Maradona om Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna: En fastighetsskötare på Hisingen

Diego Armando Maradona är död. Den argentiska storstjärnan var en av fotbollens absolut bästa spelare genom tiderna och utnämndes 2000 tillsammans med brassen Pelé till 1900-talets bästa fotbollsspelare.
När Maradona själv fick utnämna Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna – valde han en fastighetsskötare på Hisingen…

Maradona vann VM-guld med sitt Argentina 1986, där hans solomål och handsmål (känd som ”Guds hand” efter sin egen beskrivning av målet) mot England är några av världsmästerskapens genom tiderna mest ökända och kända enskilda händelser.

Maradona spelade även i VM 1990, där hans Argentina förlorade mot Västtyskland i finalen och i VM 1994 i USA där han blev utsparkad från laget efter att ha testat positivt i ett dopingprov.

På klubblagsnivå slog han igenom i argentinska Boca Juniors, gjorde en sejour i FC Barcelona men blev verkligen en levande legend i italienska Neapel, där han förde Napoli till sin första Serie A-titel någonsin och gjorde 81 mål på 188 matcher.

Diego Maradona blev 60 år gammal.

Såg ”Kallebäcksexpressen” som bästa svensk

När Maradona i augusti 2006 fick frågan om vem som var den bästa svenska fotbollsspelaren genom alla tider var det inte Zlatan Ibrahimovic, Henke Larsson, Gunnar Norddahl eller Tomas Brolin som blev hans svar.

Nej, Maradona pekade ut en go gubbe från Kallebäck.

Ur fotbollsmagasinet Offside 1-2007:

I augusti 2006 frågade den danske frilansjournalisten Viggo Ravn Diego Maradona vem han ansåg vara den bäste svenske spelaren genom tiderna. Maradona, som skulle på Europaturné, nämnde ett namn: Johnny Ekström.
– Det var jätteroligt att han sa det, säger Johnny. Jag blev nästan chockad när jag läste det. Sedan tänkte jag efter. Maradona spelade ju i Barcelona innan han gick till Napoli, och följde säkert sitt gamla lag på TV när de mötte Blåvitt i Europacupsemifinalen. Och jag gjorde mål borta mot Napoli andra säsongen och vann EM-kvalets skytteliga då. Sedan gjorde jag en kanonmatch med Bayern München när vi vann över Inter i Europacupen.
Han såg säkert den matchen också.”

”Hade ju varit roligt för Maradona”

I en uppvisningsmatch spelade Maradona mot ett svenskt lag sammansatt av Martin Dahlin.
Men Johnny Ekström blev inte tillfrågad att vara med.
— Jag förstår inte varför, säger Johnny. Jag hade verkligen velat vara med i den matchen.
Han är tyst ett tag, innan han fortsätter:
— Och det hade ju varit roligt för Maradona också om jag varit med, sa Ekström till Offside.

Johnny ”Bråttom” i Empoli-tröjan på 1980-talet.

— En sån som Johnny Ekström gillade jag verkligen. Jag såg honom ofta när han spelade i Italien. Han var lång och ranglig men fortfarande en stor spelare, sa Diego Maradona om Johnny Ekström, enligt Expressen.

Efter fotbollskarriären har Johnny ”Kallebäcksexpressen” Ekström, som slog igenom i IFK Göteborg och bland annat spelade tre år i italienska Empoli på 1980-talet, samtidigt som Maradona spelade i Napoli, jobbat som fastighetsskötare i ett bostadsområde i Eriksberg på Hisingen.

Diego Armando Maradona blev 60 år gammal.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: