”Hela havet stormar” på Backaplan: Lågprisjätte flyttar, ny outlet har öppnat, Myrorna tar över Clas Ohlson-lokal och leksaksaffär kan stänga

Flyttkarusellen på Backaplan har smygstartat redan långt före de första kvarteren av ”Framtidens Backaplan” står färdiga. Inom de närmaste veckorna öppnar två nya butiker i Backa 1 – där Team Sportias och Clas Ohlsons tomma lokaler nu får nya hyresgäster. Dessutom har ett bageri stängt, en outlet öppnat och en leksaksaffär vill stänga igen verksamheten. Här reder vi ut vad som pågår just nu på Hisingens största handelsplats!

Det sker alltså en hel del på Backaplan våren 2024. Som HelaHisingen.se skildrat under flera år i en artikelserie om ”Framtidens Backaplan” ska hela området förvandlas till en tät stadsmiljö med bostadskvarter från Brunnsbo i öster till Brämaregården i väster och Aröd i norr.

I takt med att den här omvandlingen sker kommer även alla ni som shoppar på Backaplan få uppleva en hel del nyheter i form av flyttlass som går till både nya permanenta som gamla tillfälliga lokaler, butiker som slår igen och helt nya verksamheter som öppnar i området.

Stora Coop, Elgiganten, Dollarstore och Hisingens Fisk med flera ska flytta från och kring Backa 2 (Coop-huset) till de första kvarteren av ”Framtidens Backaplan” – som just nu byggs mellan Lerkåkersmotet och Biltema. Men redan nu är flyttlassen i gång kring handelsområdet, då inte alla verksamheter fått plats i de nybyggda husen och en del andra inte vill eller kan flytta dit av olika skäl.

Ett av dessa är lågpriskedjan Edels klädvaruhus som haft en stor lågprisbutik (1 000 kvadratmeter) i direkt anslutning till Stora Coop inne i Backa 2. Här har bolaget – som även har en dubbelt så stor butik i Angered – sålt allt från kläder och leksaker till städprodukter, prydnadssaker och godis. Men den som varit och handlat i huset under våren har säkert lagt märke till att varuhuset först hade slagit igen, för att sedan ersättas med ett nytt lågprisvaruhus, nämligen ”Backa Outlet”.

Edels klädvaruhus har i stället flyttat från Skandia Fastigheters lokaler i Backa 2 över gatan till Balders sida av Backaplan och renoverar för fullt Team Sportias gamla lokaler i Backa 1. Här kommer de att öppna ett varuhus under april 2024 som påminner en hel del om butikerna på Backaplan och i Angered. Samma ägare, Edels kläder, är de som nu har öppnat den tillfälliga outleten Backa Outlet i Edels gamla lokaler. Varför tillfällig? Jo, tanken är att hela Backa 2-huset ska rivas om något år i takt med att verksamheterna där flyttat till de nybyggda kvarteren vid Leråkersmotet, samt i en del fall till lokaler på övriga Backaplan och andra håll.

Myrorna tar över Clas Ohlsons gamla lokal

Backa Outlet säljer å sin sida ett liknande men lite mindre och något förändrat utbud jämfört med Edels klädvaruhus. Även om personalen menar på att det är i huvudsak andra produkter än de som finns hos Edels så finns det klara likheter mellan de två butikernas sortiment, det är dock en mer ”outlet”-aktig miljö i den mer nedskalade provisoriska butiken än det var tidigare när Edels låg i lokalen.

Samtidigt som denna lilla flyttcirkus pågått för att ta över Team Sportias lokaler vid Backa 1 har även förberedelser för en nyöppning pågått inne i Clas Ohlsons gamla butikslokaler i samma hus. Här öppnar second hand-jätten Myrorna butik från och med 25 april. Lokalerna har i drygt ett års tid stått tomma, sedan beskedet att Clas Ohlson skulle stänga igen sin butik på Backaplan.

I slutet av april öppnar Myrorna på Backaplan i den lokal där Clas Ohlson tidigare låg. Foto: HELAHISINGEN.SE

Myrorna som drivs av Frälsningsarmén, som även får hela överskottet av verksamheten, har redan påbörjat insamlingen för att fylla sin butik med ett ”härligt sortiment”, som de själva beskriver det. Sedan 7 mars har man kunnat lämna in prylar på baksidan av Backa 1-huset.

”Vi tar tacksamt emot kläder, prylar, inredning, möbler, leksaker, elektronik – ja allt som du inte längre använder och som vi kan sälja igen. I helt och rent skick såklart”, meddelar Myrorna inför butiksöppningen 25 april 2024.

Bageri har försvunnit och leksaksaffär

Förra sommaren öppnade en liten bageri-paviljong upp på den nordvästra sidan av området. På parkeringen framför Elon, byggdes våren 2024 en ny mindre byggnad där det sålts färskt bröd och andra bakprodukter. Denna verksamhet har slagit igen och HelaHisingen har inte lyckats få kontakt med dem för att bekräfta om de återkommer i någon form eller på annan plats.

Flera andra provisoriska matverksamheter/street food-alternativ har samtidigt dragit igång för säsongen. Framför Backa 2 har glasserian öppnat för året och dessutom har de fått en granne i en falafelvagn med riktiga ”Kvillepriser”.

Nyligen slog Edels klädvaruhus i Backa 2 igen – för att nu återuppstå i Team Sportias gamla lokaler. Foto: HELAHISINGEN.SE

I huset där Ö&B samt Lamphuset med flera verksamheter ligger, i det nordvästra hörnet av Backaplan har länge en av Göteborgs största butiker för leksaker och barnprodukter legat, Nids4Kids. De har dock sedan i höstas försökt sälja sin verksamhet, då paret som driver företaget vill gå i pension. Den 2000 kvadratmeter stora butiken är fylld med barnkläder, barnvagnar, bilbarnstolar, sköt- och hygienprodukter, leksaker av alla möjliga slag och är ägaren Nidas stolthet.

— Men vi har Sveriges största utbud av barnmöbler och mycket mer här. Så vi kämpar på. Den dagen jag inte finns längre…det här blir mitt arv till mina barn. Men vi hoppas att det ska ta lång tid före det. Därför är skyltarna bra, så att jag inte riskerar något i onödan, har Nida Johansson tidigare sagt till HelaHisingen.se.

Planen var ursprungligen att slå igen butiken vid årsskiftet 2023/2024, men de har ännu inte bommat igen. Enligt ägarna själva handlar det om att hitta en köpare som vill ta över det stora lager av leksaker, barnvagnar med mera som butiken tillhandahåller. Ännu är det oklart om verksamheten kan drivas vidare av andra ägare – eller om den kommer slå igen inom kort.

Har du tips på nya butiker, eller butiker som ska flytta eller slå igen på Hisingen?
Hör av dig till oss med ett mejl på tips@helahisingen.se!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: