Sveriges nya feministledare – en lärare från Hisings Backa

Teysir Subhi, 33, och Farida al-Abani, 32, har valts till partiledare för Feministiskt initiativ.
— Det känns otroligt hedrande att ha fått förtroendet av en så stor majoritet av kongressen, säger Teysir Subhi – från Hisingen.

Farida al-Abani har ensam lett Feministiskt initiativ sedan den förra partiledaren Gita Nabavi lämnade förra året. Under helgens partikongress valdes nu Teysir Subhi som partiledare samtidigt som Farida al-Abani fick förnyat förtroende.

Attackerades med kniv

Teysir Subhi kommer från Hisings Backa, bor i Brämaregården i Lundby och har suttit i kommunfullmäktige för Fi Göteborg. Hon har varit opinionsbildare i över 15 år, medverkat i tv-studios och på lokala tidningarnas debattsidor. I en intervju med HelaHisingen.se har hon tidigare berättat att majoriteten av reaktionerna är positiva. Men att det också skett skrämmande incidenter, att hon mött hotfulla rasister och varit med om rent våldsamma händelser:

— Någon försökte bryta sig in hemma hos min mamma – med kniv. Jag var 18 år gammal och hade medverkat i en politisk dokusåpa som hette Toppkandidaterna på SVT. Efter det gick jag inte ut på två månader och fick en egen kontaktperson hos polisen i Kville. Det tog ett bra tag att bli kvitt panikångesten och torgskräcken efter det, sa hon då.

LÄS MER: Häcken-supportern Teysir, 33, vill bli Feministernas nya partiledare – attackerades med kniv i hemmet

”Kan inte önska mig en bättre kollega”

Nu ser hon fram emot en fortsatt kamp för ett jämställt samhälle:
— Det känns otroligt hedrande att ha fått förtroendet av en så stor majoritet av kongressen. Jag kan inte önska mig en bättre partikollega än Farida al-Abani. Jag är övertygad om att vi förutom att skapa stor samhällsförändring även kommer att ha mycket roligt ihop, säger Teysir Subhi i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Nu ska vi se till att Feministiskt initiativ fortsätter kampen för ett rättvist, jämlikt och jämställt samhälle med den antirasistiska feminismen som utgångspunkt.

Är hedrad

Farida al-Albani har suttit som partiledare för FI det senaste året. Även hon vill arbeta för stora förändringar i samhället. Hon sitter som generalsekreterare för Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran och blev 2017 utsedd till Årets Eldsjäl av organisationen IOGT-NTO.
— Jag är hedrad över att jag får fortsatt förtroende att leda ett antirasistiskt och feministiskt parti och en rörelse som jag verkligen tror på. Jag har i över ett år varit ensam partiledare och jag ser verkligen fram emot att återigen vara två och att göra stordåd tillsammans med Teysir. Både för att det gör uppdraget mer hållbart, men också för att det innebär att jag återigen har en antirasistisk feminist till kollega där vi kan ta stöd i varandra och nå ut till fler.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

Fakta: Teysir Subhi

Född: och uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Hennes pappa, som inte lever längre, kom till Hisingen i slutet av 60-talet för att arbeta som sjöman. Hennes mamma kom i början av 80-talet och arbetar som undersköterska. Teysir har tre yngre syskon, fästman och en sjuårig son.
Ålder: 33 år
Bor: Göteborg
Utbildning: Gick på Munkebäcksgymnasiet, samhäll/media, yrkesutbildning i TV-journalistik (medieskolan), fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap (Södertörns högskola) och Ämneslärarprogrammet (Göteborgs universitet).
Arbetat med: Har tidigare arbetat som TV-journalist, försäkringsrådgivare/utbildningsledare och frilansande mediestrateg. Arbetar idag som lärare och mediepedagog i Göteborgs stad. Undervisar i ämnena hem- och konsumentkunskap, SO och medie- och informationskunnighet.
Bland övriga engagemang: Aktivist och opinionsbildare i framförallt frågor som rör afrofobi och asylrätt.
Fritidsintresse: Basket, odling, inredning och mat.
Kul att veta: Har byggt en streetbasketplan på Heden i centrala Göteborg som 18-åring, varit med i politisk dokusåpa på SVT (Toppkandidaterna) som 18-åring och varit programledare för Travnyheter.

Fakta: Farida al-Abani

Född: I Libyen, i kuststaden Tajura. Kom som treåring till Sverige.
Ålder: 32 år
Bor: Stockholm
Utbildning: Gick Kungsholmens gymnasium, naturvetenskapliga programmet.
Arbetat med: Folkhälsa, avvänjning, folkbildning. Numera generalsekreterare för Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran och ansvarig för Tankesmedjan Nocturum.
Bland övriga engagemang: Styrelseledamot i Tobaksfakta och har en fot kvar i föreningen Pensionsrättvisa som hon 2016 var med och bildade.
Fritidsintresse: Lär sig spela arabiska instrument som Oud, Darbuka och Ney. Klättring och bakning när tid finns.
Kul att veta: Blev utsedd till Årets Eldsjäl 2017 av organisationen IOGT-NTO, nominerad till Årets unga talang på Stora kommunikatörspriset 2018 och en av Näringslivets 150 superkommunikatörer 2017.

LÄS MER: