SvD granskar: Så många har vaccinerat sig på Hisingen – område för område

Svenska Dagbladet har genomfört en granskning av hur vaccinationsnivån ser ut i de svenska storstädernas stadsdelar – och stadsdelarnas områden. I den talande grafiken ser man bland annat stora skillnader mellan västra Hisingen och centrala Hisingen, men även mellan Biskopsgården och övriga Hisingen.

Journalisterna Per Kudo, John Palm och Liv Widell (som stått för grafiken) har för SvD:s del granskat hur många som vaccinerat sig mot Corona/Covid -19 i de svenska storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Med godkännande av SvD:s redaktion kan vi nu återpublicera grafiken över Göteborg – som visar stora skillnader mellan de olika stadsdelarna – inte bara på Hisingen, utan mellan Hisingen och fastlandet.

På Hisingen kan man exempelvis se hur Biskopsgården sticker ut rejält på ett negativt sätt, medan Torslanda är bland de stadsdelar som har högst antal vaccinerade i september 2021.

SvD:s unika grafik: Vaccinerade i Göteborg

Så många har vaccinerat sig i respektive område på Hisingen – samt övriga Göteborg.
OBS! Klicka på bilden för större version. Kartgrafik: Liv Widell/Svenska Dagbladet

Ju blåare området är på kartan, ju fler har vaccinerat sig. Mörkblått, som i Hjuvik, Hästervik och övriga västra delarna av Torslanda har över 71 procent av befolkningen vaccinerat sig med två doser. Motsatsen, mörk orange färg innebär den lägsta nivån av vaccination, mellan 26-40 procent av de boende där.

Motsatserna: Torslanda och Biskopsgården

Den mörka orangea färgen kan man se i södra och norra Biskopsgråden, en mindre del av Tuve, området Backa Röd och omkring Selma Lagerlöfs Torg i Hisings Backa samt i delar av Kville och Sannegården (omkring Rambergets södra och västra sidor) i Lundby.

I Kärra, Säve och Torslanda har de boende i samtliga områden i stadsdelarna en vaccinationsgrad på minst 50 procent som är vaccinerade med två sprutor. Sämst vaccinationsgrad har Biskopsgården där i princip hela stadsdelen ligger på en nivå på under 40 procent, medan det i Backa och Lundby är väldigt varierat från område till område – men där de tydligaste ”fickorna” med låg vaccinationsgrad finns i dag.

Det är tydligt att Hisingens mest socioekonomiskt utsatta områden är de där antalet vaccinerade är lägst, medan de områden med högre snittinkomster och färre hyreslägenheter har de högsta andelarna vaccinerade.

Läs hela SvD:s kartläggning här.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: