Anonym britt köpte superlägenheten i Karlatornet för 65 miljoner: 365m² penthouse med pool, glastak & bastu

Det blir en av de lyxigaste och dyraste lägenheterna som någonsin byggts eller sålts i Sverige. Nu berättar Serneke att en anonym brittisk medborgare med ”familjeband till Göteborg” köpt den andra penthouselägenheten i ”Lilla Londons” nya skyskrapa Karlatornet.
— Vi är glada över att ytterligare en bostad i Karlatornet är såld och givetvis är det extra roligt att det är den andra av de två topplägenheterna, säger Ola Serneke, VD Serneke Invest och själv ägare till den andra topplägenheten.

Redan 2019 berättade HelaHisingen.se om hur de lyxigaste lägenheterna i Karlatornet var Sveriges dyraste bostadsobjekt. Penthouselägenhter i norra Europas högsta hus – på Hisingen – låg då ute till försäljning för priser som slog både Stockholms lyxgata Strandvägens bostäder som jättevillor i Danderyd och Österlen.

Då kostade Sveriges dyraste bostäder:
1. Hisingen – Karlatornet:
6 rum, 365 kvadratmeter.
Pris: 61,9 miljoner kronor.
2. Hisingen – Karlatornet:
7 rum, 370 kvadratmeter.
Pris: 59,9 miljoner kronor.
3. Hisingen – Karlatornet:
7 rum, 370 kvadratmeter.
Pris: 53,5 miljoner kronor.

Nu har en av dessa, penthouselägenheten på 365 kvadratmeter, sålts.

Det är den andra av Karlatornets två topplägenheter, då Serneke-grundaren Ola Serneke själv köpt den ena penthouselägenheten i tornet. Den andra topplägenheten som nu sålts fördelar sina 365 kvadratmeter på tre våningar, på 245 meters höjd och priset landade på 66 miljoner kronor.

Det innebär att lägenheten blev fyra miljoner dyrare än priset den låg ute för 2019 – innan huset ens färdigställts.

I november 2021 lanserade Serneke en virtuell tour av de lyxigaste lägenheterna i skyskrapan. Då visade man potentiella kunder, men även HelaHisingen-läsarna, hur dessa lägenheter skulle se ut när de stod klara.

— Vi vill ligga i framkant i den digitala upplevelsen och det känns helt rätt för projektet att nyttja ny teknik för att illustrera hur livet högst upp i Karlatornet kan se ut. Den här modellen ger en bra bild av lägenheten och vi tror att vi kan hjälpa potentiella köpare att förstå hur unikt detta är. Det blir extra viktigt eftersom det inte finns några liknande lägenheter att titta på i hela Norden, sa Ola Serneke då.

En taktik som verkar ha fungerat.

Pool under glastak i toppen av skyskrapan. Taket är av GRC, en beteckning på engelska som står för “Glass Reinforced Concrete”, vilket i princip innebär glasarmerad betong. Foto: Serneke.

Den nu sålda penthouselyxvåningen har sex rum, eget spa med bastu och pool samt en takterrass på 71 kvadratmeter på toppnivåerna av Nordens högsta hus. Därutöver bjuds utsikt i tre väderstreck. Lägenheten sträcker sig över tre våningar på plan 71–73, har fönster från golv till tak och en takhöjd upp till 7,5 meter. Bostaden är en äganderätt och under sommaren 2024 beräknas lägenheten vara klar för inflyttning, skriver Serneke i ett pressmeddelande.

— Vi är glada över att ytterligare en bostad i Karlatornet är såld och givetvis är det extra roligt att det är den andra av de två topplägenheterna. Vi ser att intresset för lägenheterna är stort generellt och en sådan här försäljning hoppas vi förstås kan bidra till ytterligare intresse, säger Ola Serneke, VD Serneke Invest och själv ägare till den andra topplägenheten.

Köparen: Brittisk medborgare med familjeband till Göteborg

Köparen, som vill vara anonym, är enligt Serneke en ”brittisk medborgare med familjeband till Göteborg och yrkesmässiga kopplingar till en nordisk marknad”. Utifrån det kan nu nyfikna göteborgare spekulera i vem som kommer ligga i den där jacuzzin i himlen över Hisingen.

— Köparen ser Karlatornet och Göteborg som ett fantastiskt spännande boende och ett perfekt alternativ i den livssituation som hen befinner sig i. Lägenheten är ett verkligt unikt boende, som inte har någon motsvarighet i hela Europa vill jag påstå, säger Niklas Berntzon, stjärnmäklaren hos ESNY som genomfört försäljningen.

Serneke berättar vidare att Karlatornet totalt kommer att bestå av 611 lägenheter och att 489 av dessa är sålda nu. Inflyttning i Karlatornet planeras till augusti 2023 och beräknas vara helt genomförd cirka sex månader senare.

Fönster åt tre väderstreck, öppen spis, rum på tre plan – är bara en del av den lyx som penthousevåningen i Karlatornet har.. Foto: Serneke.

Mäklaren Eklund Stockholm New York menar ju på att det är alla typer av människor som köpt lägenheter i Karlatornet. Men exakt vad det innebär är hemligt. Exempelvis vill de inte berätta hur stor andel av dem som köpt lägenheter i det som ska bli Nordens högsta hus – som kommer från andra länder.

— Vi får ju inte uttala oss om enskilda kunder, men då projektet är väldigt internationellt så är det en och annan köpare som inte är svensk. Flyttar du hit med ditt företag från utlandet och är van vid mer internationell standard så är det kanske inte så konstigt. Det finns inget annat som detta i Göteborg, eller Sverige för den delen. Detta är unikt och helt banbrytande på våra breddgrader, har stjärnmäklaren Niklas Berntzon på ESNY tidigare sagt till Helahisingen.se.

Byggnationen av Karlatornet befinner sig nu, i mitten av november 2022, på våning 66. Det innebär att bygget har nått en höjd av 211 meter. Vid färdigställandet får Karlatornet 74 våningar och höjden 246 meter och blir därmed Nordens högsta byggnad och EU:s högsta bostadshus.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: