Världens största roro-fartyg kommer till Göteborg – två gånger i veckan

Under tidig morgon 17 februari anlöpte ytterligare ett av världens största roro-fartyg Gothenburg RoRo Terminal. Fartyget M/S Humbria Seaways, som ägs av danska rederiet DFDS, är 235 meter långt och 35 meter brett med en kapacitet att lasta 445 trailer.

— Det är mycket glädjande att ett av världens största roro-fartyg anlöper vår terminal, det tyder på vår och hela Göteborgs hamns betydelse i den svenska industrikedjan, säger Maria Franksen VD på Gothenburg RoRo Terminal i ett pressmeddelande.

Humbria kommer att trafikera sträckan Göteborg – Ghent. Första anlöpet är den 17 februari och därefter anlöper hon Göteborg varje måndag och torsdag. I och med anlöpet görs en del ändringar på terminalen för att anpassa produktionen efter den effektivaste lösningen.

”Arbetar aktivt för att bli en ledande roro-specialist”

Humbrias systerfartyg, DFDS senaste tillskott i roro-flottan, fartyg Flandria trafikerar sedan i höstas terminalen. Gothenburg RoRo Terminal fick även under vecka 5 in ett, för terminalen, nytt fartyg Ark Germania.

— Vår terminal tar regelbundet emot bland de största roro-fartygen i världen. Vi har kapacitet, effektivitet och hög professionalism i våra medarbetare, vilket krävs för att genomföra lyckade anlöp, gång på gång, säger Maria i pressmeddelandet.

— Gothenburg RoRo Terminal arbetar aktivt för att bli en ledande roro-specialist, skapa hållbarhet samt bidra till utvecklingen i hamnen, säger hon.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Ro-ro

Ett ro-ro-fartyg är ett slags lastfartyg som är byggd för att lasten ska kunna köras på och av fartyget. Ro-ro kommer från engelskans ”Roll on, roll off”. Förfarandet med att rulla på eller av fatyget kan ske genom ramper i fartygets för och akter eller vid fartygets sidor och används oftast just om fartyg som inte tar passagerare.

LÄS MER: