Storsatsningen: Här bygger Operan och Stadsteatern två teatrar – i Torslanda! ”Publik upp till 350 personer”

Foto: Lennart Sjöberg (vänster) Jonathan Martinsson (Höger) /GöteborgsOperan

Det nya gemensamma utrymmet för GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Backa Teater, Folkteatern och Angereds Teater skapar ett produktionscentrum för teater på Hisingen. Här kommer allt från utrymmen för teaterrepetitioner till stora lager ligga! Och i framtiden är det tänkt att bli teater med publik – i industriområdet i Torslanda!

GöteborgsOperan har sedan tre år haft sitt stora magasin ”Magget” på Sörredsvägen i Torslanda, strax väster om Länsmansgården. Efter att ha fått tillgång till större ytor har en gammal idé om ett samarbete mellan stads- och regionfinansierade scenkonsthus i Göteborg nu blivit av – nämligen ett gemensamt produktions- och repetitionscentrum för teatrar.

Motivet till det nya samarbetet är att det ”ger ökad hållbarhet genom gemensam logistik, magasin, verkstäder och repetitionslokaler”, skriver Göteborgsoperan i ett pressmeddelanden. Dessutom planeras för framtida publika föreställningar i industriområdet i Torslanda.

”Det här är ett unikt, ansvarsfullt och roligt samarbete som visar att teatrarna tar Göteborg stads och Västra Götalandsregionens ambitioner om hållbarhet på största allvar”, säger teatercheferna Christina Björklund (vd GöteborgsOperan), Björn Sandmark (vd Göteborgs Stadsteater), Lotta Lekvall (vd Folkteatern) och Lovisa Pihl (verksamhetsledare Angereds Teater) i ett uttalande.

Flytt från Ringön till Torslanda

Samarbetet omfattar GöteborgsOperan, som är huvudman och står för investering, planering och ombyggnation, och hyresgästerna Göteborgs Stadsteater inklusive Backa Teater, Folkteatern och Angereds Teater.

— Det känns spännande, efterlängtat och rätt med ett gemensamt och mer hållbart arbete. Konkret innebär detta en mängd samordningsfördelar där vi kan samnyttja existerande resurser: logistik från lokalen till de olika teatrarna kan samköras, det blir möjligt att dela på scenerier och rekvisita och verkstäderna, som idag används av GöteborgsOperan och Folkteatern, kan bli möjliga att användas av fler, säger Håkan Jönsson, fastighetschef på GöteborgsOperan i pressmeddelandet.

Göteborgs Stadsteater har länge letat efter en ersättningslokal för sitt möbel- och dekorförråd på Ringön.

— Nu föll allt på plats. Med gemensamma krafter får vi mycket bättre förutsättningar att kunna ta ansvar för hållbarhet och arbetsmiljö. Dessutom kan detta lösa vårt behov av extra verkstadsresurser och repetitionslokaler vid produktionstoppar, säger Göran Henning, föreställningsteknisk chef på Göteborgs Stadsteater.

Två teaterscener byggs i lokalerna

Angereds Teater har sedan många år hyrt in sig på Folkteaterns lager och ser fler fördelar:

— Det är värdefullt att vara en del i ett större sammanhang tillsammans med andra teaterscener i Göteborg och inte enbart jobba isolerat på varsin kant. Att ha anledning att mötas och hjälpas åt ger positiva synergieffekter, säger Ragge Erzmoneit, tekniskt ansvarig Angereds Teater.

Basen i det nya gemensamma utrymmet blir lager och logistik. De 13 800 kvadratmeter man får tillgång till ska dock även ge utrymme för cirka 1 200 kvadratmeter att bestå av två fristående scener, i första hand tänkta för repetitioner.

För repertoarteatrar med många parallella produktioner – där en repeteras på dagen och en annan ges på kvällen – är scentid en ständig bristvara, skriver Göteborgsoperan och påpekar att dagens produktioner ofta extremt tekniskt komplicerade och kräver repetitionstid i den tekniska miljön – till exempel dansverk där dansarna lyfts in med lyftkranar eller dansar på snabbt snurrande golvskivor. Fler repetitionslokaler frigör mer scentid i teatrarnas moderhus.

”Långsiktigt – och framför allt när pandemisituationen är över – finns planer och godkännande för att scenerna även får användas för publik verksamhet. Det kan alltså bli föreställningar i det mindre formatet på en helt ny plats i Göteborg – mitt i ett industriområde. Den större scenen kan ge plats för publik upp till 350 personer”, skriver Göteborgsoperan.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: