Välkommen till Göteborg: Nya el-älvfärjan döps efter Arvingarna-låt ”Glad sång”

Förslagen var många. Queen Elizabåt, Gör-El och Boaty McBoatface var några av de tusentals idéer som kom in. Men det vinnande namnet kommer från en ”Arvingarna”-låt.
— Namnet bara kom, säger den glada vinnaren Lisbeth Gustafsson från Rörö.

I oktober ville Västtrafik ha hjälp från göteborgarna med att komma på ett namn på den nya elfärjan. Då skulle nämligen Elvy, Älvfrida och Älveli få en lillasyster och Västtrafik behövde namntips.

Och nu är tävlingen avgjord. Hela 4 582 bidrag kom in – bland dem fanns namnförslag som Gör-El, Glenn-Elen, Queen Elizabåt, och Elån Plask – många skrivna med finurlig Göteborgshumor.

Men vinnare blev Eloise – en tydlig referens till Arvingarnas låt med samma namn.

— Det var nästan 100 personer som föreslagit Eloise och det var en favorit även hos juryn. Vi är väldigt glada över att ha hittat ett namn tillsammans med resenärerna som passar bra ihop med syskonbåtarna, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båttrafiken på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vill ha hjälp med namnet på nya färjan

Vinnaren: ”Är en glad sång och det är lätt att säga”

Lisbeth Gustafsson, från Rörö, var den första att skicka in förslaget Eloise och blev därmed korad som vinnare.

— Namnet bara kom, jag tänkte på el, att Eloise är en glad sång och att det är lätt att säga. Det känns väldigt festligt att ha vunnit, säger hon i pressmeddelandet.

För andra gången vände sig Västtrafik till allmänheten när den nya färjan skulle döpas. Foto: Eddie Löthman.

Som pris får hon en 30-dagars periodkort samt vara med på namnceremonin.

Under den här tävlingen var engagemanget nästan dubbelt så stort som när Eloise:s lillasyster Elvy döptes. Då skickades 2 600 namnförslag in till Västtrafik. Elvy trafikerar i nuläget älven mellan Lindholmen och Stenpiren.

Oklart vilken linje den ska trafikera

Den nya färjan är av samma modell som Elvy, men har 25 procent bättre batterikapacitet. Den ska sättas i trafik till sommaren nästa år, men vilken linje på älven som den ska trafikera är ännu inte bestämt.

— Det här blir den fjärde av våra färjor som är särskilt anpassad för pendeltrafik över älven med gott om plats för passagerare och cyklar. Det gör det lättare att bo och jobba på olika sidor av Göta älv, säger Johanna Eriksson Eknander.

Värt att notera är att Arvingarna ursprungligen inte är från Göteborg, utan grannkommunen Partille.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: