Nu invigs nya Vårväderstorget – Sveriges första torg helt utan jalusier ”Gjort stora förändringar”

GöteborgsLokaler välkomnar alla på Hisingen i allmänhet och Biskopsgården i synnerhet att närvara vid invigningen av nya Vårväderstorget i Biskopsgården! Torget har under drygt ett år genomgått stora förändringar och nu bjuder vi in till visning av det nya trädgårdstorget – med säkerhetsglas som gör torget Sverigeunikt!

Invigningen drar igång tisdagen den 23 april klockan 12.00-15.00 på Vårväderstorget och följs sedan upp av festligheter på onsdag, torsdag, fredag och en stor final på lördagen 27 april när det blir cirkus, dans, musik och fika på torget.

Under 2023 har Vårväderstorget genomgått stora förändringar och förvandlats till ett trädgårdstorg. Fasader och tak har målats om och platsunika möbler har placerats på torget, vilka inbjuder till spontana möten. Alla jalusier är borta och det lyser i skyltfönsterna dygnet runt. Hela Vårväderstorget har trygghetscertifierats och fått en profil av ett grönskande trädgårdstorg som i vårvärmen börjar spira. Nu inviger vi det nya torget.

— Nu inviger vi Vårväderstorget på nytt då vi gjort stora förändringar på torget. Vi har nya fina möbler som inbjuder till möten och umgänge, säger Annelie Nithander, centrumutvecklare hos GöteborgsLokaler.

Nya Vårväderstorget har fått mer grönska och fler möjligheter att sitta på torget. Foto: CARINA GRAN/GÖTEBORGSLOKALER

På tisdagen, 23 april, när invigningsveckan drar igång blir det visning för media av nya Vårväderstorget och GöteborgsLokaler berättar om de förändringar som har genomförts. Därefter hålls invigningstal av GöteborgsLokalers ordförande Ingela Tuvegran och Framtidens ordförande Aslan Akbas samt Peter Strandell från stiftelsen Tryggare Sverige överlämnar Vårväderstorgets trygghetscertifiering.

Det kommer även bjudas på ”kaffe med dopp” i torgets nya trädgårdsmiljö och GöteborgsLokaler uppmanar besökare att mingla med övriga gäster och träffa de som varit med under arbetets gång. Man kommer även kunna lyssna till levande musik och ta del av utställningen om Vårväderstorgets rika historia.

En gradäng är en trappstegsformad avsats, som bildar underlag för sittplats, vilken förekommer på teatrar, konserthus – samt nya Vårväderstorget! Foto: CARINA GRAN/GÖTEBORGSLOKALER

Torget har alltså genomgått en rejäl upprustning och renovering under det senaste året, något boende i området och handlare inte kunnat undgå. Det har målats, putsats, byggts och donats på Vårväderstorget. Jalusier används ofta som skydd för skyltfönster och butikers entréer för att undvika vandalism och inbrott – men nu har dessa ersatts till 100 procent av säkerhetsglas på Vårväderstorget:
— Alla fasader och tak är ommålade och glas och dörrar är utbytta till säkerhetsglas vilket gör Vårväderstorget till Sveriges första torg utan jalusier. Dela glädjen med oss och var med på våra invigningsdagar!, säger Annelie Nithander.

Den här exempelbilden visar hur en butiksfront kan se ut kvällstid på torget där säkerhetsglas har ersatt jalusier. Foto: GÖTEBORGSLOKALER

Festligheterna 23-27 april 2024 är helt gratis för allmänheten och GöteborgsLokaler hälsar att alla är varmt välkomna att delta.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Invigningsveckan av nya Vårväderstorget

Tisdag 23/4:     Officiell invigning med tal och fika (Facebook-event) 13:00-15:00.
Onsdag 24/4:    Workshop trädgårdskonst med Meeting Plays, öppet för alla. 15:00-18:00.
Torsdag 25/4:   Lek och spel med Meet n´Biskop, fika. 15:00-18:00.
Fredag 26/4:     Workshop trädgårdskonst med Meeting Plays, fredagsmys. 15:00-18:00
Lördag 27/4:     Stor publik invigning med cirkus, dans, musik och fika på torget. 12:00-15:00.

Alla är välkomna och det är gratis!

Foto: CARINA GRAN/GÖTEBORGSLOKALER

LÄS MER: