Volvo Cars börsnoteras – kan värderas till 30 miljarder dollar

Volvo C40 Recharge

Pressbild: Volvo Cars.

Volvo Cars ska börsnoteras i Stockholm. Efter månader av diskussioner kring en eventuell börsnotering bekräftar nu företaget efter ett styrelsemöte.

Volvo Cars, som har fabriker i Göteborg, Skövde och Olofström, har de senaste tio åren ägts av kinesiska Geely efter att ha sålts av amerikanska Ford. Frågan om en eventuell börsnotering har diskuterats under flera år och utretts de senaste månaderna. I maj meddelades att företaget skulle återuppta frågan med siktet inställt på Stockholmsbörsen.

Efter ett styrelsemöte under måndagen bekräftade Volvo Cars att det börsnoteras på Stockholmsbörsen. Enligt planen ska handel inledas före årsskiftet. Det kommer även att bli en delförsäljning av aktier från de befintliga ägarna Geely samt en nyemission av aktier för 25 miljarder kronor, rapporterar Svenska Dagbladet.

Riktas till både allmänheten och placerare

Svenska Folksam och AMF, som innehar 2,2 procent av ägandet i Volvo cars, kommer att kvarstå som ägare.

”Vi kommer fortsätta stödja Volvo Cars som majoritetsägare i den här pågående globala framgångssagan”, skriver Volvo Cars styrelseordförande Eric Li enligt Svenska Dagbladet.

Financial Times har tidigare uppskattat värderingen av bolaget till 30 miljarder dollar. Försäljningen av aktierna kommer att riktas både till institutionella placerare och allmänheten.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER: