Mataffären på Hisingen tömde hyllorna – gömmer köttet: ”På grund av stölder”

Årets fattigaste månad är här samtidigt som priserna fortsätter att skjuta i höjden. Nu har Willys Hemma bestämt sig för att plocka bort köttet från sin butik på Kvilletorget.
”Be personal om hjälp”, står det på deras uppsatta skyltar.

I december låg inflationen i Sverige på 10,2 procent, visar siffror från Statistikmyndigheten SCB. Det innebär att priserna var 10 procent högre i december 2022 jämfört med året före.

Och det är priser på allt som stegrar. Elpriserna har tvingat kunder att göra avbetalningar eller dra ner på användningen, samtidigt som priserna på matvaror har skenat. Det senaste året har de ökat med 18,6 procent.

”Matpriserna stiger i rask takt och än syns inget slut på uppgången. Det var flera årtionden sedan livsmedelspriserna ökade lika kraftigt som nu”, skriver Statistikmyndigheten på sin hemsida.

Allt nötkött är borta från hyllorna hos Willys i Kville. Foto: Läsarbild.
Enligt personalen i butiken beror det på stölder att köttet inte längre ligger framme. Foto: Läsarbild.

Inte varit så här höga priser på 40 år – Riksbanken försöker motverka höjningarna

Senaste gången matvarupriserna var så här höga var under 1980-talet.

— Under 2022 har livsmedelspriserna stigit mer än vanligt. Vi får gå tillbaka till tidigt 1980-tal för att hitta en period med lika stora prisökningar. 1980-talet är fortfarande den tidsepok där livsmedelspriserna ökade som mest, har Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Riksbanken försöker motverka inflationen och de stegrande priserna genom att bland annat höja styrräntan, något som de gjort flera gånger under hösten.

Priserna på matvaror ökade med 18,2 procent jämfört med förra året. Foto: Läsarbild.

Tar bort allt nötkött från hyllorna – ”Pga stölder har vi inte köttet framme”

På Willys i Kvillebäcken på Hisingen har man nu bestämt sig för att plocka bort nötköttet från hyllorna.

”Kundinformation. Pga stölder har vi inte köttet framme, be personal om hjälp. Hälsningar personalen”, står det på en skylt vid nötköttet.

Därmed gapar hyllorna, där nötkött tidigare funnits, tomma. Det är dock oklart om stölderna har att göra med de ökande matpriserna.

”Det är inget vi har infört generellt på alla butiker, men periodvis kan det vara något man gör i vissa butiker om man upplever att det blir problem med stölder”, skriver Johanna Eurén, Kommunikationschef på Willys AB i ett mejl.

Uppdatering 28 januari 2023: Kort efter att HelaHisingen.se uppmärksammat ovanstående lades biff-paket åter ut i hyllorna på Willys Hemma Kvilletorget. Dock ett mindre antal än tidigare.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

FAKTA: Livsmedel som har ökat och minskat mest i pris under de senaste 12 månaderna, från augusti 2021 till augusti 2022

  
ProduktPrisutveckling i procent
Vitkål47
Hushållsmargarin39
Lättmargarin38
Kaffe37
Annat smörgåsfett29
Mjölk29
Gul lök28
Hårdost28
Färsk lax28
Äpplen-4
Salladskål-6
Gurka-7
Småcitrus-9
Purjolök-9
Morötter-11

FAKTARUTA: STATISTIKMYNDIGHETEN.

LÄS MER: