Så fylls Eriksbergshallen av ”levande” Dinosaurier i sommar: ”Mer verklighetstroget än så här blir det inte”

I sommar råder dinosauriehysteri världen över när senaste filmen i Djurassic Park-världen, Jurassic World Dominion, gör succé på biograferna. Nu tar Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen upplevelsen från bioduken – in i verkligheten! Utställningen ”Dinosauria” ger dig möjlighet att uppleva närkontakt med de jättelika varelserna i nästan lika ”levande” form som i filmerna…

Närkontakt med giganter som Tyrannosaurus rex, Stegosaurus, Triceratops, Brachiosaurus och Alamosaurus blir garanterar en mäktig upplevelse – något Quality Hotel 11 och Eriksbergshallen står för på Hisingen i sommar. I samarbete med företaget Megalodon Creations, under ledning av multikonstnären Emilio Sheikhan och filosofie doktorn i zoologi, Jan Westin, har man skräddarsytt en dinosaurieutställning för mittendelen av Eriksbergshallen – som med all sannolikhet kommer glädja allt från barnfamiljer till mycket äldre dinosaurienördar!

På midsommarafton, 24 juni, intar 15 jättelika dinosaurier och en flygödla en stor del av Eriksbergshallen. Med egen entré till utställningen kommer besökarna att få se hur varje rörelse, hud, fjädrar och tänder är noga framtagna efter de senaste rönen om dinosauriernas utseende och leverne. Ja, dinosaurierna är alltså rörliga robotar som imiterar hur de verkliga varelserna rörde sig för hundratals miljoner år sedan.

En av dinosaurierna av den typ som kommer vara med i utställningen på Hisingen i sommar. Foto: MEGALODON CREATIONS

Med verklighetstrogna utseenden och naturliga rörelser på de upp till tio meter stora bjässarna, blir utställningen ”Dinosauria” en hisnande upplevelse fdär den sex meter höga Brachiosaurus blickar ut över hallen för att hålla koll på två skräckinjagande Tyrannosaurus rex.

Dessa fruktade rovdinosaurier med sina väldiga gap ser nämligen alla andra dinosaurier som lovliga byten…

Experten: ”Arbetat fram en hel dinosaurievärld”

På film är en del av sekvenserna kring dinosauriernas beteende och rörelser inte riktigt lika verklighetstrogna som i utställningen – som lägger stor vikt vid att dinosaurierna är så verklighetstrogna som det går utifrån den kunskap vi har om dinosaurierna i dag. Men filmerna gör samtidigt stor succé sedan Djurassic Park hade premiär redan 1993.

Sommarens ”blockbuster” på bio, Jurassic World Dominion, slåss med remaken av Top Gun om att bli den film som tjänar mest pengar på den mest intensiva biopremiärssäsongen. Därför är intresset stort för dinosaurier i allmänhet och megalodon-utställningar i synnerhet.

Så här ser det ut när utställningen med jättelika dinosaurier växer fram. Foto: MEGALODON CREATIONS

Enligt doktorn i zoologi bakom utställningen, Jan Westin, tar detektivarbetet kring dinosaurietiden och djurlivet för 245-66 miljoner år sedan aldrig slut. Ständigt görs nya fynd som kan precisera hur till exempel olika arters hud såg ut. Till utställningen Dinosauria i Göteborg har bland annat tänder och klor utformats efter arkeologiska fynd, huden efter fossila avtryck och de pneumatiskt styrda rörelserna har programmerats efter dinosauriernas nutida släktingar reptiler och fåglar.

— Vi är många som inte kan sluta fascineras över livet på jorden under dinosauriernas tid. En tid som spände över 179 miljoner år. Nu har vi grottat ner oss ytterligare i de senaste upptäckterna och arbetat fram en hel dinosaurievärld. Mer verklighetstroget än så här blir det inte, säger Jan Westin.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Utställningen ”Dinosauria” i Eriksbergshallen

Pågår: 24 juni 2022 till 28 augusti 2022.
Biljetter: Biljettköp görs i entrén på plats vid Eriksbergshallen. Biljettpriserna är: Vuxen 150 kr, Barn (3-12 år) 80 kr, Pensionär 120 kr, Gruppbiljett 80 kr (per person, minst 10 personer). Grupper på förfrågan (även avvikande tider).
Öppettider: Varje dag mellan 10.00-18.00 mellan 24 juni till 28 augusti.
Mer information: Uppdateras löpande i Facebook-eventet.

LÄS MER: