Sju ”boomers” förklarar: Därför skriver vi ”Tack för insläppet” på Facebook…

Fenomenet har blivit så vanligt förekommande att i princip alla med konto på svenska Facebook känner till det. När folk – särskilt äldre – blir insläppta i grupper haglar budskapet: ”TACK FÖR INSLÄPPET”:
— Det är som att gå på en Springsteen-konsert på Ullevi men att istället för att tacka biljettkontrollen så går man upp mitt i en låt och tackar hela publiken för att man fick komma in, säger Björn Karlsson som startat Facebook-gruppen ”Tack för insläpp!”.

För att ta reda på varför så många svenska Facebook-användare känner behov av att skriva ”Tack för insläppet” när de blir insläppta i diverse grupper på den stora sociala medie-plattformen hörde vi av oss till ett 20-tal personer som skrivit sådana meddelanden i våra egna grupper, exempelvis ”Vad händer på Hisingen?” och ”Vad gör polisen på Hisingen?”.

Normalt sett raderar administratörerna i våra Facebook-grupper dessa inlägg, då många medlemmar i grupperna stör sig på att de dyker upp i ”flödet”. Men nu tänkte vi försöka skrapa lite på ytan av fenomenet, i stället.

Sju av de här herrarna och damerna, de har nämligen en medelålder på strax över 60 år, svarade. För att den här artikeln inte ska råka leda till att dessa ”boomers” personligen blir driftkuckus och hånade mer än nödvändigt i sociala medier – har vi valt att själva anonymisera deras svar.

Varför ”Boomer”?

Boomer? Ja, det har de senaste åren har det blivit unga internetanvändares begrepp för sina föräldragenerationer – eller bara någon som är äldre än en själv. När man vill påpeka att någon är gammal eller har en åsikt som känns som en gammal persons åsikt svarar man med (oftast som en diss, sällan kärleksfullt) ”Ok, boomer”.

Uttrycket härstammar från Baby boom-generationen på 1940-1950-talen, men används i dag även av tonåringar för att exempelvis dumförklara 30+-personer. Detta kan ske när en ung person tycker att någon äldre person har en konstig åsikt, eller i deras ögon inte förstår ungdomskultur på exempelvis YouTube eller Twitter – plattformar där internetanvändare ofta möts över generationsgränserna.

Här svarar sju ”boomers” för sina tack

Frågan vi ställde till 20 personer som skrivit meddelanden av typen ”Tack för insläppet” när de släppts in i våra egna Facebook-grupper var:

Varför tackade du för insläppet på Facebook?

Här är svaren vi fick:

— Det är väl inte mer än rätt att säga tack när man får vara med i något som inte alla får vara med i? Så har jag blivit uppfostrad i alla fall, säger en 61-årig kvinna.

— Jag vet inte. Alla gör ju det. Man ser det hela tiden att någon säger tack så jag gör det med för det är så man gör, säger en 59-årig man.

— Gör inte du det? Det är väl rätt konstigt. Jag tycker det är skumt att folk stör sig på mig för att jag säger tack för att ni har släppt in mig. När ni raderade mitt meddelande tyckte jag först att det var väldigt oartigt, men det kanske är en generationsgrej att störa sig på vad andra gör. Till och med när det är ett trevligt och artigt meddelande som jag tycker att mitt tackinlägg var, säger en 66-årig man.

— Är det så otroligt jobbigt att se någon som säger ”Tack”? Är det det? För det verkar ju vara problemet att man inte vill se folk skriva tack, eller? Däremot bildar inte folk grupper eller hånar dem som beter sig som svin mot varann? Hur vore det om folk irriterade sig på sånt som är negativt mer än att störa sig på oss som har lite hyfs när vi tackar för något? Jag förstår inte alls varför man stör sig på den här grejen, säger en 71-årig kvinna.

— Varför inte, säger en 52-årig man kort och gott.

— Min dotter säger till mig att det inte är något man ska göra för det stör många andra som inte vill se det på sina Facebooks. Men ibland gör jag det ändå för jag är van att om någon släpper in mig i sitt hem så är jag tacksam och de som håller i Facebook-sidor är som värdar för dessa små hem och då känns det rätt att skriva ett tack när man får komma in, säger en 64-årig kvinna.

— Det beror på vad det är för en slags grupp ifall jag skriver så eller inte. Är det en grupp som handlar om politik kanske jag inte skulle ta en sådan ton men är det en grupp där jag känner en gemenskap, säg en grupp med gamla skolkamrater från min hemstad så kan det kännas bra att tacka för sig. Så allt beror på vad det är för en slags grupp och var det känns rätt att skriva ett tack så att säga, säger en 57-årig man.

Grupper som handlar om fenomenet

Björn Karlsson har startat och driver gruppen ”Tack för insläpp!” på Facebook. Hans grupp är den största av de många Facebook-grupper som helt och hållet är dedikerade till det här fenomenet.

I hans grupp har över 1 700 personer gått med som ventilerar sin frustration över eller driver med det faktum att många skriver så i de Facebook-grupper som de blir insläppta i:

— När jag går med i olika Facebook-grupper så är det för att de ser ut att beröra saker som intresserar mig, typ ”köp och sälj i Tierp” eller ”Kentas fan club”. Då förväntar jag mig att flödet från gruppen ska fyllas med sådant som är relevant för den gruppens ämne. Men allt som oftast dyker det upp inlägg med ”tack för insläpp” och liknande, trots att det inte har något med den gruppens tema att göra och i vissa fall trots att det uttryckligen undanbedes, säger han.

En handfull av grupperna som är dedikerade till ”Tack för insläppet”-fenomenet.

”Jag tror det är missriktad artighet”

Tanken var att om man skapade en särskild grupp där folk fick tacka ”av sig” – så kanske färre sådana meddelanden skulle dyka upp i andra grupper. Helt enkelt ett utrymme för att kunna skriva ”tack för insläppet” så ofta att behovet av att göra det på andra håll skulle dö ut:

— Eftersom det är en väldigt vanlig typ av inlägg så verkade det finnas behov av en grupp för sådana inlägg, så då skapade jag en där man får tacka hur ofta man vill, helst med ballonger om det är viktigt, säger Björn Karlsson syrligt.

Varför tror du att så många känner behov av att skriva ”tack för insläppet!” när de släpps in i stängda Facebook-grupper?

— Jag tror det är en missriktad artighet. I det fall man verkligen behöver ett godkännande för att gå med så är det en enda person som står för godkännandet av medlemskapet in i gruppen och då kan den personen förtjäna ett tack. Men att tacka för insläppet i flödet av en Facebookgrupp är som att gå på en Springsteen-konsert på Ullevi men att istället för att tacka biljettkontrollen eller vakten så går man upp mitt i en låt och tackar hela publiken för att man fick komma in. Tänk om alla gjorde så på en Ullevikonsert, säger Björn Karlsson.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: