Lonely Planets prestigelista: Detta är Göteborg bäst i världen på ”Jätteroligt”

Stadens turistbyrå har jobbat hårt under de senaste åren för att få internationella journalister att få upp ögonen för Göteborgs hållbarhetsarbete. Nu listar reseguiden Lonely planet stan som bäst – i världen!
— Att Lonely planet nu uppmärksammar oss är jätteroligt, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & co.

”Best sustainable city stay” – det är listan där Göteborg nu toppar världsrankingen! Reseguideboksförlaget Lonely planet släppte rankingen på tisdagen och placeringen är ett resultat av ett medvetet arbete:

— Göteborg visar än en gång att vi är en destination som är världsledande vad gäller hållbarhet. Besöksnäringen och många andra delar av staden har jobbat hårt under flera år för att göra destinationen hållbar, säger Göteborg & Co:s vd Peter Grönberg.

— Och vi har också försökt lyfta fram Göteborg som en hållbar stad till både utländska journalister och besökare. Att Lonely Planet nu uppmärksammar oss är jätteroligt, säger han.

Huvudstad för smart turism

För ett år sedan utsågs Göteborg till världens mest hållbara destination (för fjärde året i rad) av Global destination sustainability index, GDSI. Över 50 mötes- och evenemangsstäder i hela världen rankades då för sitt hållbarhetsarbete. Malmö och Uppsala hamnade då på sjunde respektive nionde plats, berättar Göteborg & Co.

I år är Göteborg även EU-kommissionens huvudstad för smart turism, tillsammans med Malaga. Göteborg var enda nordiska stad i finalen.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Lonely Planets motivering:

”Göteborg har varit högst rankat i Global Destinations Sustainability Index sedan 2016 och stadens progressiva, mätbara lösningar för hållbarhet imponerade vår expertpanel. Med det regionala klimatmålet att bli fossilfritt till 2030 var Göteborg den första staden i världen att införa gröna obligationer för att driva fram investeringar i klimatgynnande lösningar. 97 procent av kollektivtrafiken går på förnybart drivmedel, 95 procent av hotellen är ekocertifierade, centrala Göteborg är en miljözon och flygplatsen är ackrediterad enligt den högsta nivån i programmet Airport Carbon Accreditation.”

LÄS MER: