Så kämpar lilla Mjöviks Bageri på Hisingen – dit tyska sommarturister hittar via Google

Från en gård vid kusten i Torslanda sprids doften av nybakat surdegsbröd och söta bullar. Här har Mia Ljungholm 56, och Christian Ljungholm, 58, sadlat om från yrken inom vård och omsorg till att driva bageri med gårdsbutik. Paret förkroppsligar på många sätt uttrycket “följ dina drömmar” och får verksamheten att gå runt även den ekonomiska krisen. Men nu är utmaningen att få vara kvar. Att få bageriet att gå runt. Att överleva.
— De företag som överlever kommer förmodligen att komma stärkta ur det, säger Christian.

Allén som leder fram till gården kantas av ekar som välkomnar kunderna i en lantlig miljö som känns längre bort från storstadens buller än vad det egentligen är. Mia Ljungholm 56, och Christian Ljungholm, 58, är ägarna av Mjöviks Bageri och har varit ett par i 25 år. När de träffades jobbade Christian som ambulansförare och Mia som undersköterska.

För lite mer än tio år sedan blev de erbjudna att köpa gården Mjövik av Christians pappa. Då föddes idéen och framförallt möjligheten att göra något roligt av den.
— I och med att vi ”blev med gård” började vi tänka i helt nya banor, säger Mia.

En dröm om att driva ett kafé hade hon haft länge.
— Alla tjejer går väl omkring med tanken: “Åh, tänk att ha ett mysigt litet kafé där man kan baka lite smarriga kakor…” Så är det kanske inte i verkligheten. Det är ju ett ganska tufft jobb med bageriet, säger hon.

Christian nickar instämmande och berättar att det i grunden var Mias intresse för att baka och hennes goda bullar som gjorde att de vågare satsa och starta eget.
— Bullarna har en egen historia, enligt mig. Mia har alltid bakat goda kardemummabullar och det fanns förfrågningar om att hon skulle baka bullar till kalas. Men det ville hon först inte, säger Christan retsamt.

— Inte sälja dem! Men till slut startade vi kaféet ändå…och då började vi ju faktiskt att sälja dem, säger Mia med ett skratt.

Tre goda koppar kaffe står och ryker på bordet. Utanför bageriet är det kallt, men innanför väggarna är det varmt och skönt. Både från bakugnarna, men också från Mia och Christians härliga attityd. Bageriets omgivning är slående vacker. Här finns öppna fält, en storslagen natur och vackra promenadstigar som slingrar sig runt området.

Tufft jobb att driva en gård – ingen dag är den andra lik

Paret öppnade först bageriet i sitt eget hus på gården 2012. Där stod de och sålde fika i köket på ett litet bord uppdukat med fat prydda av bullar, kakor och frallor. Fikasugna kunder fick gå upp i trappan för att komma in i huset och handla, och sedan backa ut ur den smala ingången. Efter ett par år av försäljning från deras eget kök var bygget av en fristående byggnad på gården igång.

I slutet av 2016 kunde de äntligen välkomna in sina kunder i en större lokal. Här säljs allt från surdegsfrallor och limpor, till Mias kända kardemummabullar och alla möjliga sorters bakverk en kan tänka sig. Men Mjövik är inte bara ett bageri – de identifierar sig även som gårdsbutik, där produkter som parets egenslungade honung finns att köpa.

Mia Ljungholm 56, och Christian Ljungholm, 58, sadlat om från yrken inom vård och omsorg till att driva bageri med gårdsbutik. Foto: MICHELLE NELHANS

I den nya lokalen har de timanställda som betjänar kunderna i kassan, och en anställd bagare som hjälper Mia att baka. Trots att de inte längre driver verksamheten helt utan hjälp, gör de mycket själva. Mia berättar att hennes dag brukar starta halv fem på morgonen, och att hon och Christian även förbereder för bakandet kvällen innan. Bulldegar knådas, och surdegar förbereds och sätts på jäsning. Christian brukar också hoppa in i kassan, och sköta gården.

— Ja, jag har väldigt många olika saker att göra. Det finns ingen dag som är den andra lik. Inte ens i närheten. Sälja bullar och måla en dag, och spika eller sätta potatis en annan dag. Det finns alltid något att göra, säger han.

”Man måste ha en buffert”

Men rådande omständigheter med stigande inflation och höga elpriser har försatt Sverige i en tuff ekonomisk situation i dag. Något som har satt käppar i hjulet för flera små verksamheter som Mjöviks Bageri och gårdsbutik. Paret har fått dra ner på öppettiderna. Nu har de fikaöppet endast fredagar och lördagar, samt möjligheten att lägga
beställningar under onsdagar och torsdagar.

Utmaningen just nu är att få vara kvar. Att få bageriet att gå runt. Att överleva.

— De företag som överlever kommer förmodligen att komma stärkta ur det och förstå att man måste ha en buffert. För de som går under helt nu är nog de som inte har haft en buffert och inte varit förberedda, säger Christian.

Mia och Christian börjar dock se ljuset i slutet av tunneln. De hoppas kunna få igång verksamheten med sina vanliga öppettider så småningom. Tills dess har de varandra att luta sig mot. Att driva företag med en partner är därför särskilt fördelaktigt i situationer som dessa. Som partners har man en tröst i varandra, och vet hur man ska stötta varandra på bästa sätt.

En hel del events arrangeras hos Mjöviks bageri med – bland annat midsommarfirandet som närmar sig nu. Foto: MJÖVIKS BAGERI

Men med det sagt finns det såklart svårigheter med att jobba tillsammans med sin partner.

— Det kan ibland vara en utmaning. Det som är viktigt är att vi har samma mål och det tror jag att vi har båda två. Men vi har kanske lite olika sätt att komma dit. Det finns ju så många olika vägar att gå för att nå målet. Man kan gå åt det här hållet, eller det här hållet, säger Mia medan hon pekar åt olika håll med händerna.

På sommaren dyker tyskar och belgare upp

Paret berättar dock vidare att en stor fördel med att driva företag med en familjemedlem är att när man känner varandra väl vet man exakt vad den andre är bra på. Mia och Christian berättar att de tar eventuella problem på vägen spontant som de kommer. Och ekonomikrisen har inte lyckats släcka deras passion för bageriet än.

— Jag känner att jag har ett driv. Det är ganska skönt att komma på morgonen och ställa sig och baka helt själv. Det är lite terapi. Man måste ju tycka att det är roligt det man gör, annars är man snart illa ute. Speciellt nu när det är lite jobbigt med allt. Hade jag inte tyckt att det är roligt, så hade jag inte orkat med det, säger Mia bestämt.

Något som också förgyller Mjöviks Bageri är kunderna, som spelar en stor roll i parets passion för bageriet. Kunderna är den största drivkraften som får dem att orka.
– Som det är nu, och peppar, peppar, kommer fortsätta vara, så är allt väldigt positivt från 95 procent av kunderna. Det är alltid någon som inte är lika glad som jag! Men de flesta har bara superlativ. De tycker det är så himla roligt att vi finns. Och då är det så himla roligt för oss att fortsätta, säger Christian.

Pittoresk miljö omkring det lilla bageriet i Torslanda. Foto: MICHELLE NELHANS

De flesta kunder som besöker Mjöviks Bageri och Gårdsbutik är stamkunder som återkommer gång på gång. Men ibland dyker nya kunder upp, kanske tipsade av en bekant, eller efter ett Google-sök på mysiga kaféer nära havet på västra Hisingen. Nya besökare kommer även när närliggande campingplatser i anslutning till de populära badstränderna Lillebybadet och Sillvik blir fullbokade på somrarna.

— Då brukar det lustigt nog dyka upp många tyskar och belgare här, säger Mia med ett skratt.

I framtiden hoppas paret kunna utveckla sin verksamhet ytterligare. Kanske börja servera lite mat, och skaffa alkoholrättigheter, berättar Mia. Sedan drömmer de om att kunna gå i en tidig pension, och njuta av livet. Det är ett mål som paret jobbar efter. Men när allt kommer omkring är Mjöviks Bageri och Gårdsbutik något Mia och Christian brinner starkt för. Trots tuffa ekonomiska tider och andra svårigheter på vägen, har de alltid sina kunders stöd, men framförallt kanske stödet de finner hos varandra som partners. Och de har vetskapen om att de vågade
testa något nytt, och att det faktiskt var något som gick jättebra.

— Jag kan inte sätta mig i gungstolen när jag är 70-80 år och känna att jag inte har testat, säger Mia.

Michelle Nelhans
tips@helahisingen.se

LÄS MER: