Så blir framtidens hållplatser i Göteborg – ”Trä förenar folk”

Förslaget ”Vänta under trädet” vann tävlingen om hur framtidens hållplatser i Göteborg ska se ut. Tanken är att samtliga hållplatser ska få det nya utseendet.
— Trä förenar folk, trä förenar staden och landet, trä är förankrat i svensk kultur som inget annat material – och trä har en viktig plats i framtidens design och arkitektur, säger Michael Stabell, chef för produktionsdesign på Gottlieb Paludan Architects.

Sedan februari i år har det pågått en arkitekttävling anordnad av Västtrafik och Västfastigheter om hur stadens framtida hållplatser ska utformas. Och nu har framtidskonceptet presenterats.

Förslaget ”Vänta under trädet” beskrivs med orden ”slanka och eleganta former med mycket trä som upplevs varmt och vänligt”.

— Hållplatser utgör en del av stadsrummets möbler. Den här nya gestaltningen hoppas vi kan bidra med ett varmt och inbjudande material i staden, som samtidigt är hållbart och signalerar framtid. Det har varit en svår process att välja en vinnare men vi ser fram emot att både utveckla kollektivtrafiken med en ny utformning samtidigt som den ger ett värde till sin omgivning, säger Peo Johansson, arkitekt på Västtrafik och juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

Så här ser det vinnande bidraget ut. Foto: Gottlieb Paludan Architects.

Samtliga hållplatser på Hisingen och i Göteborg ska bytas ut

Vinnaren blev den danska arkitektbyrån Gottlieb Paludan Architects. Förslaget ska nu bearbetas så att det kan bli underlag för en upphandling för de nya hållplatserna. Till en början kommer hållplatserna i Mölndal och Partille att bytas ut, men alla hållplatser på Hisingen och i Göteborg ska få det här utseendet på sikt.

Tävlingen har varit en del av ”Målbild Koll2035” som är den plan för det långsiktiga arbetet att utveckla trafiken i Göteborgsområdet. Arrangörerna är Västtrafik och Västfastigheter i samverkan med Göteborgs Stad, Partille kommun och Mölndals Stad.

Tävlingen gjordes i samarbete med Sveriges Arkitekter och en jury röstade fram ”Vänta under trädet” med följande motivering:

”Vänta under trädet är vinnare i tävlingen om det nya konceptet. I förslaget ser juryn nytänkande genom valet av trä som har tillåtits genomsyra gestaltningen för de nya slanka och eleganta väderskydden och hållplatserna. Ett materialval som upplevs varmt och vänligt, som innebär ansvarsfull resursanvändning och signalerar framtid.”

Hållplatserna ska successivt bytas ut i hela Göteborg. Foto: Gottlieb Paludan Architects.

Ställs ut på Stadsbiblioteket – ”Trä är förankrat i svensk kultur”

Utseendet på de olika hållplatserna går att ändra eftersom det är skalbart beroende på hållplatsens storlek. Vinnaren utsågs i en jämförelse mellan fyra olika bidrag.

— Trä förenar folk, trä förenar staden och landet, trä är förankrat i svensk kultur som inget annat material – och trä har en viktig plats i framtidens design och arkitektur, säger Michael Stabell, chef för produktionsdesign på Gottlieb Paludan Architects.

Alla tävlingsbidrag ställs ut på Stadsbiblioteket i Göteborg mellan 2 juli till 29 augusti.

Översiktsbild på framtidens kollektivtrafik. Foto: Gottlieb Paludan Architects.
”Ett materialval som upplevs varmt och vänligt, som innebär ansvarsfull resursanvändning och signalerar framtid”, säger juryn om träet. Foto: Gottlieb Paludan Architects.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: