Kartbilden: Här vill Volvo bygga sin batterifabrik – på en yta motsvarande 224 fotbollsplaner

Här är bilden över området som Volvo Cars vill bygga ut i Torslanda. Totalt handlar det om en yta på 112 hektar – motsvarande 224 fotbollsplaner. I ansökan benämns planerna på en ny batterifabrik.

I ansökan till stadsbyggnadskontoret har Volvo Cars bifogat en plankarta om det område som ska bli en batterifabrik. Volvo skriver att de behöver utöka sina befintliga fabriker i Torslanda eftersom de behöver en stor yta för ”kommande strategiska projekt”.

— Planansökan omfattar ett område om ca 112 Ha för att medge en eller flera storskaliga industriella etableringar kommande år som en del i en vidareutvecklad produktionsapparat för att möta kommande omställning mot elektrifiering, står det i Volvos ansökan.

Byggnadsnämnden ställer sig positiva till planerna, eftersom området redan är omringat av industrimark med pågående verksamheter.

LÄS MER: Volvo Cars superplan – vill bygga ut fabriker motsvarande 224 fotbollsplaner

Ska inte ha samband med Nothvolt

Sedan tidigare har biltillverkaren meddelat att de har ett samarbete med svenska batteriföretaget Northvolt. Tillsammans ska de bygga en batterifabrik – men var är ännu inte bestämt. Den här utbyggnaden ska inte ha något med det samarbetet att göra, enligt Dagens Industri.

Så här ser det aktuella området ut där Volvo Cars vill expandera. Nederst i kartbilderna ser man väg 155 mot Torslanda, till höger i bild ser man Hisingsleden som knyter ihop Säve med Älvsborgsbron och överst i bild är Låssby.

Det är det gröna området, som innefattar 112 hektar mark, som Volvo nu ansöker om att bygga ut. Foto: Stadsbyggnadskontoret.

Det grönmarkerade området, från Volvo Cars TUN, Måleriet och andra verksamheter som är de gulmarkerade byggnaderna i nedre vänstra hörnet av kartan, upp förbi demobanan VCDC, norröver och västerut – är det område som Volvo Cars vill bygga ut på, med nya verksamheter.

Det gröna området, här mer inzoomat, är det som Volvo Cars nämner som platsen för sitt ”Battery plant”. Foto: Stadsbyggnadskontoret.

— Nej, det finns inga bestämda planer och inga beslut är fattade när det handlar om batterifabriken som vi planerar tillsammans med Northvolt. Vi undersöker just nu flera platser i Europa och Sverige men inget beslut är fattat, sa Volvo Cars presstalesperson Maria Dagman till DI.

Den här utbyggnaden ska i stället ha att göra med Volvos mål att bli helelektriska till 2030. Något som de kommer behöva batterier till – och ytor att sammansätta batteriet på olika sätt.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: