5G på 3,5 GHz-bandet i en av Sveriges största städer är en viktig etapp i vårt samarbetsavtal, som tecknades förra sommaren, säger Jenny Lindqvist, chef för Nord- och Centraleuropa, Ericsson.

5G-utrullningen möjliggör för privatpersoner att surfa med hög hastighet och för företag, kommuner och sjukhus att dra nytta av möjligheterna med ny teknik som sakernas internet och artificiell intelligens, skriver 3.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: