Rekordpriser i Karlatornet trots osålda lyxvåningar – ”De har gjort sig en rejäl hacka”

Så ska vinterträdgården se ut i en av lyxlägenheterna i Karlatornet. Foto: Serneke.

Priset på Göteborgs dyraste lägenhet fortsätter stiga. Lyxvåningen med takterass och pool uppe i Karlatornet ligger ute för över 69 miljoner – och priset har ökat med ungefär tio procent på ett par år.
— Marknaden har generellt gått uppåt ganska rejält de senaste åren, säger Niklas Berntzon, mäklare på Eklund Stockholm New York.

Högst upp i vad som ska bli Nordens högsta byggnad, Karlatornet i Lindholmsallén, ska det byggas flera penthouse-våningar. En av dem såldes för 66 miljoner i mars 2018 och då var det Serneke-grundaren Ola Serneke som köpte bostaden på 370 kvadratmeter med två privata takterrasser, vinterträdgård och utomhuspool.

— Ja, jag har köpt topplägenheten. Ryktet har nog nått till hela västra Sverige ändå – då kan jag lika väl konfirmera det nu, sa Serneke förra året till Ekonomiekot.

Oktober 2021: Snart en tredjedel klar. Nu har även fasaden börjat byggas på de nedre våningarna av Karlatornet. 
Foto: HELAHISINGEN.
Digital bild på hur Karlatornet ska se ut när det är färdigt. Foto: Serneke.

Marknaden har gått upp ”ganska rejält”

Men ännu återstår lyxlägenheten som är Göteborgs dyraste: 69 395 000 kronor.

— Marknaden har generellt gått uppåt ganska rejält de senaste åren. De första priserna sattes vid säljstarten och nu måste man korrigera dem, säger mäklaren Niklas Berntzon.

Göteborgs dyraste lägenhet är 365 kvadratmeter stor. Foto: Serneke.

Lägenheten är 365 kvadratmeter, sträcker sig över tre våningar och har takterass med pool och bastu. Priset är det högsta som satts i Göteborg – och sedan starten har det fortsatt stiga.

— Det är inte så speciellt udda. Kommer man in tidigt i ett projekt så har man möjlighet att följa med på en eventuell prisuppgång även om lägenheterna inte är byggda ännu. Det är roligt för de som har köpt, för de gjort sig en ganska rejält hacka, även om de tagit risken att skriva på för en bostad som man kan flytta in i först senare.

Lägenheten är borttagen från Hemnet, men finns kvar på Sernekes egen hemsida. Anledningen är, enligt Berntzon, att de roterar lägenheterna på Hemnet så att inte för många ligger ute samtidigt.

Så här såg listan över Sveriges dyraste bostadsrätter ut för knappt två år sedan. Då toppade tre av lyxvåningarna i Karlatornet listan – men den dyraste låg ute för 61,9 miljoner kronor och de övriga för strax under 60 miljoner. Nästan tio miljoner mindre än vad den dyraste våningen i skyskrapan säljs för två år senare.

Sveriges dyraste lägenheter i december 2019, från HelaHisingen.se.

I slutet av oktober 2021 låg de två dyraste penthouse-våningarna i Karlatornet ute på Hemnet.se för 66 miljoner respektive 69 miljoner kronor. Prishöjningar på 6-7 miljoner kronor per penthouse – i ett hus som fortfarande är en byggarbetsplats. De lägenheter som är dyrast i landet bortsett från Karlatornet ligger just nu i prisklassen 54-55 miljoner kronor och ligger i Vasastan och Östermalm i Stockholm.

När HelaHisingen.se uppmärksammade att Karlatornets lägenheter var Sveriges dyraste i december 2019 berättade mäklarfirman Eklund Stockholm New York att ”alla typer av människor” köpt lägenheter i Karlatornet. Men exakt vad det innebär är hemligt. Exempelvis ville de inte berätta hur stor andel av dem som köpt lägenheter i det som ska bli Nordens högsta hus – som kommer från andra länder.

Stjärnmäklaren Niklas Berntzon. Foto: Eklund Stockholm New York.

— Vi får ju inte uttala oss om enskilda kunder, men då projektet är väldigt internationellt så är det en och annan köpare som inte är svensk. Flyttar du hit med ditt företag från utlandet och är van vid mer internationell standard så är det kanske inte så konstigt. Det finns inget annat som detta i Göteborg, eller Sverige för den delen. Detta är unikt och helt banbrytande på våra breddgrader, sa stjärnmäklaren Niklas Berntzon på Eklund Stockholm New York till Helahisingen.se 2019.

Vardagsrummet i de kommande penthouselägenheterna i Karlatornet. Foto: Serneke.

Karlatornet ska bli Nordens högsta byggnad med sina 245 meter och 73 våningar när det står färdigt. Byggnationen pausades under pandemin, bland annat på grund av resursbrist och efter att en investerare drog sig ut, men är nu återigen i full igång sedan Ola Serneke blivit partner med Balder och Erik Selin kring projektet.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: