Olösta gåtan: Hur hamnade jättehajens tand på ett fält – mitt på Hisingen?

Sedan 1970-talet har forskare försökt få svar på den olösta gåtan. En tand från den största rovfisken som någonsin funnits upptäcktes nämligen på ett fält mitt på Hisingen.
— Vad gör den här? Det är ett mysterium, säger Kennet Lundin, intendent på Naturhistoriska museet.

Naturhistoriska museets basutställning kommer att återinvigas 3:e december – efter två år av renovering. I basutställningen visar Naturhistoriska upp flera olika fynd, men speciellt ett av dem förbryllar forskarna.

En tand som är en decimeter lång – lika stor som en handflata – som tillhört den förhistoriska jättelika hajen megalodon. Megalodonen var en jättelik haj som kunde bli upp till 16 meter lång och väga 61 ton. Den dog ut för 3,6 miljoner år sedan men forskare har lyckats skapa en digital 3D-modell av megalodonen för att kunna visa upp hur den såg ut.

— Det är väldigt märkligt att den är påträffad på Hisingen för där finns inte alls de sedimentlager där man hittar tänder från mehaldoonen, säger intendenten Kennet Lundin.

Så här ser tanden ut som hittades på Hisingen. Foto: Naturhistoriska museet.

Någon som jobbade på åkern kom plötsligt och lämnade in tanden – ingen vet hur den hamnade där

Vanligtvis hittas fossiler kvarlämnade i sedimentlager, som kan vara av kalksten eller sandsten. Både på Gotland och Öland har sådana fossiler påträffats tidigare.

— Och i Bromölla hittade man spår av dinosaurie för inte så länge sedan, men inte på Hisingen. Inte i Göteborgstrakten.

Anledningen är att Göteborg inte har sådana lager. Landet är nerskalat till grunden och ovanpå ligger lera som dateras till ett par tiotusen år tillbaka. Hur en tand från jättehajen tog sig till en åker i Backa är oklart.

”Kan inte ha hamnat där på ett naturligt sätt”

På museets inskription går det att läsa: ”Tand av fossil haj”. ”Funnen vid plöjning av en äng på Bellskär Nordegård vid Backa kyrka, Hisingen”. Tanden ska ha hittats på 70-talet och sedan lämnats in till museet.

— Någon måste ha tagit dit den till gården. Det vill säga skaffat den någonstans ifrån som USA eller Australien och lämnat den där, men vem källan är vet vi inte. Det är ett mysterium att den dykt upp på Hisingen, säger Kennet Lundin.

Därför är det också en gåta som ställs ut som del av den nya utställningen. För nyfikna åskådare kan tanden ses från och med den 3:e december på Naturhistoriska museet.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: