Nu ska Barken Viking ut på sin första ”seglats” på 70 år – via Hisingen

Nya Hisingsbron stoppar Barken Viking från att besöka sitt ”hemvarv” på Hisingen. Därför ska den fyrmastade barken nu ut på sin första seglats på 70 år – bakom en bogserbåt.
— Vi är stolta över uppdraget att ta hand om Barken Viking, säger Jan-Olof Carlsson, vd på Falkvarv.

De senaste decennierna har Barken Viking bara lämnat sin kajplats framför Läppstiftet när den förts ett par hundra meter – över älven till Hisingen – för att underhållas vid Gotenius Varv vid Ringön.

Men nu ska den ut på sin första ”seglats” på 70 år. I ungefär tre veckor kommer fartyget ligga på varv i Falkenberg för ommålning och teknikbyte. 

Orsaken till att den ska de dryga 100 kilometrarna söderut är bygget av nya Hisingsbron. Den är helt enkelt inte hög nog för att släppa igenom Barken Viking.

— Barken Viking kommer att bogseras till Falkvarv då de har en tillräckligt stor docka som klarar fartygets proportioner. Där kommer skrov, botten, undermaster och övrig rigg att målas om och ny teknik kommer att installeras, säger Siman Jasim, chef underhåll och lokalanpassningsprojekt på Higab i ett pressmeddelande.

Återvänder till Göteborg i februari

Just nu står Barken Viking vid Ringöns kaj där man har förberett henne inför avfärden till varvet i Halland. Efter reparationerna och ommålningen är det beräknat att hon ska återvända till Frihamnen i mitten av februari där hon ska riggas upp med nymålade delar.

I början av mars ska Viking vara tillbaka vid Lilla Bommen.

— Det är inte varje dag man får chansen att arbeta med ett sådant anrikt fartyg. Vi är stolta över uppdraget att ta hand om Barken Viking i Falkenberg, säger Jan-Olof Carlsson, vd på Falkvarv som ska renovera Barken.

Sedan ett par år tillbaka driver den förre BK Häcken-spelaren Mohammed Ali Kahn hotell- och restaurangverksamhet på Barken Viking.

Tidigt på söndagsmorgonen, vid 03-tiden, ska Barken Viking ut på sin första seglats på 70 år, alltså. Men den här gången utan master och segel, då det blir bogserbåt ner till södra Halland den här gången.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Barken Viking

Fartyget är byggt i Köpenhamn 1906 för A/S Den Danske Handelsflaade, den danska handelsflottan. Viking har även seglat under åländsk flagg under 1920-1950-talen, när den ägdes av den åländske redaren Gustaf Eriksson.
Viking är det största segelfartyg som byggts i Norden.

Fartyget byggdes och inreddes som ett skolfartyg med plats för 80 elever, där man utbildade framtida sjömän till den danska handelsflottan. När hon byggdes var sjöduglighet och lastförmågan de prioriterade områdena.

Den 2 juni 1951 anlände Barken Viking till Göteborg och förtöjdes vid Sannegårdshamnens kaj vid klockan 13 den eftermiddagen. Sedan Älvsborgsbron stod klar 1966 har hon aldrig lämnat Göteborg – tills nu. Viking var länge sjömansskola och senaste stora renoveringen skedde 1994.

I dag ägs Barken Viking av Göteborgs stad genom fastighetsbolaget Higab.

LÄS MER: