Kaxiga samtalet innan miljonvinsten i Postkodmiljonären – ”Funderar på att bjuda in till kalas”

Jonas von Essen, 31, svarade rätt på alla frågor och vann en miljon kronor i TV4:s ”Postkodmiljonären”. Men före den sista frågan använde han livlinan ”Ring en vän” och gjorde ett lite minst sagt annorlunda samtal.

Jonas von Essen från Hisingen är en så kallad minneskonstnär. Det innebär att han har en speciell talang för att memorera olika fakta och saker. Tidigare har han deltagit i olika minnestävlingar och blev 2013 Sveriges första världsmästare i minne.

I Mars 2016 klarade han dessutom av att slå rekordet i att memorera decimaler av den matematiska konstanten pi. På Tom Tits experiment, som är ett vetenskapsmuseum i Södertälje, lyckades han då läsa upp 13 208 decimaler. Fyra år senare slog han sitt eget – och även europeiskt rekord – genom att läsa upp 24 063 decimaler.

Sista frågan – värd en miljon som Jonas von Essen fick i TV4:s ”Postkodmiljonären”.

Nådde miljonfrågan i ”Postkodmiljonären” – använde livlinan ”Ring en vän”

I januari deltog han i underhållningsprogrammet ”Postkodmiljonären” i TV4. Tittarna kunde då följa hans resa mot miljonen och hans intressanta berättelser om hur han kunde svaret på olika frågor.

När han nådde den sista frågan på en miljon hade han bara använt en av sina fyra livlinor. Frågan löd då ”Vilken arkitekt ritade de indiska delstaterna Punjabs och Haryanas huvudstad Chandigarh som uppfördes på 1950-talet?”.

Jonas von Essen valde då att använda livlinan ”Ring en vän” – men när kompisen svarade var det en helt annan fråga som ställdes av Essen.

— David, kommande lördag. Har du något speciellt för dig då? Jag funderar på att bjuda in till ett litet kalas då, frågade han vännen.

Här har sekunderna i det kaxiga telefonsamtalet till vännen börjat ticka ner. Foto: Postkodmiljonären.

Producenten: ”Vi var nog flera som satte kaffet i halsen”

Programledaren Rickard Sjöberg varnade honom att det kunde bli ett ”fiasko” om han inte svarade rätt efter det kaxiga samtalet. Jonas von Essen svarade dock ”Le Corbusier” och Sjöberg bekräftade det rätta svaret. Jonas von Essen hoppade då upp på stolen av glädje.

— Vi var nog flera som satte kaffet i halsen när Jonas väljer att vaska sina livlinor på miljonfrågan. Hatten av för en otrolig insats, sa Jonathan Nordin, TV4:s exekutive producent till Aftonbladet efter sändningen.

Och Jonas själv hann bli lite nervös.

— Jag kände ju att ”tänk om jag har offrat miljonen nu på att få ett roligt ögonblick”. Men så tänkte jag att om jag har det så blir det ju också historiskt, historiskt dåligt i och för sig men ändå. Det hade varit så absurt om jag hade fel, men då hade jag bjudit på det, sa han till Aftonbladet.

För vinstpengarna ska han köpa ”färgglada strumpor”, enligt Aftonbladet.

Jonas von Essen har vunnit VM i minne två gånger samt medverkat i ”Talang”, där han memorerade namnen på samtliga 500 personer i publiken och fick David Batras golden buzzer.

Vinnaren hoppade upp och ner på stolen när han insåg att han vunnit en miljon. Foto: Postkodmiljonären.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: