BILDERNA: Efter decenniers väntan – nu börjar ÄNTLIGEN första bygget vid ”Framtidens Backaplan”

Det här är del 19 i en artikelserie om “Framtidens Backaplan” – den nya stadsdel som ska växa fram mellan Brämaregården, Aröd och Brunnsbo under det närmaste decenniet. Följ artikelserien hos HelaHisingen.se eller se de tidigare delarna nederst under den här artikeln.

Nu börjar äntligen bygget av ”Framtidens Backaplan”! Bilderna visar den färdiga visionen på hur områdets första kvarter ska se ut när det är färdigbyggt 2025. Och enligt Skandia Fastigheter tas första spadtaget inom kort!

Få projekt har varit så omtalade under så lång tid på Hisingen utan att faktiskt ta konkret fysisk form som ”Framtidens Backaplan”. Men nu är det äntligen dags efter åratal av planering, politiska processer och planarbete. I vår ska Skandia Fastigheter ta första spadtaget för sitt kvarter vid Leråkersmotet – dit ett flertal stora butiker från dagens Backaplan ska flytta framöver.

Som HelaHisingen.se kunde berätta redan i hösten 2020 kommer ett antal butiker, däribland kända varumärken som Stora Coop, Elgiganten, Dollarstore att lämna sina nuvarande lokaler och flytta in i det första kvarter som väntas stå färdigt av ”Framtidens Backaplan”. Skandia Fastigheter bygger området som kommer att ligga på östra sidan av Backavägen, mellan Leråkersmotet och Biltema.

LÄS MER: FRAMTIDENS BACKAPLAN: Hit ska Elgiganten, Dollarstore, apotek och fiskhandlare flytta “Ambition att locka hela Storgöteborg till nya Backaplan”

Nu har de slutgiltiga arkitektbilderna, som visar hur kvarteret ska se ut när det står klart, äntligen kommit. Dreem Arkitekter har ritat de två husen som kommer att ge plats för 420 nya hyresrätter, det Skandia Fastigheter beskriver som ”attraktiv handel”, samt ett mobilitetshus.

Det här blir det första kvarteret av ”Framtidens Backaplan”. Foto: DREEM ARKITEKTER/SKANDIA FASTIGHETER

Med hjälp av en geosolanläggning blir energiförsörjningen i fastigheterna fossilfri. Entrepernör för bygget blir Skanska och Skandia Fastigheter samarbetar med Riksbyggen, Balder och KF Fastigheter i området – bolag som tillsammans i ett konsortium som planerar att bygga ett större antal bostadskvarter på västra sidan av Backavägen framöver.

420 lägenheter planeras stå klara 2025

I Skandia Fastigheters byggnader kommer det, som HelaHisingen.se tidigare beskrivit, bland annat att bli handel i två plan. Ovanför dessa handelsytor blir det sex våningar av bostäder med hyresrätter. I det andra huset i det första kvarteret blir det hyresrätter i fyra plan och under dessa ska ett mobilitetshus i tre plan finnas. Här kommer det bland annat att finnas parkeringsplatser, cykelparkering, elfordonspooler och cykelservicestation.

Totalt kommer kvarteret att inrymma 420 bostadslägenheter, som planeras stå inflyttningsklara hösten 2025.

Klimatsatsar vid bygget: ”Byggnaderna i Backaplan är ett konkret exempel”, säger fastighetschef köpcentrum Bo Jansson. Foto: DREEM ARKITEKTER/SKANDIA FASTIGHETER

— Byggnaderna planeras och uppförs med klimat och hälsa i åtanke. Vi har fullt fokus på att minska klimatavtrycket i vår nyproduktion vilket byggnaderna i Backaplan är ett konkret exempel på. Byggnaderna kommer bland annat att försörjas med en helt fossilfri geosolanläggning, säger Bo Jansson, fastighetschef Köpcentrum hos Skandia Fastigheter i ett pressmeddelande.

Ett av två hus i det första området som börjar byggas har handel i två våningsplan. Foto: DREEM ARKITEKTER/SKANDIA FASTIGHETER

I och runt Göteborg äger, utvecklar och förvaltar Skandia Fastigheter sedan tidigare 2 000 hyresrätter, äldreboenden, skolor kontorsfastigheter samt köpcentrumet Frölunda Torg.

Vilka andra affärsverksamheter, utöver Coop, kommer att finnas i husen vid den första etappen vid Leråkersmotet? 
— Det kommer var fokus på service! Helt klara för inflytt här är bland annat ett apotek, en kemtvätt, en fiskbutik, Instabox, Elgiganten och Dollarstore. Vi planerar även för att få in ett café i hus 1 som ligger närmast rondellen, har Caroline Rönnborg hos Skandia Fastigheter tidigare berättat för HelaHisingen.se.

I området nederst inom den röda markeringen, mot Backa, är det där Stora Coop med flera butiker ska flytta in – när kvarteren byggts klart.

Detaljplan 1: Som innehåller handel, kontor och bostäder, vann laga kraft i juni 2020 och är nu i genomförandefasen.
Detaljplan 2, Som innehåller centrumbebyggelse med bostäder, handel, kontor och kulturhus har precis varit ute på samråd.
Detaljplan 3, Med bostäder, lokaler, parker och service kring Backavägen, befinner sig i startskedet och detaljplanearbete pågår.

Här är listan: Butikerna som är redo för flytt!

Följande sju butiker kommer – om allt går som planerat – att bli de första att öppna i det första kvarteret som Skandia Fastigheter bygger av ”Framtidens Backaplan” Backaplan:

  • Stora Coop (i dag i Backa 2)
  • Dollarstore (i dag i fristående byggnad)
  • Elgiganten (i dag i separat del av Backa 2-byggnaden)
  • Kronans Apotek (i dag i Backa 2)
  • Hisingens Fisk (i dag framför Backa 2 i separat byggnad)
  • Kemtvätt (i dag i Backa 2)
  • Blomsterbutik (i dag i Backa 2)

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 1:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 2:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 3:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 4:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 5:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 6:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 7:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 8:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 9:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 10:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 11:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 12:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 13:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 14:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 15:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 16:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 17:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 18:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 19: