Här dyker Hollywood-superstjärnan upp på Hisingen – populärt besök ”Inspirerande”

Foto: PRESSBILD UNIVERSAL STUDIOS/TWITTER/PRESSBILD/WARNER BROS MGM

Nyligen besökte Göteborgs bidrag till Hollywood-stjärnglansen en högstadieskola på Hisingen. Oscarsvinnaren Alicia Vikander var på Skälltorpsskolan där hon driver ett filmprojekt tillsammans med Göteborg Filmfestival:
— Vi vill att de unga ska inspireras till att utrycka sig genom film. Skälltorpsskolan tillsammans med Kannebäcksskolan och Nordhemsskolan är skolorna som blivit utvalda att delta, säger Samuel Jonasson, SO-lärare och kulturombud på Skälltorpsskolan.

Alicia Vikander, ursprungligen från Johanneberg på fastlandet, är mest känd för roller som Lara Croft i nyfilmatiseringen av klassiska tv-spelet Tomb Raider, CIA-agenten Heather Lee i Jason Bourne och inte minst rollen som Gerda Wegener i The Danish girl – en rollprestation som hon vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll för.

Så när hon dök upp på Hisingen för att delta i det filmprojekt hon driver här i samarbete med Göteborgs Filmfestival blev det en liten ”filmgala” för eleverna – där de fick se filmen ”Jag är Zlatan”. Projektledaren från Göteborgs Filmfestival Erika Olsson välkomnade alla och berättade om projektets gång och kopplingen till Alicia Vikander.

— Eleverna fick ställa frågor till henne om hennes yrkesliv och hennes framgångar inom filmvärlden. Alicia gav många inspirerande och peppande svar och tankar, säger Samuel Jonasson hos Skälltorpsskolan i ett pressmeddelande.

Eleverna har arbetat med skådespeleri, regi och filmning

Eleverna har sedan våren 2022 haft sex workshops. Vid dessa tillfällen har de bland annat fått testa på skådespeleri, regi och filmning. Martin och Mattias som är filmpedagoger har hållit i dessa där ingången varit att förmedla hur man arbetar med film på olika sätt.

Workshopsen har haft olika teman, allt från association- till genreövningar där fokus varit på att skapa små kortfilmer. Associationsövningarna har inneburit att de till exempel fått en bild på ett hjärta och utifrån vad de tänkt på kring det skapat en film.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för filmfestivalen, fångade en bild på när Alicia Vikander besökte Skälltorpsskolan.

— Eleverna har varit väldigt engagerade och de som i en vanlig klassrumsmiljö varit mer tillbakadragna tog plötsligt för sig mer. Och elever som från början tyckte det var tråkigt och som inte ville engagera sig i har börjat gilla formatet film, avslutar Samuel i ett pressmeddelande från Göteborgs stad.

Vikander återvände ”hem” – dit allt började

Skälltorpsskolan valdes till projektet dels för att eleverna i området sällan är i kontakt med teater, museum och kultur. En extra dimension till besöket på Skälltorpsskolan är att det är hem för Svenska Balettskolans verksamhet – där Alicia Vikander själv pluggade som tonåring.

Det blev därmed ett ”hembesök” i dubbel bemärkelse för Göteborgs största internationella filmstjärna.

Alicia Vikander är just nu aktuell i serien Irma Vep på HBO och har nästa 2023 premiär för storfilmen Firebrand, där hon spelar den historiska figuren drottning Catherine Parr som var den sjätte och sista frun till Henrik VIII av England, en roll som spelas av Jude Law i den kommande filmen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: