Varför tror trollen att Hisingen ligger i Kungälv?

I takt med att HelaHisingen.se växt under hösten 2020 har vi sett en strid ström nya konton söka sig till våra Facebook-grupper. Många av dessa vill bli medlemmar i ”Vad händer på Hisingen” och ”Vad gör polisen på Hisingen” – men vet uppenbarligen ingenting om Hisingen...

Som en del nya medlemmar i våra Facebook-grupper kan ha lagt märke till så har vi sedan någon månad tillbaka haft en ”Kontrollfråga” vid ansökan om medlemsskap i exempelvis ”Vad händer på Hisingen?”.

Frågan är: ”Inom vilken kommun ligger Hisingen?”

En väldigt enkel fråga, kan man tycka. I alla fall för att verifiera att konton som söker sig dit faktiskt har någon som helst aning om vad Hisingen är när de går med. Orsaken till detta enkla lilla ”säkerhetssteg” är att vi vill råda bot på den mindre flod av spam- och fejkkonton som började dyka upp i våra grupper under hösten. När dessa konton väl lyckars ta sig in i någon av de Facebook-grupper vi startat och administrerar så publicerar de videos och länkar till diverse internationella bedrägerier och reklamsajter.

Något vi naturligtvis jobbar hårt för att motverka och stävja.

De har inga synliga kopplingar till Hisingen

Avsändarna till detta rena skräpinnehåll är oftast nystartade konton på Facebook, som enligt profilen bor på andra sidan av världen, har inga synliga kopplingar till Hisingen bland sina Facebook-vänner, födelseort, bostadsort eller annan offentlig information de delar med sig av på Facebook. De är uppenbara bot:ar och/eller troll.

Oftast är det med högsta sannolikhet inte ens riktiga människor som ligger bakom kontona – utan de är del av omfattande bedrägeri- och/eller spam-verksamheter som försöker sprida sitt skräp på internet.

För den typen av verksamheter är snabbt växande Facebook-grupper en bra måltavla. De vill in för att sprida skräp som ovetande gruppmedlemmar sedan ska klicka på och därmed bli trafik till någon sajt, råka ut för virus, eller utsättas för bedrägerier eller värre kriminella aktiviteter.

De tror de att vår stora ö ligger i Kungälv

Därför har vi under de senaste två månaderna tvingats neka mer än ett 150-tal konton inträde, spärra andra konton och radera upprepade skräpposter från grupperna. Vi vill ju att ni som är med i grupperna ska få ett bra flöde som är relevant för den som bor, jobbar eller är nyfiken på Hisingen.

Bland bedragarna, bot:arna, spam-kontona så finns det en gemensam nämnare: De tror de att vår stora ö ligger i Kungälv!

Det är nämligen ett av de två vanligast förekommande svaren bland användare som vi nekat inträde till under vintern 2020/2021. De svarar antingen ”Yass” eller…”Kungälv” på vår kontrollfråga.

Med andra ord är det ingen slump bakom denna spam-flod. Exakt vad den gemensamma nämnaren mellan dessa konton är, om det är dålig artificiell intelligens eller en förvirrad bot-farmare, låter vi vara osagt. Vi nöjer oss med att de är så dåliga på att sprida sitt skräp att vi oftast kan fånga in dem redan före det att de hunnit sprida sitt skräp.

Slutligen vill vi hälsa dessa tjommar:
Hisingen ligger helt klart i Kungälvs kommun, även i fortsättningen.

Markus Hankins, publisher, HelaHisingen.se
markus@helahisingen.se