Världsstjärnan Banksy ställer ut i Göteborg i sommar – hade 1 miljon besökare i München

Mellan 9 juni och 8 september kommer utställningen ”The Mystery of Banksy – a genious mind” till Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg. Utställningen har tidigare haft succévisningar i Berlin, Wien och Hamburg. Under 2022 såg över en miljon besökare samlingen av gatukonstnärens verk i München.
— Det här blir sommarens mest spännande happening i Göteborg!, säger  Ina Aganovic, hotelldirektör för Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen.

Göteborgs 400-årsfirande blir en happening i hela staden under 2023 och här har Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen haft ambitionen att bidra med något riktigt spännande kulturellt innehåll till de som besöker staden. Därför är det med extra glädje som de presenterar utställningen med Banksy-konst, då mystiken runt den världskända gatuartisten är och förblir stor.

— Banksy är en världsledande konstnär och helt rätt i tiden, en som inte drar sig för att belysa de utmaningar som finns i vårt nutida samhälle har. Banksy är en rebell som vi i Göteborg uppskattar, säger Ina Aganovic hos Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen.

Bara ett fåtal sägs veta med säkerhet om Banksy är en enskild konstnär eller ett kollektiv av gatukonstnärer. Den anonyme Banksy sägs dock komma från Bristol i England – det var nämligen där som den karaktäristiska street arten och samhällskritiken först dök upp på offentliga väggar, gator och ytor.

— Att skapa en utställning som denna är en utmaning. Vi vill göra konsten till en upplevelse, synlig för alla och samlad på ett ställe. Banksy har ju skapat över hela världen, och började tidigt sälja signerade konstverk och tryck i begränsad upplaga. De flesta är privatägda och inte tillgängliga för allmänheten. Att kunna förundras över en äkta Banksy är därför en sällsynthet. Med ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” försöker vi samla de bästa och mest imponerande motiven på ett ställe och i en avslappnad atmosfär utanför ett museum, men ändå med höga kvalitetskrav, säger producenten Oliver Forster.

Bakom ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” står den tyske musikalproducenten och utställningsarrangören Oliver Forster, COFO Entertainment, och designern och galleristen Virginia Jean, kreativ chef. Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen har haft dialog med Oliver Forster i över ett års tid för att utställningen i Göteborg ska få precis rätt nivå och passa publiken här.

— Det är fantastiskt roligt att få ställa ut en så populär och uppskattad utställning hos oss i Eriksberg! Dessutom är det extra spännande att vi får den möjligheten att ta utställningen till Sverige med tanke på hur många världsstäder den varit i tidigare, säger Ina Aganovic, hotelldirektör för Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen.

Så här såg utställningen ut i Hamburg. Foto: PRESSBILD/DOMINIC GRUSS/The Mystery of Banksy – a genious mind

Virginia Jean, kreativ chef för utställningen, har länge haft Banksy som inspiratör. Som expert på hans verk och specialist på gatukonst uttrycker hon:

— Med sina skapelser tar Banksy upp viktiga sanningar och problem i vår värld som vi föredrar att blunda för. Ett Banksy-verk berör alla och riktar sig till alla, vare sig man gillar det eller inte. Det är precis därför det är så viktigt för mig personligen att ställa ut Banksys verk, att göra dem tillgängliga för världen och att uppmärksamma dem. Banksy skriver historia med sin konst – berättelsen som är verklighet för oss i just detta ögonblick. Utställningen är ett måste för alla som gillar att brottas med konst, politik, allmänna världshändelser och framför allt sig själva och har en känsla av bitterljuv ironi, säger hon i ett pressmeddelande.

Som gatukonstnär finns de flesta av Banksys verk på husväggar, tunnelbanestationer och andra offentliga platser runt om i världen. En del har målats över av annan gatukonst och en del original har hamnat hemma hos välbärgade personer som betalt för de bitar av vägg där superstjärnan målat. Utställningen består alltså av replikor av Banksys konst.

Enligt Banksys eget motto ”Copyright is for losers ©TM” är hyllningsutställningen inte officiellt auktoriserad.

Så här såg utställningen ut i Hamburg. Foto: PRESSBILD/DOMINIC GRUSS/The Mystery of Banksy – a genious mind

Få vet vem den anonyme konstnären är – men hen påstås vara från England

Street art-stjärnan är känd för att utmana konstvärldens gränser, och verken har skapat uppståndelse och rubriker i flera år. Banksys konst är spridd över världen och pryder väggar och broar med ibland provokativa motiv föreställande råttor, schimpanser och kyssande polismän. Ofta landar konsten i anti-statliga, anti-kapitalistiska och anti-krigssammanhang, med motiv där barn, äldre och djur hamnar i centrum.

Den omtalade bilden av en kattunge på ett sönderbombat hus på Gaza-remsan ska till exempel ha varit avsedd som social kritik mot ignorans, att människan i allmänhet väljer att betrakta bilder med gulliga kattungar istället för verkligheten. Högaktuellt nu i höst är de sju stora målningarna som dykt upp på olika platser i krigsdrabbade Ukraina, bland annat på rester av bombade bostadshus.

Utställningen visas i Eriksbergshallen på Hisingen sommaren 2023. Foto: QUALITY HOTEL 11

I en genomarbetad och unik miljö ger utställningen som kommer till Eriksbergshallen i Göteborg en omfattande överblick och inblick i den enastående konstnärens verk. Utställningen dokumenterar hela den kreativa perioden fram till idag, med fler än 150 motiv av gatukonstnären: Graffiti, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och även tryck på material som canvas, tyg, aluminium, forex och plexiglas som reproducerats och samlats in speciellt för denna utställning.

— Det här blir sommarens mest spännande happening i Göteborg! Vi tror att väldigt många är nyfikna på att se alla Banksy-verk här i Eriksberg och självklart kommer vi att ha bra erbjudanden att bo på hotellet för de som vill besöka oss på en ”hemester” för att se utställningen och uppleva annat som Västkusten har att erbjuda på sommaren med allt från härliga badstränder till Liseberg, säger Ina Aganovic hos Quality Hotel 11.

Utställningen visas i Eriksbergshallen i Göteborg från den 9/6 till 8/9 2023.
Biljetter köpes via Eventim och släpps den 17 mars.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: