Nu kan Torslandabon Jonas Attenius bli Göteborgs mäktigaste politiker

Torslandabon Jonas Attenius leder Socialdemokraterna i Göteborg – som gick framåt i höstens kommunalval. Nu inleder de förhandlingar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att ta över makten i Göteborgs stad:
— Våra tre partier är beredda att ta gemensamt ansvar för Göteborg. Samtidigt håller vi fortsatt dörren öppen för bredare samarbeten. Jag ser exempelvis stor potential i ett majoritetsstyre där även Centerpartiet ingår, om de skulle vilja det, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

Efter fyra år av borgerligt styre inleder Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet förhandlingar med målet att bilda ett gemensamt politiskt styre i Göteborgs Stad. Samtidigt vill man i det osäkra politiska läget hålla dörren öppen för samarbete med exempelvis Centerpartiet.

Gruppledarna för de olika politiska partierna i Göteborg har sedan valnatten fört dialog kring hur valresultatet ska hanteras. Det preliminära valresultatet ger de ”Rödgröna” (S, V och MP) 40 av fullmäktiges 81 mandat, vilket innebär att de är mycket nära majoritet – även om Feministiskt Initiativ åkte ur Göteborgs kommunfullmäktige.

Samtidigt står det avgörande 41:e mandatet och väger mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, där det i nuläget är så jämnt att länsstyrelsens kontrollräkning kan ändra majoritetsförhållandena. I ett pressmeddelande berättar de rödgröna att de efter inledande sonderingssamtal ser ”goda förutsättningar att samarbeta, oavsett om de får 40 eller 41 mandat när länsstyrelsens kontrollräkning är färdig”.

Men de håller även dörren öppen för förhandlingar med fler partier, framför allt Centerpartiet.

— Jag har haft konstruktiva samtal med flera partier sedan valet. Våra tre partier är beredda att ta gemensamt ansvar för Göteborg. Samtidigt håller vi fortsatt dörren öppen för bredare samarbeten. Jag ser exempelvis stor potential i ett majoritetsstyre där även Centerpartiet ingår, om de skulle vilja det, säger Socialdemokraternas gruppledare, Torslandabon Jonas Attenius, i pressmeddelandet.

Målet: Bilda nytt politiskt styre för Göteborg

De tre partierna inleder nu förhandlingar om ett samarbete för de kommande fyra åren, med målet att bilda ett nytt styre för Göteborg.

— Det är tydligt att göteborgarna vill ha ett maktskifte och Vänsterpartiet vill delta på ett konstruktivt sätt för att skapa ett mer rättvist och jämlikt Göteborg, säger Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet.

Förhandlingarna beräknas ta tid, men det finns en stark ömsesidig respekt partierna emellan och en gemensam vilja till att byta politisk riktning för Göteborg.

— Ett stabilt styre är viktigt när vi går in i bistra tider och vi samtidigt måste hantera den akuta klimatkrisen där staden har ett stort ansvar så att vi verkligen når klimatmålen, säger Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: