Prostituerade hyr lägenheter genom AirBnB och förvandlar dem till tillfälliga bordeller — på Hisingen

Lägenheter på Hisingen som hyrs ut på AirBnB omvandlas till ”popup”-bordeller. Polisen spanar nu mot de som säljer sex online – men även på lägenhetsannonser:
— Sedan innebär det oftast spaning mot adressen och att man slår till när sexköpare finns där, säger Åsa Ekman, Göteborgs stads regionkoordinator mot människohandel.

”Vår tids slaveri”. Så beskriver proffsen som jobbar mot människohandel i Göteborg det som pågår. Det senaste året har stadens regionkoordinatorer sett en kraftig ökning av antalet ärenden. Under första halvåret i år har regionkoordinatorerna haft nästan lika många ärenden som under hela förra året. Ökningen kan bero på att det finns fler personer som är utsatta för människohandel i Storgöteborg – men också på att Göteborgs stad, polisen, andra myndigheter och medborgarna är bättre på att identifiera eventuella brottsoffer.

— Personerna själva söker sällan hjälp på egen hand. Många är rädda, rädda för de som exploaterar en men också för myndigheter. De kan ha blivit hotade med att det du gjort i Sverige är olagligt och polisen kommer att gripa dig eller utvisa dig. Oftast är man satt i skuld av människohandlarna och om pengarna inte betalas finns hotet att man själv eller anhöriga ska råka illa ut. Det är därför man behöver ha omgivningens hjälp med att identifiera detta, säger Åsa Ekman, Göteborgs stads regionkoordinator mot människohandel till HelaHisingen.se.

”Oftast är man satt i skuld av människohandlarna”

Åsa Ekman, Göteborgs stads regionkoordinator mot människohandel

Så hur ser människohandeln ut i dag? Jo, det är framför allt ett stort antal servicesektorer som människohandlare vill smuggla in individer i till. I allt från nagelsalonger, bilrekonder, massagesalonger och restauranger kan personer som utsatts för människosmuggling hamna i. Det handlar om billig, oftast svart arbetskraft, eller rent slaveri – där personer arbetar under hot om våld eller rättsliga konsekvenser.

Hur mycket av traffickingen är kopplad till sexhandel?
— De flesta som vi träffar. Men vi jobbar med människohandel för alla ändamål, inte bara kopplat till sexhandeln. Jag skulle vilja säga till människor att vara uppmärksamma då det kan finnas personer som blivit utsatta för människohandel som jobbar inom många sektorer, exempelvis inom skönhetsvård, massage, biltvättar, städ med mera. Är det tjänster som är väldigt billiga och där det arbetar människor som tex inte kan svenska eller engelska ska man vara uppmärksam, säger Åsa Ekman..

Sexhandel pågår på Hisingen – via lägenhetsuthyrning och dejtingsappar.

AirBnB-bordeller på Hisingen

Men finns människohandel och den medföljande prostitutionen på Hisingen? Enligt regionkoordinatorerna mot människohandel finns den överallt där människor skapar mötesplatser. Som på den populära lägenhetsuthyrningstjänsten Air BnB:

— Det finns ju naturligtvis en koppling till Hisingen då prostitutionen finns där människor möts och verkar. Oftast används lägenhetshotell eller lägenheter som hyrs ut privat, tex genom AirBnb. Men det är svårt att säga någon exakt plats på Hisingen som skulle vara extra drabbad.

”Sedan innebär det oftast spaning mot adressen och att man slår till när sexköpare finns där”

Åsa Ekman, Göteborgs stads regionkoordinator mot människohandel

AirBnB är en tjänst där privatpersoner kan hyra ut sin lägenhet till andra – ofta utan att ens behöva träffa den man hyr ut till, eller ha någon närmare koll på vem som vistas i lägenheten när den väl är uthyrd. Ett upplägg som passar hallickar eller prostituerade:

— Det kan vara så att man inte riktigt vet vem som hyr bostaden eller att den som hyr bostaden inte är samma person eller personer som sedan använder den. Vi har varit med polisen på Hisingen när de spårat en annons till en lägenhet som visat sig vara uthyrd via Air BnB, säger Åsa Ekman.

Spanar mot sexköpare

Det polisiära fokuset är oftast riktat gentemot sexköparen, eftersom det är själva sexköpet som är lagbrottet och inte den som säljer sex. Och då krävs spaningsarbete både online och i verkligheten:

— När sexköp sker via kontakter online går polisen in på de annonser som ligger ute, för det står ju sällan några adressuppgifter i dessa och via kontakt med annonsören få reda på var sexhandeln pågår. Sedan innebär det oftast spaning mot adressen och att man slår till när sexköpare finns där, säger Åsa Ekman.

Vad gör staden och polisen här i Göteborg mot sexhandeln?
— Det pågår hela tiden ett arbete att hitta de personer som utsätts för människohandel. När offentliga personer avslöjas som sexköpare blir det en debatt, som vi ju sett exempel på, men insatser likande de som ägt rum i Stockholm pågår även här. Socialtjänst och frivilligorganisationer bedriver också ett uppsökande arbete för att nå utsatta personer, säger Åsa Ekman.

Tjänsten AirBnB är i centrum för sexhandeln där många traffickingoffer finns.

Sexhandel i dejtingappar

När en stor del av prostitutionen flyttat online är det lätt att tro att fenomenet inte syns i stadsbilden längre. Men enligt Göteborgs stads team finns det kvar även utanför den digitala världen:

— Jag skulle vilja säga att det finns på alla mötesplatser. I Rosenlund förekommer det fortfarande, på hotellbarer, i dejtingappar och på sugardating-sidor. Med nätet är det enklare att skapa kontakterna utan insyn från polis eller myndigheter. Det är ett forum där man kan bestämma möte var som helst, säger Åsa Ekman.

Dejtingappar säger du, innebär det att det säljs sex på exempelvis Tinder?
— Ja, det förekommer på alla dejtingappar skulle jag vilja säga. Sedan är det svårt att säga exakt hur vanligt förekommande det är, men vi ser exempel på att det sker.

Många av de som Åsa möter har blivit vilseledda och lurade. I vissa fall har de blivit lovade jobb, men när de väl är här tvingas de acceptera ett arbete för usla villkor, tigga, stjäla eller sälja sex. Offren för människohandel är ofta från Bulgarien, Rumänien och Nigeria, från fattiga förhållanden och satta under stark press här i Göteborg.

”De allra flesta som säljer sex är personer som redan är utsatta. Den som köper sex borde förstå detta.”

Åsa Ekman, Göteborgs stads regionkoordinator mot människohandel

— De allra flesta som säljer sex är personer som redan är utsatta. Den som köper sex borde förstå detta. Det kan vara personer som är offer för människohandel, man kan vara utsatt för exempelvis koppleri, hot, tvång eller utpressning. Oavsett om det är en svensk medborgare eller om du kommit hit från ett annat land eller blivit hittagen av någon, så är man oftast i en väldigt utsatt position. Det kan handla om ekonomisk utsatthet, missbruk, ett dåligt psykiskt mående och erfarenhet av tidigare övergrepp, säger Åsa Ekman Göteborgs stads regionkoordinator mot människohandel till HelaHisingen.se.

Så vad gör ni för att hitta traffickingoffer?
— Oftast är det andra myndigheter eller frivilligorganisationer som uppfattar att en person kan vara offer för människohandel. Det kan vara polisen, migrationsverket, sjukvården eller olika sociala verksamheter. En person utsatt för människohandel har rätt till speciell hjälp, skydd och stöd. Det kan handla om skyddat boende, om läkarvård och akuta insatser men även om rättshjälp och stöd att vittna samt hjälp att ta sig hem till sitt hemland på ett tryggt sätt. Som regionkoordinatorer stöttar vi brottsoffret men finns också till för andra verksamheter att konsultera.

Var uppmärksam i tjänstesektorn

Den medborgare som misstänker att något brottsligt sker – oavsett om det är i en butikslokal eller online – bör tipsa polisen. Utöver det handlar det om att inte använda en tjänst, om man misstänker att något inte står rätt till:

— Det kan handla om byggbranschen, om bilrekonder och vissa delar av restaurangbranschen, egentligen finns det människor som utsätts för människohandel inom hela tjänstesektorn, , säger Åsa Ekman.

Har företagen som anställer koll på detta?
— Om ett företag utnyttjar eller exploaterar arbetskraft så är det de som begår brott. Ett företag som använder sig av underleverantörer behöver försäkra sig om att det företaget är seriöst.

Emilie Holmström-Ryffé och Åsa Ekman, Göteborgs stads regionkoordinatorer mot människohandel.

Vad är viktigast att göteborgarna gör?
— Fråga efter kvitto, var fundersam om det är för billigt. Var uppmärksam på hur det är i nagelsalongen eller bilrekonden, fundera på vad det är för miljö du befinner dig i och om det känns som en seriös verksamhet. Tipsa polisen. Kontakta gärna oss regionkoordinatorer för vägledning, säger Åsa Ekman, Göteborgs stads regionkoordinator mot människohandel.

Söndag 18 oktober infaller EU:s Anti-trafficking day när EU uppmärksammar människohandeln.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Misstänker du att en person har blivit utsatt för människohandel?

Kontakta polisen 114 14.

Du kan också vända dig direkt till regionkoordinatorerna för råd och hjälp via stödtelefonen 020–390 000.

Personer som blivit utsatta för människohandel för sexuella ändamål i Göteborg kan få hjälp på Mikamottagningen.

Den som köper sex kan få hjälp och stöd för att sluta på KAST- köpare av sexuella tjänster

Fakta: Regionkoordinatorer mot människohandel

Nationellt metodstödsteam mot prostitution och människohandel, NMT, leds av Jämställdhetsmyndigheten. Regionkoordinatorerna är en del av NMT och finns i de sju regionerna Bergslagen, Stockholm, Mitt, Nord, Syd, Väst och Öst. Koordinatorerna är anställda inom socialtjänsten i respektive kommun och är en resurs för yrkesverksamma och ger direkt stöd till utsatta.

LÄS MER: