Polisen utreder sex olika mordbränder på Hisingen – kan finnas pyroman

Eldhavet från den våldsamma branden på Ringön i helgen beskrevs av vittnen som ett ”eldklot”. Byggnaden totalförstördes och allmänheten varnades för den giftiga röken.
Polisen berättar nu för HelaHisingen.se att de just nu utreder sex olika mordbränder på Hisingen.
— Så klart tittar vi på om det finns något samband mellan dem, säger förundersökningsledaren Mikael Sandberg.

Ett 30-tal brandmän kämpade mot lågorna på Ringön natten till lördagen. Flera olika verksamheter som befann sig i industriområdet brann ner till grunden. Släckningsarbetet pågick flera dygn och polisen rubricerar det som grov mordbrand.

— I industriområden är det få personer som rör sig och få vittnen som är på platsen. I de fallen får man titta på den tekniska undersökningen för bevis, säger Mikael Sandberg på polisen. I det här fallet tittar vi på gamla bränder, om det finns något att jämföra med. Vi hör de som går att höra, tar in det material och den bevisning som finns, säger Hisingenspolisen Mikael Sandberg.

Utreder samband: ”Händer då och då”

Polisen på Hisingen har just nu sju öppna förundersökningar om mordbrand, varav en handlar om personer som hade brandfarliga vätskor i närheten av sig. De övriga sex är faktiska bränder som polisen fortfarande arbetar med.
— De här bränderna är väldigt olika, men så klart tittar vi på om det finns något samband mellan dem, säger Mikael Sandberg. Det händer då och då att det faktiskt finns en pyroman som dyker upp och begår sådana brott, säger Mikael Sandberg.

Krossade rutor och tände på

Den äldsta pågående utredningen är inte särskilt gammal – utan handlar om branden som skedde på restaurang Lilla Istanbul vid Backaplan den 1 februari. När räddningstjänsten försökte släcka lågorna upptäcktes att flera rutor var krossade inne i restaurangen.

— Vi misstänker att den är anlagd så det är en öppen förundersökning om mordbrand, säger Mikael Sandberg.

En intensiv brand rasade på Lilla Istanbul i början av året. Ingen misstänkt finns gripen för dådet – som utreds av Hisingspolisen. Foto: LÄSARBILD/HELAHISINGEN.SE

I det ärendet finns fortfarande ingen gripen eller misstänkt utan man jobbar vidare med bevisinsamling och förhör.

Brand på Rusta – samt villa brann ner

I början av mars började det brinna inne på Rusta på Backaplan efter att en misstänkt gärningsman tänt eld på plastblommor inne i butiken. Därefter lämnade han platsen och polisen har inte gripit någon i ärendet.

Rustas lokaler ligger i samma del av Backaplan, rakt över Kvillebäcken, från branddrabbade lilla Istanbul.

Den 21 mars ska två eller tre gärningsmän dessutom ha tänt eld på en lägenhet i Backa. Trappuppgången och tre närliggande lägenheter ska ha skadats. Polisen är förtegen om förundersökningen och säger att de fortfarande arbetar med att samla in bevis och förhöra eventuella inblandade.

Har ni någon misstänkt?
— Det vill jag inte gå in på, det är en pågående utredning, säger polisens Mikael Sandberg.

”Omfattande förstörelse av annans egendom”

Tre dagar senare misstänks en gärningsman ha tänt eld på en villa i Hisings-Backa. Branden orsakade en rökpelare som syntes från stora delar av Göteborg. Det fanns risk för att branden skulle sprida sig till närliggande villor och boende evakuerades.
— Det är en anlagd brand som inneburit omfattande förstörelse av annans egendom samt inneburit fara för annans liv, säger Mikael Sandberg.

Polisen utreder de sex händelserna separat, men menar samtidigt att de tittar på andra händelser och bränder i området.
— Alla de här bränderna är väldigt olika, så att se samband mellan dem är inte på något sätt enkelt men någonting vi tittar på.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LISTA: ÖPPNA FÖRUNDERSÖKNINGAR OM BRÄNDER PÅ HISINGEN (31 mars 2021)

 • MORDBRAND 1 februari
  Våldsam brand på restaurang Lilla Istanbul vid Backaplan. Polisen misstänker att den är anlagd, då även rutor krossats i fastigheten.
 • MORDBRAND 5 mars
  En toalett börjar brinna på en skola i Backa. Polisen tror att gärningsmän tänt på med vilje.
 • MORDBRAND 7 mars
  Någon tänder eld på plastblommor inne på Rusta på Backaplan. Personalen lyckas släcka branden, men gärningsmannen avviker från platsen.
 • MORDBRAND 21 mars
  Två eller tre gärningsmän tros ha tänt på en lägenhet i Backa. Tre närliggande lägenheter får rökskador men inga personer skadas. Polisen hör vittnen och samlar in bevis.
 • MORDBRAND 24 mars
  En okänd person tänder på en villa i Hisings-Backa som innebär ”omfattande förstörelse av annans egendom och inneburit fara för annans liv”. Grannarna i närliggande villor tvingas evakueras.
 • GROV MORDBRAND 27 mars
  Våldsam brand i industriområdet på Järnmalmsgatan, Ringön. Flera fastigheter brinner ner och släckningsarbetet tar flera dygn. Ingen misstänkt gärningsman är gripen och polisen utreder om det ligger brott bakom händelsen.