“Härs och tvärs på Hisingen i tid och rum” är Claes Olssons vandringsblogg på Hisingen. Här promenerar han runt på Hisingen, tar foton och reflekterar över det historiska – och nutida – Hisingen. Ibland gör han andra nedslag i andra delar av Hisingens värld – som i dag, när han lyssnar på nygammal rhythm and blues…

Shakers – Tracks remain, Busy Bee 2022.

En LP med Shakers?

Hisingens (Göteborgs?) kanske främsta popband på sextiotalet, åtminstone i den mer bluesiga stilen var The Shakers. Det har kommit ut ett album med deras främsta inspelningar, saltat med några outgivna spår. 

Shakers gav ut ett tiotal singlar som varit svåra att få tag på, samlarobjekt. Covers men även några egna kompositioner. Rhythm & blues a la Stones, soul men även några mer psykedeliska låtar fastnade på vinylen.

Shakers började som The Rangers med Elvisfrisyrer men bytte stil när den engelska pop/rocken slog. Skivbolag och medlemmar byttes i rask följd under de fem åren bandet höll på. Den ende som var med hela tiden var Tommy Rander, senare känd musikjournalist, skivbolagsdirektör och speedwayprofil.

Bandet hade replokal i skyddsrummen under Vårväderstorget och var igång mellan 1963 och 68. Från ungdomsgårdar som Jättesten och Nylöse via popklubbar och folkparker till turnéer i Polen och Tyskland.

På Vårväderstorget

I replokalen

Skivan innehåller de bästa låtarna som spelades in, varav några inte tidigare funnits på skiva.

De bägge 10 i topp låtarna,  All I want is my baby och Too much monkey business, finns med. Här finns också den flummiga Who will buy (these wonderful evils). Den precis som några andra av de senare låtarna, skrevs av bandet själva, till skillnad från de tidigare singlarna med coverlåtar. Bland skivspåren finns t.ex. Eddie Cochrans Summertime blues och Beatles Daytripper.

Skivan ger en bra bild av ett sextiotalsband, duktiga, men som inte slog riktigt som Hepstars eller Tages. Utan ett band som fick kuska runt som liveband.

Med skivan följer ett häfte med mycket information och roliga bilder. För er som inte har grammofon så finns några av låtarna på Spotify.

Själv såg jag aldrig bandet, de enda göteborgska sextiotalsband jag såg var Plums med Doris (förband till Hollies 1967), Hepstars i Kungälvs folkets park samma år och Blond, Tages fortsättning, på Spooky, nyårsafton 1969.

Det skulle vara kul om någon som läser detta kunde berätta något om Shakers som kanske sett dom på någon av Hisingens ungdomsgårdar…

Claes Olsson
tips@helahisingen.se

LÄS MER: