Så blev Nikolija, 25, från Hisingen världens tuffaste kvinna

25-åriga Nikolija Milosevic från Biskopsgården sa upp sig från sitt jobb två veckor före världsmästerskapen i MMA. Nu har hon vunnit VM-guld i Abu Dhabi.
— Det är verkligen en dröm. Så mycket man har kämpat för att ta sig dit, att komma med i landslaget, alla uppoffringar och kortsiktiga belöningar. Det var värt det i slutändan, säger hon.

I helgen vann Nikolija Milosevic den prestigefyllda titeln världsmästare i MMA i fjäderviktsklassen.

— Det är verkligen en dröm, ren lycka. För resan hit har inte varit lätt, säger hon.

Nikolija Milosevic är född och uppvuxen i Biskopsgården och berättar att hon har en helt annan bild av området än det som vanligtvis visas upp:

— Jag älskar Hisingen, är född och uppvuxen här på gården och har bott här hela mitt liv. Jag älskar Svarte Mosse, det är en av mina favoritplatser.

En lycklig Nikolija Milosevic som vann sin första VM-titel i MMA i helgen. Foto: SMMAF.

Började med karate och thaiboxning

Intresset för kampsporter började redan som sjuåring, när hon tränade karate tillsammans med sina vänner.

— Vi var några ”kids from the block” som tränade tillsammans tills vi var 15 eller så. Sedan kände jag att jag ville ha mer fighting.

I tonåren övergick hon till thaiboxning, men det var först för två år sedan som hon började med MMA.

— Jag kände att jag ville ha mer fighting. Thaiboxning var mest slag och sparkar så jag slutade utvecklas. Sedan halkade jag in på MMA. Det var till min fördel att jag ändå tränat något sedan innan för det var inte lätt.

”Det är verkligen en dröm. Så mycket man har kämpat för att ta sig dit, att komma med i landslaget, alla uppoffringar och kortsiktiga belöningar” säger Nikolija Milosevic. Foto: SMMAF.

Hade bara gått en match före VM-titeln

Och det var i lördags som det försenade världsmästerskapet i MMA hölls i Abu Dhabi. Nikolija Milosevic mötte då Raine Vinuto Guimares från Bahrain och stod som segrare – trots att hon bara gått en match tidigare. Hon hade inte heller haft så lång förberedelse som hon hade velat.

— Jag har inte tränat som ett proffs gör, eftersom jag jobbade 100 procent samtidigt som träningen.

Det var först två veckor före VM som hon sa upp sig från sitt heltidsjobb som redovisningsekonom för att satsa helhjärtat på sporten.

— Det har inte varit lätt. Det är så många dagar i veckan som jag jobbat åtta, nio timmar och sedan tränat två timmar efter det. Man har varit som en zombie helt klart när man väl kommit hem. Men två veckor innan finalen sa jag upp mig från kontorsarbetet.

Nu gör hon sig redo för SM i Skövde och drömmen om att bli proffs. Foto: SMMAF.

Familjen överraskade – ”Hade inte sovit på 48 timmar”

Men allt slit lönade sig. Och väl hemma väntade vänner och familj på flygplatsen för att ta emot en lycklig vinnare.

— Jag blev överraskad av mina nära och kära när jag landade. Det var så fint, de hade skrivit ut en affisch, tagit med ballonger och champagne. Men jag var inte helt med, hade inte sovit på 48 timmar, så det blev väldigt känslosamt.

Nu är nästa steg att ta sig till SM som hålls i Skövde redan om två veckor. Därefter vill Nikolija Milosevic satsa på att bli proffs.

— Jag har fortfarande mycket kvar att förbättra innan jag går vidare till proffs. Men det är ingen vila och hård träning redan i ikväll. Jag har knappt hunnit fira VM-titeln, säger världens tuffaste kvinna bland amatörerna i sin viktklass.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: