Från batonger och bulldozers till blommor och bin — här är alliansens idéer för Biskopsgården

För två år sedan ville moderaterna riva Vårväderstorget.
Nu är anslaget ett annat. I förslaget till budget för nästa år har den borgerliga ”alliansen” en ny vision för Biskopsgården på Hisingen.
— Vi vill skapa en trädgårdsstad av Biskopsgården, säger Centerpartiets kommunalråd Emmyly Bönfors till DN.

I dokumentet ”Förslag till Göteborgs utvidgade innerstad” framgår att inspiration till hur man ska förvandla Biskopsgården från belastat område till attraktiv stadsdel har hämtats från Le Plessis Robinson, söder om Paris.

— Vi säger i budgeten att när byggnadsnämnden ska ta detta pilotprojekt vidare ska de utgå från en specifik idé som arkitekter ritat på tidigare och som kan öka trivseln. Vi behöver komma bort från öde torg och skapa en mer levande miljö och vi pratar om 7.000-8.000 nya bostäder där under ett par decennier, säger Emmyly Bönfors till DN.

Värmegatan i dag (nederst) och som Alliansen vill se den i framtiden (överst). Foto: GÖTEBORGS STAD

Men visionen om en tätare stad med mer blandade boendeformer går att hitta även lokalt i Göteborg, menar Emmyly Bönfors.

— Jag tycker faktiskt att man kan snegla på stadsdelar som Kungsladugård, Landala och Örgryte. När man byggde Örgryte var husen inte så dyra, men det har skapats en trivsel i området och med den de värden som så många söker, säger C-kommunalrådet till DN.

”Vi vill riva, bygga nytt och döpa om det”

Färre andel bostadsrätter är i linje med det som alliansen – som styr i Göteborgs stad – har pratat om tidigare. Men anslaget var ett helt annat nu, än när Moderaterna hade 2018.

Då, för två år sedan, besökte Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green Biskopsgården tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson och kommunalrådet Hampus Magnusson.

Då var budskapet: Riv hela torget och döp om det till något annat.

— Googlar man Vårväderstorget kommer det här med skjutningar, kriminalitet och Vår krog och bar. Så vi tror det blir svårt att vända om man inte tar krafttag. Torget har extremt dålig karma, så vi tror inte att det kommer att gå att vända det. Vi vill riva, bygga nytt och döpa om det, sa Hampus Magnusson till Göteborgs-Posten.

Tanken då: Ge ordningsvakter större befogenheter

Det ”Nystartspaket” som Moderaterna då talade om innehöll också tyngdvikt på trygghet. Bland annat ville Moderaterna att Biskopsgården skulle bli ett LOV3-område, vilket ger ordningsvakter större befogenheter.

GP: Finns det inte en risk att man bara flyttar problemen någon annanstans genom den här satsningen?

— Nej, tanken är att vi ska få ordning på samtliga sju utsatta områden och börja här, sa Hampus Magnusson till tidningen då.

Efter det gängrelaterade våld och den medföljande oro som varit bland de boende i Biskopsgården har även ordningsvakter satts in för att patrullera bland annat Vårväderstorget nu i höst.

Nu återstår att se om Biskopsgården får se bulldozers eller blommor.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: