KRÖNIKA: Stäng Systembolaget – rädda parken vid Backaplan!

Det går inte att stoppa missbruk genom att förbjuda det. Men ibland måste även symptomen på samhällsproblem bekämpas, precis som de förebyggande åtgärderna måste till för att hantera rötterna till ett problem. Inte minst för att skapa en trivsam och trygg miljö för resten av Hisingens medborgare.

Omgivningarna runt Kvillebäcken i höjd med Backaplan förvandlas varje sommarsäsong till rena missbrukar-byn. Närheten till Systembolaget gör att det grönskande stråket från Hjalmar Brantingsgatan bort till Deltavägen (bakom gamla Sibahuset) inte blir särskilt inbjudande för vare sig den boende i Lundby – eller besökande från andra delar av stan.

Den som tagit en promenad genom Kvillebäcksparken under våren, sommaren eller större delen av hösten lär sannolikt inte ha missat den höga nivån av öppet missbruk i den omgivande miljön. Illa förklädda narkotikaaffärer, kraftigt berusade missbrukare och större gäng av krökande män med varierande grad av högljuddhet gentemot omgivningen – är vanligt förekommande under de senaste åren. 

Stundtals förvandlas dansbanan vid Kvilleplatsen till rena fylleslaget där de Bluetooth-styrda allmänna högtalarna – tänkta för den som vill dansa på banan – ger ljudkuliss till en stökig festmiljö av härdade medelålders och äldre män, med diverse uppenbara missbruksproblem.

”Fylleriet skulle motarbetas”

När Systembolaget på Wieselgrensplatsen stängde var en av motiveringarna att fylleriet som omgärdade butiken skulle motarbetas. Effekten? Fylleslaget har flyttat två spårvagnshållplatser närmare centrum och koncentrerats ännu mer. Fyllan – eller individers missbruk – upphör inte att existera för att man flyttar på tillgången till alkohol. Lika lite skulle Hisingens alkoholister och blandmissbrukare få ”ordning på sina liv” bara för att även det här Systembolaget flyttade eller stängde.

Det finns dessutom de som argumenterar för att langare gynnas av att Systembolaget har stängt, men ändå är det just på söndagarna som fylleslaget i Kvillebäcksparken tar ett uppehåll. Då upphör oftast sommarens ”show” för boende i området och Backaplans kunder. När Systembolaget har stängt saknas incitamentet för Kvilles, Lundbys, Backas – ja, hela Hisingens – missbrukare att hänga  och samlas just i området. Och är inte missbrukarna samlade finns ingen större kundkrets för langare på platsen. Plötsligt öppnas ett av centrala Hisingens mest underskattade promenadstråk med den urbana parkmiljön längs Kvillebäcken upp för allt från barnfamiljer till pensionärer. 

Nu ska Backaplan lägligt nog genomgå en total förvandling under kommande decennium. Mängder av nya bostäder ska byggas och handelsplatser flyttas och förvandlas. Shoppinggator i stadsmiljö ska växa fram. I det här arbetet kan en flytt av Systembolaget – bort från Kvillebäcksparken – skapa en mer trivsam miljö för de som bor och rör sig på centrala Hisingen. 

Kvillebäcksparken vid Backaplan.

”Det får inte bli ”omöjligt” att köpa några bärs”

Givetvis ska måttlighetsdrickare även i framtiden kunna handla på Systembolaget, särskilt vid en så central handelsplats som Backaplan är både för kollektivtrafik som shopping. Det får inte bli ”omöjligt” att köpa några bärs. Men den direkta närmiljön omkring Systembolaget bör inte locka till samling av de med diverse missbruksproblem. Detta både för att minska missbruket – men framför allt för att öka tryggheten kring en av de få parkmiljöer som finns insprängda i den tätt bebyggda och befolkade delen av centrala Hisingen.

Därför borde Systembolaget stängas och  bli en av de första verksamheterna i framtidens Backaplan att flyttas till den plats i området där det är tänkt att ”Systemet”, ”Bolaget”, ”Flaskbanken”, ”Gröna skylten” (kärt barn…) ska husera långsiktigt i framtiden. Jag är själv kund där så jag värnar absolut om Svenssons möjlighet att köpa några öl eller en flaska vin utan att behöva ta sig till Eriksberg eller Bäckebol. Men Systembolaget på Backaplan bör ligga på en strategisk plats som är någorlunda tillgänglig för genomsnittskunden, men inte geografiskt perfekt för att samla en stor del av Hisingens missbrukare i en direkt anslutande park.

Den som reagerar på min krönika med att skrika ”men det lööööser ju inte problemet, det flyttar bara på det” – har helt rätt. Jag har inte en quick fix-lösning i krönikeform för missbruksproblemen i samhället. Det här är blott ett förslag på hur man löser problemet med att en av Hisingens potentiellt sett trevligaste grönområden inte längre ska hållas som gisslan av missbrukare och knarklangare. Att lösa missbruksproblemet på ett större plan i samhället påverkas inte av välmåendet i eller tillgången till en park. Det är något som socialförvaltning och politiker i staden får ta ansvar för.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

TIPSA OSS! Vad tycker du att HelaHisingen.se ska skriva om?
Hör av dig till oss med din idé på tips@helahisingen.se!