Jätteparken i Frihamnen stoppas – ”Medför problem och förseningar”

Arbetet med Hisingens nya jättepark, med grill- och picknickytor, lekplatser och träd, tvingas nu till ett avbrott. Anledningen är att företaget som är ansvariga för byggandet försatts i konkurs.

Sedan den 18 januari har Göteborgs stad arbetat med att utöka Jubileumsparken i Frihamnen på Hisingen. I våras började parkdelen växa fram, med bänkar och murar samt växtbäddar för plantering av träd. Man påbörjade också anläggningen av en ny utflyktslekplats med gungor, sandlåda och ett 20-tal konstnärliga skulpturer. Bland dem fanns en sex ton tung dödskalle.

— I vår dialog med barn och unga kring vad de vill se på platsen har vi testat och diskuterat lek i alla dess former. Då framkom det att de vill se en spännande kombination av rörelselek och fantasilek med mörker, ljus och ljud på platsen. Utifrån det blev temat för utflyktslekplatsen form och fantasi, sa Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare på park- och naturförvaltningen, till Hela Hisingen.

En sex ton tung dödskalle placerades ut i Jubileumsparken. Foto: Göteborgs stad.

Arbetet stoppats på samtliga byggarbetsplatser

Men i slutet av november försattes det danska byggföretaget Barslund, som bygger parkdelen av Jubileumsparken, i konkurs. Det har gjort att arbetet på företagets samtliga byggarbetsplatser har stoppats. Bland annat har det påverkat bygget av Litteraturgatan i Backa, något som Hela Hisingen tidigare rapporterat om.

— Konkursförhandlingarna pågår. Däremot tar det flera månader innan vi har en ny entreprenör på plats, sa Rune Andersson projektledare på Trafikkontoret i Göteborgs stad, i måndags.

LÄS MER: Kaos i Backa: Bolaget som grävt upp hela Litteraturgatan har gått i konkurs

Inväntar slutgiltigt besked om parken – kan dröja

Barslund är även ansvariga för markarbeten och färdigställandet av Göteborgs femte utflyktslekplats i Jubileumsparken. I praktiken återstod en del arbete och planen var att kunna inviga parken till sommaren 2022. Men nu finns inte längre någon prognos:

”Konkursen gör att det finns en risk att detta kommer att försenas men hur konkursen påverkar byggnationen av parkdelen av Jubileumsparken är alltså ännu inte klart”, skriver Göteborgs stad på sin hemsida.

Nu inväntar de ett slutgiltigt besked om huruvida projektet ska kunna göras klart trots att Barslund är försatt i konkurs. Om det inte är möjligt, krävs att kontraktet hävs och först därefter kan man inleda diskussioner med entreprenörer om hur man ska fortsätta med bygget.

LÄS MER: Dödskalle ska locka barn till nya utflyktsplatsen på Hisingen

Visionsbild för parken. Foto: New Order Arkitektur, Patrik Bengtsson och EKTA.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: