Volvo lanserar världens första fordon gjort på fossilfritt stål – ”Är en riktig milstolpe”

Foto: Volvo Group

Här avtäcks världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål. Volvokoncernen visade upp den nya lastbäraren i Göteborg under onsdagen.
— Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSAB:s fossilfria stål är en riktig milstolpe, säger Martin Lundstedt, VD och koncernchef för Volvokoncernen.

Det nya fordonet är en så kallad lastbärare för användning inom stenbrytning och gruvdrift. Maskinen är tillverkad på Volvo CE:s anläggning i Braås tillsammans med SSAB.

— Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid. Precis som att världens länder samlas vid FN:s 26:e klimatkonferens för att diskutera klimatförändringarna måste även företag och industrier samarbeta för att utveckla nya och innovativa lösningar för en framtid fri från utsläpp av växthusgaser. Volvokoncernen strävar efter att ingå innovativa samarbeten, som t.ex. samarbetet med SSAB. Vi gör det för att utveckla attraktiva, säkra och effektiva nya fordon och maskiner som banar vägen för ett mer hållbart transport- och infrastruktursystem anpassat för framtiden, säger Martin Lundstedt, VD och koncernchef för Volvokoncernen i ett pressmeddelande.

Vill minska klimatavtrycket – ”Ser fram emot samarbete”

Volvokoncernen säger samtidigt att det här konceptfordonet är en början, och att det redan 2022 kommer komma fler fordon. Först i form av serietillverkning i mindre skala och därefter masstillverkning. Tanken är att Volvo ska sträva mot en elektrifiering av fordon och nå ett mål av ”klimatneutrala och uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser” år 2040.

— Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSAB:s fossilfria stål är en riktig milstolpe. Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat. Tillsammans kan vi fortsätta att minska vårt klimatavtryck hela vägen till slutkunden och samtidigt säkerställa att våra kunder får stål av högsta kvalitet. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Volvokoncernen inom forskning och utveckling för att ta fram ännu fler fossilfria stålprodukter, säger VD:n säger Martin Lundstedt i pressmeddelandet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER: