Vad hette ditt område på Hisingen – för 400 år sedan?

I år fyller det moderna Göteborg 400 år. På 1600-talet fanns namn för de flesta områden runt dagens Hisingen – även om de ofta stavades annorlunda än i dag. Här kan du se vad ditt bostadsområde kallades på 1640-talet…

Proportionerna i kartan och avstånden är lite annorlunda mot hur en modern karta ser ut, men likheterna till i dag är stora. Särskilt när det kommer till många av de namn som även används i modern tid.

Björlanda, Ramberget, Backa, Skogome, Glöstorp, Grimbo – fanns alla med redan när Vasaätten regerade Sverige. Men det finns även en hel del märkliga namn på kartan, namn som har utvecklats och förändrats en del under de kommande århundradena, framför allt till hur de stavades då kontra nu.

Många namn från 1645 går att känna igen

Värt att notera är namn som:

Lindholm – en ö som i dag sitter fast med övriga Hisingen och är känd som Lindholmen.
Torslana – det saknas ett d i den tidiga stavningen av Torslanda.
Sandgård – som vi i dag kallar för Sannegården. Likt, men ändå annorlunda.
Toolred – numera heter det Tolered.
Kiärra – ja, nära dagens Kärra är det, men lite mer gammaldags.
Kvillan – vattendraget som på den tiden forsade hela vägen genom ön från norr till söder (även om vattnet ska ha gått åt två håll från mitten) känner vi ju till som Kvillebäcken i dag.

Och så här fortsätter det. Spana in vad ditt område hette 1645, här nere!

Gör så här: Klicka på bilden ovanför för att komma till en större version av den. Använd ”Zoom”-knappen som ser ut som ett förstoringsglas för att komma riktigt nära bilden och se texten på kartan tydligt…

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: