Tragedin vid Backaplan: Ny film om brandkatastrofen där 63 ungdomar miste livet

63 ungdomar miste livet och 213 skadades i den katastrofala Backabranden. Nu släpps en film, i samarbete med Brandoffrens anhörigförening, om tragedin som en del av utställningen ”Grejen med Göteborg”.
— Vi har försökt att skapa en avskild del i utställningen, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent på Göteborgs stadsmuseum, till Vårt Göteborg.

Det var klockan 23:42 på natten den 29 oktober 1998 som det första samtalet kom in till SOS. Ungefär 375 ungdomar hade samlats på ett diskotek i Backa när det plötsligt började brinna i möbler inne i lokalen.

Eftersom röken till en början förknippades med rökmaskinen, var det svårt att förstå faran. Och först när DJ:n såg att det brann i nödutgången uppstod panik och trängsel. Ungdomar klämdes fast och trycktes ner mot golvet i paniken som uppstod. Dagen efter var Göteborg en stad i sorg – 63 ungdomar hade dött och 213 skadats i den dittills största branden i Göteborgs historia.

Minnesmonumentet med inristade namn upplyst av gravlyktor på Backaplan.

Speciell del vigd åt branden

Göteborgs stadsmuseum gör just nu en utställning om stadens 1900-talshistoria. Där finns en avskild del vigd åt en av de mörkaste händelserna i Göteborgs historia – Backabranden. Där finns föremål som tillhörde ungdomarna som befann sig på platsen, men man visar även en femton minuter lång film, skriver Vårt Göteborg.

— Det är en väldigt fin film som det är svårt att inte bli berörd av, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent på Göteborgs stadsmuseum, till tidningen.

Minnesmonumentet för Backabranden framför lokalen för händelsen vid Backaplan.

Filmen är regisserad av Roozbeh Behtaji, som sitter i styrelsen för Brandoffrens anhörigförening. I den medverkar människor som var på diskot under branden, men även personer som deltog i arbetet efteråt. Men den sammanfattar också vad som egentligen hände, enligt regissören:

— Jag hoppas att den kommer att användas i klassrum i framtiden, för att berätta om hur illa det kan gå om det börjar brinna – och få människor att förstå riskerna när man tänder eld, säger Roozbeh Behtaji till Vårt Göteborg.

Varje namn ska stå på en stjärnhimmel

Utställningen kommer att ha färdigställts på fredag den 29 oktober, dagen då det är 23 år sedan branden. Då ska alla namn på de omkomna finnas uppsatta på en vägg.

— Vi kommer också att skapa en stjärnhimmel – en stjärna för varje person, säger utställningsproducenten Maja Björk Lindahl till Vårt Göteborg.

Filmen, som är ett samarbete mellan det kommunala försäkringsbolaget Göta Lejon och räddningstjänsten, kommer även gå att se på Göteborgs stadsmuseum hemsida.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se