LISTA: 10 turistattraktioner på Hisingen du absolut inte får missa

Nu har turistandet börjat återvända till normala nivåer efter en lång pandemi med smittspridning och restriktioner. I sommar och höst väntas många svenskar välja ”staycation” hemma i Sverige framför en resa till utlandet. Blir Göteborg destination för din stanna hemma-semester? Här har du tio orsaker till varför ett besök på Hisingen är ett måste under sommarhalvåret!

1. Ramberget – utsiktsplatsernas utsiktsplats

Mäktiga utsikter över Göteborg från Ramberget.

Stadsdel: Brämaregården/Kville (Lundby)
Adress: Panoramavägen
Hållplats: Madängsgatan

Centrala Hisingens högsta punkt (det finns högre punkter ute i skogen i Biskopsgården) är det utmärkande berget mitt i Göteborg – med utsikter åt alla väderstreck. Dagtid på sommaren kan du köra ända upp till toppen av berget, men det går även att parkera i Rambergsstaden eller Kvillestan för att ta backar och trappor upp genom Keillers Park till utsiktsplatserna. Hisingens sannolikt mest berömda park ligger på bergets sluttningar mot öster och innehåller både en fridfull gräsyta vid en damm, samt två utsiktsplatser för den som vill ta en picknick med enastående vyer. Men längst upp på berget ovanför Rambergsstaden ges de mest spektakulära utsikterna, både mot havet, Älvsborgsbron och solnedgången – som mot Majorna och Göteborgs centrum på andra sidan älven. Just nu kan även den stadsbyggnadsintresserade följa bygget av skyskrapan Karlatornet nedanför berget från dess utsiktsplatser. Ett måste när du är på besök i Göteborg i allmänhet, men Hisingen i synnerhet.

Parken skänktes 1906 till Göteborgs stad av James Keiller, direktör på Götaverken som tagit över efter grundaren, pappan Alexander Keiller. Parken är en blandning av anlagd park och naturlig skog. Från ”Stora utsikten” – 87 meter över havet – ser du ända ut till Vinga fyr.

Södra entrén till Keillers Park når du till fots, eller på cykel, vägen är avstängd för biltrafik.

Så här gör du! Vill du undvika att gå upp för backar är bilen ända upp till toppen att föredra. Vill du däremot uppleva Keillers park i sin helhet och utforska de olika utsiktsplattformarna föreslår vi att du stiger av buss 99 vid Madängsgatan, går söderut längs Myntgatan mot Göteborgs moské, där du svänger till höger längs med bergväggen in på Herkulesgatan. När du gått några hundra meter längs berget kommer du till Keillers parks södra entré och kan börja din upptäcktsfärd upp mot Rambergets topp. Följ bara vägen uppåt och tar du till vänster kommer du uppåt mot Rambergets topp. Tar du till höger utforskar du parken. Lycka till!

2. Götaverken Cityvarvet – där världens bästa fartyg byggdes

Götaverkens sista bevarade kranar är en av de mest kända delarna av Göteborgs stadssiluett.

Stadsdel: Lundbyvass/Lindholmen (Lundby)
Adress: Anders Carlssons Gata 18
Hållplats: Regnbågsgatan

Industriromantikern och historienördens dröm. Här låg ett av världens största skeppsvarv en gång i tiden, som hade sin absoluta peak under decennierna efter andra världskriget när dåvarande AB Götaverken hade omkring 6 000 anställda och byggde allt från egna dieselmotorer, ångpannor till Svenska Amerikalinjens fartyg och isbrytare av världsklass. Skeppsvarvet på Hisingen etablerades 1841 av skotska göteborgaren Alexander Keiller, affärsmannen vars son James senare skänkte ovan nämnda park till Göteborgs stad – men hade sin riktiga storhetsperiod i ägo av dåvarande sjöfartsminister Dan Broström (som ägde Eriksbergs varv) och senare hans rederi Broströmkoncernen. Mellan 1910-1960-talen var Götaverken (senare benämnt som Göteborgsvarvet – när Götaverken öppnade nytt varv ute vid Arendal) Sveriges ledande skeppsvarv och bland de största i världen. I dag kan man promenera runt i området och se många av verkstäderna och lokalerna på nära håll, även om alla möjliga andra typer av verksamheter tagit över i området. Här kan man även se de sista kranarna från Göteborgs varvsepok, som står som minnesmonument över den industri som under 1800- och 1900-talen var stadens hjärta.

Varvsmiljöerna finns tydligt synbara även i dag, när lokalerna används för alla möjliga andra typer av verksamheter…

Så här gör du! Vill du se hela området föreslår vi att du börja vid Regnbågsgatans busshållplats (där 16, 16X, 31, 45, 56, 99 med flera stannar) och går ner för Regnbågsgatan mot sydost. Gör små avstickare in på sidogatorna, kolla vad som står på de stora husen, många är markerade med vilka verksamheter som fanns där förr. Stanna till vid Anders Carlssons gata 1, här finns en glasskiosk och miniplaya, men även stora foton på varvsarbetare från förr. Rör dig sedan vidare ner mot älven och se kranarna, föreställ dig hur det såg ut här förr. Gå sedan västerut, mot Lindholmshamnen och Lindholmspiren så rör du dig från det historiska Lundbyvass till det moderna Lindholmen – där du kan ta älvsnabben över till fastlandet, eller vidare mot Eriksberg.

3. Pöl Harbour & Vattenlekparken – salta bad i älven

Allmänna badet i Frihamnen – en pool med havsvatten i Göteborgs inre hamn.

Stadsdel: Frihamnen (Lundby)
Adress: Kvillepiren / Frihamnen 7
Hållplats:
Frihamnsporten

I år är vattnet i Allmänna badet både salt och kallt. Så detta är inget för badkrukor, men vill du få upplevelsen av att bara i havet och inte har möjlighet eller tid att ta dig ut till Sillvik, Lilleby, Hästevik, Hällsvik eller de många andra badplatserna längs Hisingens västra kust mot havet – så är Allmänna badet (i folkmun döpt till Pöl Harbour) ett bra alternativ. Här kan man bada i älven i en saltvattenpool och sola på de små kajerna omkring poolen efteråt. Detta är barnvänligt, men kanske inte för de allra minsta barnen då vattnet är rätt kallt och salt – samt det finns inga avspärrningar mellan kajen och älven, så man får ha koll på småttingarna. Dessutom är omgivningen mot land just nu en enorm byggarbetsplats, då man bygger en stor park i området – men ser du ut mot Göta Älv och hamnen får du känslan av att vara på en rätt magisk plats, havsbad mitt i storstaden. En cool kombo för den som kan planera in sitt besök och boka det online. Vid entrén ligger även Näsan i blöt, ett uteklassrum med möjlighet att skydda sig från solen, leka i vattnet, lära sig saker och gott om plats med bord och bänkar för den som vill ta sig en medhavd måltid efter bad- och lekstunden.

Utsikten mot hamnen och älven från ”Pöl Harbour”.

Så här gör du! Ta en Styr & Ställ-cykel till Kvillepirens cykelstation för att komma så nära som möjligt, eller ta buss 31, 16, X, 58 (med flera) till Frihamnsporten och gå några hundra meter ut mot vattnet och på höger sida av den stora byggarbetsplatsen ser du tvåvåningshus (Waterfront Cabins) så hittar du till både Näsan i Blöt och Pöl Harbour/Allmänna badet. Entrén har flyttats något längre ut på piren på grund av det stora bygget av den nya parken i Frihamnen. OBS! För att få bada på Pöl Harbour/Allmänna badet så måste du boka tid online!

4. Lundbybadet – en oas i staden

Lundbybadets utomhusbad vid Rambergsstaden. Foto: GÖTEBORGS STAD

Stadsdel: Lundby
Adress: Lantmannagatan 5
Hållplats: Rambergsvallen

Utomhuspoolen som ligger centralt i Göteborg (centrala Hisingen) har under sommaren 2021 begränsningar för att minska trängsel och smittspridning av Covid -19, trots att stora delar av övriga samhället släppt på restriktionerna kring utomhusaktiviteter. Därför måste du föranmäla dig om du ska bada och en maxtid på tre timmar gäller för besökarna. Här finns instruktioner om hur du skapar ett konto och här bokar du plats i utebadet. Betalning sker i kassan på plats. Entré till utomhusbadet ligger precis till höger om huvudentrén till badet och går inte att missa, är du inte i god tid kan du bara följa kön in till grindarna för på varma sommardagar är utomhusbadet poppis, även med restriktioner.

Det är rökförbud på utomhusbadet, även om det är just utomhus och just nu pågår en del om- och nybyggnader i området som kan skapa en del buller och även byggdamm som flyger in över gräsmattan när vinden ligger på åt det hållet. Och passa på att använda centrala Göteborgs enda utomhuspool – för vissa politiker vill bygga ett nytt inomhusbad här. Så är oturen framme kan denna fantastiska sommarpärla snart vara ett minne blott. Men undvik att bara om väderprognosen säger att det ska åska, vid åskväder stänger nämligen utomhusbadet på grund av säkerhetsskäl.

Både glass, drycker och enklare grill-rätter går att köpa i kiosken vid Lundbybadets utomhusbad.

Så här gör du! Spårvagn är enklaste lösningen för att ta sig hit, då både 5:an, 6:an och 10:an stannar normalt utanför badet vid hållplatsen Rambergsvallen. Men nu under 2021 när ombyggnad av spårvägen över Göta Älv pågår så går en och samma spårvagnslinje runt runt på Hisingen, så oavsett vilket håll du kommer från kliv bara av vid Rambergsvallens hållplats så står du precis framför badet. Några rejäla simtag till höger om huvudentrén finns entrén till utomhusbadet, precis vid den kiosk/grill som ligger på kanten av badplatsen. Fortsätter du förbi badet kommer du även till den parkering som finns i området och tar du bilen hit ska du slå in Lantmannagatan 4 i GPS:en så har du den stora parkeringen på höger sida av bilen när du är framme.

5. Eriksbergskranen – Varvsepokens bjässe

Älvsnabben närmar sig Majorna – därifrån utsikten över älven mot Eriksberg och bockkranen är enastående.

Stadsdel: Eriksberg (Lundby)
Adress: Monsungatan
Hållplats: Eriksbergs färjeläge

Detta ”minnesmärke” över en världsledande varvsindustri var grönt till färgen en gång i tiden, men har stått i sin nuvarande orange:a prakt de senaste decennierna. Sommaren 2021 målar man dessutom om Eriksbergs bockkran, eller ”Eriksbergskranen” som den oftast kallas i folkmun. Nu ska den få tillbaka sin mer röd-gul-aktiga orange:a lyster, då vind och vatten slitit på dess look. Detta ståtliga byggnadsverk är i dag ett byggnadsminne som påminner om hur Eriksbergs varv i slutet av 1960-talet fick kapacitet att montera fartyg på uppemot 500 000 ton. Kranens balk tillverkades i Trollhättan 1968 och fraktades med pråm ner till Göteborg, där den stod klar för bruk året därpå. Kranen är 80 meter hög och 1 750 ton tung. 

På 1990-talet, efter att varven i Göteborg lagts ner och norra älvstranden börjat sin förvandling till dagens bostadsområden och teknikkluster – förvandlades kranen ett tag till utsiktsplats och hem för stans bungyjumping-fantaster, där man kunde hoppa i lina från 84 meters höjd. I dag utgör den framför allt en kuliss för selfies och ett minne om hur viktig varvsindustrin varit för Göteborgs och Hisingens utveckling.

Vyn från under Eriksbergs bockkran – som dock målas om sommaren 2021 och därmed är delvis täckt av byggnadsställningar.

Så här gör du! Ta Älvsnabben (en av båtarna som går i Göteborgs inre hamn) från exempelvis Stenpiren, ett stenkast från Domkyrkan i centrala Göteborg. Åk med en båt som går mot Klippan – så sköter sig resten av sig självt. Den utsikt du får över Eriksbergskranen utifrån älven är oslagbar. Här får du dessutom de älvsborgsbron och mycket mer av Göteborgs hamn på nära håll. Sedan stannar du på båten när den vänder vid slutstation Klippan och åker över till Eriksbergs färjeläge igen. Därifrån kan du utforska området till fots och komma nära Eriksbergskranen. Ja, följ bara vattnet bort mot den stora orange:a kranen, det är svårt att missa var den är. Du kan även åka till närområdet med bil eller buss (Hållplats: Bockkranen), men det är inte lika vackert eller storslaget, lita på oss.

6. Slottsberget och gamla Lindholmen – en tidsresa

Slottsberget däruppe – samt det som var Lindholmens varv nedanför i dockan.

Stadsdel: Lindholmen (Lundby)
Adress: Plåtslagaregatan.
Hållplats: Sannegårdshamnen.

Från Port Arthur, via Aftonstjärnan, till Lindholmsvarvet, över Slottsberget ner mot ”ghettoplayan” i Sannegården är en upplevelse med både historiska vingslag som moderna hamnmiljöer. Redan i början av denna lilla tur, där man även kan avsluta med en öl på deras stora uteservering, står vi vid krogen Port Arthur som en gång i tiden såldes för 1 krona av Göteborgs stad. I ett av husen på krogens område – nu festlokal – höll Svenska Hamnarbetareförbundet, avdelning 4, till förr i tiden. Går man förbi krogen till vänster, och sedan svänger andra gatan till höger (Gjutaregatan) kommer man till teater och biograf Aftonstjärnan som i decennier var Hisingsprofilen Kent Anderssons hemmabana. I dag är det fortsatta kulturaktiviteter här, inte minst genom Carl-Einar Häckners återkommande föreställningar.

Området förföll fullständigt under många decennier, mellan att tusentals arbetare bott här och att det i dag restaurerats till ett pittoreskt område som påminner en hel del om små samhällen i Bohuslän.

Svänger du höger på Plåtslagaregatan kan du tro att du går i en liten ort i Bohuslän, då den pittoreska miljön ger den känslan. Men här var en gång massor med arbetarbostäder och som du kan se på de skyltar som finns på några ställen i området var miljön på den tiden en helt annan, av grövre karaktär. Och området var helt omringat av de tyngsta varvs- och skeppsindustrierna i landet. Där Plåtslagaregatan tar slut når du Slottsberget rakt framför dig och trappan ner till Lindholmens gamla varv på vänster sida. Den som söker skall finna! Uppe på Slottsberget går man genom en historisk miljö där Lindholmens slott en gång låg, redan på medeltiden. Sannegårdens kronogård, som området nedanför är döpt efter, var gården som stod för slottets livsmedelsförsörjning. Drottning Blanka fick när hon gifte sig med kung Magnus Eriksson detta slott, varpå det kommit att kallas ”Drottning Blankas slott”. Under en del av de små husen som finns i området i dag kan man även finna rester av denna borg som stod på det lilla berget för 700 år sedan.

När man gått över Slottsberget ner mot älven kan man svänga vänster för att gå mot Lindholmens varv, i dag båtplatser för fritidsbåtar, eller höger mot ”ghettoplayan” i Sannegården, en av få naturliga stränder där du kan gå fram till älven på norra Älvstranden – och vidare mot Sannegårdshamnen eller startpunkten vid Port Arthur.

De kolonilotter som finns kvar är en rest från när Lindholmen var ren jordbruksbygd.
De äldre Lindholmen-borna brukade tala om att ”gå ner till åkern”.

Så här gör du! Med bil kör du till parkeringen vid Gamla Ceresgatan, framför krogen Port Arthur och ställer dig där. Sen promenerar du runt i området. Med buss 16, 31, 45, 58, 99 eller X1 åker du till Sannegårdshamnen – en hållplats som ligger precis framför nämnda krog – och tar turen därifrån. Med båt åker du till hållplatsen Slottsberget, men då ankommer du från motsatt håll och får finna din egen väg upp in i området. Det går bra det med, så det är bara att köra! Men observera: Detta är ett vanligt bostadsområde, där folk bor i både lägenhet och villa – så visa respekt för de som bor i området och använd sunt förnuft, klampa alltså inte in i folks trädgårdar och skräpa inte ner efter er när ni är på besök, tack.

7. Eriksbergskajen – Sveriges bästa hamnpromenad

Eriksbergskajen, Sveriges sannolikt bästa kajpromenad-upplevelse. Ett måste för varje besökare.

Stadsdel: Eriksberg (Lundby)
Adress: Maskinkajen, Spontkajen, Sörhallskajen, Västra Sannegårdskajen
Hållplats: Eriksbergs färjeläge

The mother of all kajpromenader, så att säga. Här går du längs med älven från Sannegårdshamnen till Eriksbergs bockkran i en hamn och älvmiljö som är svårslagen. Du kan promenera ut på kajerna och kolla på utsikterna, både mot Älvsborgsbron och hamninloppet som in mot Eriksberg och dess små uteserveringar och bostadsområden. På sommaren lever verkligen det här stråket upp, inte minst på grund av närheten till vattnet utan just för att det är fotgängarna och inte biltrafiken som får ta upp platsen här.

Eriksbergskajen sedd från en båt i älven.

Här kan du se en del av det historiska varvsområdet med, inte minst kring Hotel 11 och Eriksbergshallen, men du kommer framför allt hit för att flanera, sitta på uteserveringar och njuta av hamnstaden Göteborg. Ingenstans i centrala Göteborg får du en så fin kontakt med Göta Älv, med båt- och skeppslivet och hamnen som du gör längs Eriksbergskajen. Ett måste för den som vill uppleva staden nära vattnet.

Så här gör du! Ta älvsnabben till Eriksbergs färjeläge. Du kan även ta buss (16, 45, 58 och 99 går till Eriksbergstorget) eller bil (Eriksbergstorget har en parkering) men det här är något som bör upplevas med vattenkontakt. Kommer du från Hisingssidan föreslår vi att ta älvsnabben mot Klippan från exempelvis Lindholmspiren, åker du från fastlandssidan kan du ta älvsnabben från Klippan eller från Stenpiren – beroende på vilken sida av stan du befinner dig på. Men skippa bilen och ta båten för denna, det blir bättre så.

8. Hisingsparken – kul för både stora och små

Slätta Damm i södra delen av Hisingsparken – Göteborgs största park.

Stadsdelar: Lundby och Tuve
Adress: Slättadammsgatan, Hinnebäcksgatan, Västra Tuvevägen mfl.
Hållplats: Bjurslätts torg (om du kommer från söder) eller Hinnebäcksgatan (från norr).

Detta är inte bara Hisingens, utan Göteborgs största park. Den innehåller det mesta och breder ut sig med hällmark och tallskog från Lundby i söder till Tuve i norr och väster. Du kan ta en joggingtur här runt dammen Slätta Damm, eller en längre löptur eller promenad från Slätta Damm till Tuve Ishall och den utflyktslekplats som byggts där och är poppis bland barnen. Men det går även att besöka Kättilsröds 4H-gård i den nordvästra delen av parken där barn och vuxna kan få närkontakt med allt från hästar och kor till grisar och får i så lantliga miljöer att du aldrig skulle kunna inbilla dig att du befann dig rätt centralt på både Hisingen och i Göteborg.

Här får du närkontakt med naturen, mitt i stan. På den norra sidan, vid Tuve Ishall finns platser för att grilla i närheten av utflyktslekplatsen och även i söder vid dammen Slätta Damm finns grillplatser som gör att man kan förvandla naturupplevelsen till en heldag med familjen eller vännerna. Oavsett om jogga, promenera, plocka svamp, leka eller lära sig är det centrala för just er – här kan man hänga, upptäcka och ha skoj. Men snälla se till att inte skräpa ner efter er, är det något vi som bor på Hisingen avskyr så är det turister som kommer och lämnar området som ett inferno. Det ni tar med er hit tar ni även med er ut ur Hisingsparken, ok? Med den brasklappen inlagd så önskar vi er en trevlig dag i Hisingsparken, för den som orkar gå eller jogga kan utan problem ägna en heldag här och kanske besöka Café Slätta Damm, mata änder och svanar vid dammen, plocka bär och svamp på kullarna i skogen, springa en rätt lång slinga, klättra upp för stigarna till de fina utsiktsplatserna i södra delen av parken, leka vid utflytkslekplatsen (precis bredvid Tuve Ishall, den går inte att missa) i den norra delen av parken, grilla på de utmärkta områdena för detta eller få närkontakt med djuren i den norra delen av parken mot Västra Tuvevägen. Ha så kul!

Utflyktslekplatsen i norra delen av Hisingsparken, vid Tuve Ishall. Foto: GÖTEBORGS STAD

Så här gör du! Beroende på fokus för ditt besök har vi olika förslag. Vill du spatsera, ta en kaffe och njuta av miljön? Välj Slätta Damm-sidan, där Café Slätta Damm är en bra startpunkt. Om du däremot har barnen i fokus är utflyktslekplatsen på norra sidan av parken en bättre angreppspunkt, med en stor parkering vid Tuve Ishall och kollektivtrafikändhållplats vid Hinnebäcksgatan, dit du åker med buss 17, 44 eller 145. Gå bara förbi fotbollsplanerna och ta till höger vid ishallen så kommer du in i parkområdet. Fortsätter du sedan rakt fram förbi lekplatsen och håller till höger når du rätt snabbt Kättilsröds 4H-gård med alla djuren. Perfekt för barnen.

9. Sillvik & Lilleby – badplatserna vid havet

Sillviks badplats är perfekt för att bada i vårt salta hav på västkusten, när du är på besök i Göteborg.

Stadsdel: Torslanda
Adress: Lillebyvägen
Hållplats: Sillvik

Havet är en självklar plats att besöka i Göteborg, kan man tycka. Men trots att Göteborg är byggt vid Göta Älvs mynning är det inte alltid närkontakt med öppet hav man får uppleva här – om man inte åker ut i norra eller södra skärgården. Så därför kan det vara skönt att komma ut till havet, bada eller sola, kanske bara titta på utsikterna och njuta av att vara vid saltvattnet, särskilt om man har oturen att annars bo vid bräckt vatten…

Vi föreslår en tripp till Sillviks havsbad, med badstrand och naturreservat att utforska. Under sommaren blir det lätt rusning hit, så ska du köra bil ut till havet föreslår vi en tidig start på dagen, särskilt om det är fint väder. Annars kan man även ta sig hit kollektivt, även om det tar sin lilla stund från centrala Göteborg eller ”centrala” Hisingen. Väl härute har du Sillviks badstrand med toalett, lekplats, bibliotek (!) sommartid, men även beachvolleyplan, grillplats (även om många grillar på gräsmattan vid stranden med medhavd grill) och en liten promenad bort genom villaområdet till vänster (/söder) om badplatsen sett med vattnet framför dig når du Sillviks naturreservat, som är ett spektakulärt naturområde med otroliga utsikter mot havet.

Långgrunt med sandstrand i Sillvik gör det barnvänligt, medan i Lilleby kan du hitta klippor och brygga för kanonkulan i djupare vatten.

En bit inåt land, eller rättare sagt parallellt med strandhanten, i höjd med campingen man passerar på väg mot Sillvik så finns vägen ner mot Lillebybadet. Här hittar du klippiga miljöer längs stränderna som ger en lite mer autentisk bohuslänsk känsla för badäventyret och så innebär det lite krångligare läget även att inte lika många barnfamiljer och turister hittar eller orkar ta sig hit (och det är hit ni ska, turister, för de mer unika badstränderna tänker vi inte tipsa er om – för dessa vill vi ha för oss själva…). Det vill säga ett något mindre välbefolkat badområde, men ändå i samma populära område ute vid havet i Torslanda. Det finns en liten sandstrand och brygga även här.

Sillvik: En liten sandstrand med stora gräsytor bakom och klippiga områden som flankerar badet.

Så här gör du! Med buss är det 23:an som gäller, som trafikerar sträckan mellan badplatsen och större Kongahällavägen som skär genom Torslanda. Du kan ta bilen, eller bussen Svart Express, till Lillebyvägen (vid Lillebyvägen 10 finns en pendelparkering) där du sedan hoppar på 23:an ut till havet. Alternativet är att åka tidigt och få en parkering ute vid Sillviks badplats, men vi föreslår att du inte felparkerar därute för både lapplisor och polisen tenderar att göra besök här och straffa de som inte parkerat lagligt. Det tar en knapp halvtimme att åka med expressbussen från Hjalmar Brantingsplatsen ut till bytet vid Lillebyvägen, så det är ett bra alternativ för den som är på besök i stan. Men åk tidigt och hinn med att njuta av miljön ute vid havet!

10. Ragnhildsholmen – medeltidsborgen

Borgruinerna vid Ragnhilsholmen på norra Hisingen mot nordre älv. Foto: WIKIMEDIA

Stadsdel: Kärra-Rödbo (född Säve socken)
Adress: Grimåsvägen, Rödbo.
Hållplats: Ragnhildsholmen

Ragnhildsholmen, en borg från 1200-talet, ligger oerhört fint placerad vid Nordre älv, den del av älven som går in från havet norr om Hisingen och möter Göta Älv strax öster om Bohus fästning. Fästningen benäms som Nyklaborg i handskifter av Rimkröniköan från början av 1500-talet, vilket sannolikt är en förvrängning av Miklaborg – ”den stora borgen”. sannolikt en förvrängning av Miklaborg, vilket betyder ”den stora borgen”. Namnet Ragnhild tror man nu att borgen fått av Ragnhild Jonsdotter, som var gift med den norske adelsmannen Skule Bårdsson och var svärmor till norska kungen Håkon Håkonsson. Detta blir alltså listans norska influens, då stora delar av Hisingen under största delen av förra årtusendet tillhörde Norge, men tekniskt sett även Danmark under de perioder som Norge var en del av Danmark.

Fästningen på norra Hisingen är ett spännande besöksmål för de historiskt intresserade.

Vid ruinen i Ranghildsholmen finns en infotavla inne i själva ruinen som ger en överblick av hur området en gång sett ut. Borgen användes under omkring 100 år på 1200- och 1300-talen och skiftade från svensk till norsk ägo flera gånger. När norrmännen, ledda av norska kung Håkon V, misslyckades att ta tillbaka borgen från svenskarna – och Magnus Ladulås son herig Erik som fått borgen av sin far, bestämde de sig för att bygga Bohus fästning längre inåt mot Göta Älv i stället. Med tiden tros en brand ha ödelagt Ragnhildsholmen och sten från ruinerna använts vid bygget av Bohus Fästning.

Valv vid den förra borggården på den medeltida borgen på norra Hisingen.

Så här gör du! Det finns en busshållplats med samma namn som den gamla borgen, dit du kan ta dig med linjerna 37 eller 39, från Kärra eller Hjalmar Brantingsplatsen. Men det finns även en besöksparkering vid Kongahällavägen som gör att en biltur hit är helt optimal. Du går upp för höjden, norrut mot nordre Älv på ett par minuter och hittar där de gamla ruinerna.

Den som ändå inte fått nog av att uppleva Hisingen efter ovanstående tio besöksmål bör läsa texten här nedanför. Gärna medan ni tar en promenad i och omkring Färjenäsparken i Eriksberg, så får ni dessutom uppleva det ursprungliga Göteborg – som faktiskt byggdes på Hisingen…

OBS! För att hitta tidtabeller för kollektivtrafiken hos Hisingen får ni ladda ner appen Västtrafik to go, eller besöka Västtrafik.se.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: