AVSLÖJAR: Därför stänger klassiska macken på Hisingen – McDonalds hotas

Bensinmacken OK Q8 vid Rambergsvallen tvingas stänga portarna. Även McDonalds kontrakt har sagts upp av kommunen, vilket innebär att de riskerar att behöva ge upp marken.
— De har pratat om att bygga Lundby sjukhus här, men mig veterligen har de varken bygglov eller ett beslut, säger Thomas Efraimsson, franchisetagare på OK Q8.

Bakgrunden är de många turerna kring ett nytt sjukhus på Hisingen. På nuvarande Lundby sjukhus vid Wieselgrensplatsen lades avdelningarna för ortopedi, urologi och gynekologi ner eftersom de inte längre fanns med i avtalet för vården.

Därför fanns det planer på ett nytt sjukhus i Lundby som kunde ersätta avdelningarna.

— Vi bygger ett specialistcentrum för avancerad dagsjukvård i Högsbo och har en preliminär plan på att ersätta Lundby på lite längre sikt, har regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, Johnny Magnusson, tidigare sagt till Hela Hisingen.

”Mig veterligen har de varken bygglov eller ett beslut”

”Ett sjukhus här är helt malplacerat. Mitt i en korsning bredvid en fotbollsarena och med höghus runtomkring”, säger franchisetagaren Thomas Efraimsson.

När projektet med en linbana i Frihamnen var igång så fanns det planer från regionen att bygga en linbanestation samt ett nytt sjukhus vid Wieselgrensplatsen. Tanken var att det skulle finnas tillgänglig kollektivtrafik vid det nya sjukhuset.

Men när linbaneprojektet skrotades, och således även stationen, eftersom det var för dyrt lades även planerna på ett nytt sjukhus på is.

Men nu kan HelaHisingen.se avslöja att kommunen har sagt upp marken där OK Q8 står. Franchisetagaren för OK Q8, Thomas Efraimsson, bekräftar att kommunen har sagt upp marken och att bensinmacken upphör med sin verksamhet den 30 september.

— De har pratat om att bygga Lundby sjukhus här, men mig veterligen har de varken bygglov eller ett beslut, säger han och fortsätter:

— Ett sjukhus här är helt malplacerat. Mitt i en korsning bredvid en fotbollsarena och med höghus runtomkring som kan titta rätt in i operationssalar och sjukhusrum, det förstår jag inte. De har en hel kaj (Frihamnen reds. anm.) med stora ytor för besöksparkeringar och där patienter kan titta på kanalen och se båtar åka fram och tillbaka. Det hade varit mycket bättre.

 Allting ska saneras i början av november och marken ska vara fri att utnyttja den sista mars 2023. 

OK Q8 vid Rambergsvallen kommer att rivas. Marken ska vara fri att utnyttjas i slutet av mars nästa år.

”Vi vet att det finns planer på att bygga ut sjukhuset”

Som HelaHisingen.se avslöjade stängde McDonalds på Backaplan hösten 2021 – nu riskerar ännu en av de äldsta ”Donken”-restaurangerna att försvinna från Hisingen. Den nuvarande franchisetagaren på McDonalds vid Rambergsvallen kommer inte att driva vidare restaurangen på grund av att kontraktet gått ut.

Samtidigt säger kommunen att kontraktet har sagts upp och att McDonalds fått ett nytt 3-månaderskontrakt. McDonalds centralt säger dock att de planerar att fortsätta verksamheten:

— Vi vet att det finns planer på att bygga ut sjukhuset och att macken och restaurangen ligger på mark som man ska använda. Men när det kommer ske är oklart. Så länge vi får kommer vi fortsätta bedriva restaurangverksamhet på den här fastigheten, säger Henrik Nerell, presschef på McDonalds, och fortsätter:

— Vi har inte besittningsrätt till marken och vi vet att de har planerat för att bygga ut sjuhuset. Men vi kommer inte stänga i år, inte nästa år. Det är längre fram i sådana fall om det blir aktuellt, säger Henrik Nerell.

Så länge vi får kommer vi fortsätta bedriva restaurangverksamhet på den här fastigheten”, säger Henrik Nerell, presschef på McDonalds.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: