Sveriges bästa irländare möts i brutal kamp på Hisingen

Lördagen 19 september spelar Gothenburg GAA den inofficiella Svenska Mästerkapet i Gaelisk (irländsk) fotboll på Länsmansgårdens Motionscentrum.
— Vi gästas av Stockholm och Malmö, och har bestämt att flytta vår hemmaplan från Skatås till den rätta sidan av älven. Varför? För irländare är i grund och botten ett ö-folk, säger arrangören Paul Curley.

Det finns tre klubbar i Sverige som sysslar med Gaelisk fotboll. Alla tre är baserade i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg – men nu snackas det om att även Gävle kan få en klubb framöver. Normalt spelas ett nordiskt mästerskap med lagen från Sverige och lag från Norge, Finland, Estland och Danmark. Men på grund av den pågående Coronapandemin har man beslutat sig att köra ett internt svenskt mästerskap i år:
— Istället spelar vi All-Sweden, för en pokal som heter ”In like Finn” som syftar på efternamnet på vår grundare och även är en slangmening från Dublin, som betyder att se chansen och ta den, utan att be om lov, precis som när vi fixade en turnering utan att be om lov från huvudförbundet, säer Paul Curley.

Spelare från Irland, Indien, Colombia, Sverige och USA

Nordiska mästerskapet ingår i den Europeiska grenen av GAA, huvudförbundet i Irland, som håller i alla sina regioner med hårda tyglar. Göteborgarna har anordnat turneringen mellan de svenska klubbarna som man byggt upp goda kontakter med under de elva år som Gothenburg GAA har funnits.
— På herrsidan är de flesta  exil-irländare, men vi har spelare från Indien, Colombia och Sverige i truppen också. På damsidan är laget nästan bara svenskar med lite krydda från Irland och USA. Vårt damlag har valt att vila i år, utan lockbetet av en helg i Tallinn eller Oslo som slutmål har det varit svårt att motivera träning en blöt kväll i mars, säger Paul Curley.

Curley själv har bott på Hisingen sedan han flyttat till Göteborg, så det kändes naturligt att ta turneringen till ön.
— När jag blev tilldelat ansvar att fixa turneringen, så… Ja, som sagt, vi irländare är ett ö-folk i grund och botten, säger han skämtsamt.

Göteborg möter Malmö i första matchen

Gaelisk fotboll är nära besläktet med Australiensk fotboll, fast med en rund boll. Man får springa med bollen, som i handboll, sparka bollen från händerna som en fotbollsmålvakt, serva bollen med handen som volleyboll, och tackla ganska hårt. Det man inte får är att hålla fast motståndare – som i rugby. Sporten spelas på 11-manna fotbollsplan här i Sverige, men på ännu större planer och med 15-mot-15 spelare, på Irland.

Turneringen nu på lördag spelas vid Länsmansgårdens motionscentrum och börjar vid 10:30 med en uppvisningsmatch i hurling (tänk bandy på gräs där man får också fånga bollen med händerna), och sedan byter till fotboll. Arrangemanget håller på fram till 16:00. Gothenburg GAA spelar sin första match vid 11:30 för den som vill gå och heja på de lokala irländarna. Då ställs de mot Malmö.

Redaktionen
tips@helahisingen.se