VIDEO: Vad är det som ekar över Hisingen hela natten: ”Boom, boom, boom, boom”?

På onsdagskvällen reagerade tiotusentals Hisingsbor på ett högljutt bankande ljud som ekade över stora delar av ön. Personer i flera stadsdelar vittnade om att det var svårt att sova med oljudet som verkade komma från Norra Älvstranden.
— Det är enormt störande och svårt att sova till, skriver en Hisingsbo i ”Vad händer på Hisingen?”.

Ljudet lät som ett pålningsarbete på ett bygge, med rytmiska smällar som pågick i flera timmar – långt efter midnatt. En läsare skrev att ”det låter boom, boom, boom, boom över hela centrala Hisingen vid midnatt, vad är det som pågår?” och imkring 200 kommentarer, i flera trådar i Facebook-grupper som ”Vad händer på Hisingen?” och ”Vi som bor på centrala Hisingen” reagerade på det oväsen som höll många hisingsbor vakna långt senare än vad de hade tänkt.

Här är några av reaktionerna där folk från Bräcke och Eriksberg i väster via Tolered, Kville och Hildedal till Hisings Backa i öster stördes av det högljudda bankandet.

Miljöförvaltningen: ”Har ingen information”

HelaHisingen frågade Miljöförvaltningen, som ansvarar för bullernivåer i Göteborg, om det hade koll på vad det var som höll Hisingsborna vakna natten mot torsdagen – utan framgång:
— Vi har inte fått in några ärenden om detta och våra bullerextperter har ingen information angående den här händelsen, tyvärr, säger Camilla Skarp Lind, kommunikatör och pressansvarig på Miljöförvaltningen i Göteborgs stad.

Här är en video från en av de Hisingsbor som inte kunde sova på grund av det högljudda ”bankandet” – som illustrerar det som tiotusentals stördes av på onsdagskvällen och natten mot torsdagen:

Bullret över Hisingen. Foto: LÄSARFILM

Men även om Miljöförvaltningen säger att de inte vet vad som låtit så högt på Hisingen lär de i varje fall bli varse om att många stört sig på detta oljud inom kort. Detta då många i de olika lokala Facebook-grupperna uppmanade andra att anmäla oljudet till kommunen.

Det är många som anmält detta oväsen som var natten till idag till miljökontoret jag skickade in ett mail i natt till dom och till länsstyrelsen. Mvh Patrik”, skriver en läsare i ett mejl till HelaHisingen.se på torsdagen.

Andra spekulerade i att det kunde vara allt från byggen i Lindholmen, Lundbyvassen till Ringön som låg bakom. Några påstådda vittnen på Facebook hävdade även att de sett byggarbetare jobba väldigt sent vid bygget av Jubileumsparken i Ringön, det kommunala projekt som försenats flera gånger – nu senast när entreprenören gick i konkurs.

Park & Natur: Inga arbeten igång senare än klockan 18

Men hos Park- och naturförvaltningen inom Göteborgs stad dementeras den uppgiften:
— (Vi) Har inga arbeten igång vid Jubileumsparken senare än klockan 18 så de upplevda ljuden som du beskriver kommer inte från vårt projekt, säger Jakob Andreasson, avdelningschef stadsutveckling hos Park och naturförvaltningen.

I samma Facebook-diskussioner påstod en del bestämt att det var rivnignen av gamla Götaälvbron som bullret kom från, så HelaHisingen kollade med Stadsutveckling Göteborg – som i sin tur undersökte saken inom kommunen:

— Jag kollade precis med kollegorna på Trafikkontoret men enligt dem är det inte Hisingsbron, meddelar Ann Bergermark Rintala, kommunikationsstrateg och pressansvarig.

Oavsett vem som bar skulden till bullret så pågick det högljudda ”pålningsarbetet” (om det nu var det) från 20-tiden på onsdagskvällen till minst 01-tiden på torsdagsmorgonen. Nu återstår det att se om oljudet återvänder eller ej.

Vet du mer om bullret på Hisingen? Tipsa oss på tips@helahisingen.se!

Markus Hankins
markus@helahisingen.se


Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: